Přijďte si pro pořádnou podívanou na Prima ZOOM ve 41. týdnu
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 07.10.2018
Je libo divočinu nebo historii? Chcete si zacestovat nebo odhalit nějaké to tajemství? Chcete pronásledovat nacisty nebo se potápět se žraloky? Chcete se stát astronautem nebo se vydat po stopách duchů? A určitě vás zajímá budoucnost. Tak sáhněte po ovladači a přepněte na Prima ZOOM.


Dokumentární skvosty pro vás: ukážeme vám Poslední dny Sovětského svazu i Koně velké Rusi; zavítáme do Nejdivočejšího města Aljašky; čeká nás návrat seriálu Srdcaři v Africe; kdo má odvahu na Potápění se žraloky?; zažijeme Zlatý věk formule 1; užijeme si přelomový populárně-naučný seriál Génius podle Stephena Hawkinga; odhalíme Svět budoucnosti II; nebudou chybět další Utajené příběhy českých dějin a to není zdaleka vše a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

9. 10., 20.00 – Utajené příběhy českých dějin (Jak zapřahat ďábla (Tajemství svatého Prokopa))

Osobnost sv. Prokopa, kněze, poustevníka, vymítače démonů a zakladatele významného centra slovanské vzdělanosti v sázavském klášteře je obestřena řadou tajemství. Prokop je prvním českým světcem, který se dočkal oficiálního svatořečení v Římě. Legendární zprávy o kontinuitě byzantsko-slovanské tradice od Velké Moravy do časů Prokopových a zprávy o existenci slovanské školy na Vyšehradě byly donedávna považovány za zbožné výmysly, nový archeologický objev křesťanské svatyně byzantského typu v areálu Vyšehradu, jak se zdá potvrzuje legendární tradici. Prokop, patrně šlechtický syn ze dvorce v obci Chotouň, získal na Vyšehradě potřebné vzdělání a vztah ke křesťanskému východu později uplatnil při organizaci kláštera na Sázavě. Proslul ale zejména jako exorcista a doslova „krotitel duchů“, který dokázal využít působení zlého ke konání dobra, což vyjadřuje mj. známá epizoda o tom, že sv. Prokop donutil démona, aby tahal pluh při orbě jako tažný dobytek. Otázky provázející Prokopovu osobnost otevírá další část cyklu.


9. 10., 20.30 – Poslední dny Sovětského svazu

Sovětský svaz byl jedním z největších a nejvíce autoritářských impérií 20. století. Díky svědectvím klíčových osobností, včetně samotného Michaila Gorbačova, vzniknul fascinující snímek, který den po dni rekapituluje závěrečné dva roky před pádem této novodobé ruské říše. Tvůrcům se podařilo získat mnoho dosud neuveřejněných záběrů a odkrýt politické zvraty, zrady, spojenectví, úskoky, převraty, fyzické výhrůžky a lži, k nimž docházelo mezi dvěma znepřátelenými tábory vysoko postavených funkcionářů. Někdo se tomu snažil ze všech sil zabránit, někdo jiný naopak pomoci. Kolaps sovětského režimu se každopádně nezadržitelně blížil. Jakmile k němu došlo, dostal se k moci Boris Jelcin, stal se prezidentem nové Ruské federace a začala úplně nová éra.


9. 10., 21.30 – Koně velké Rusi (Jaro v Tuvě a Baškirsku)

Nekonečné pláně, hluboké hvozdy, nepřístupné horské hřebeny… Bez koní by velká ruská říše nikdy nevznikla. Staré ruské přísloví praví, jaký pán, takový kůň. Platí dodnes. Ale jaký je jeho přesný význam? Faktem je, že koně velké Rusi nejsou jako jejich příbuzní ze západní Evropy. Na první pohled nepříliš výrazná, ničím zvláštní zvířata, jsou ve skutečnosti neskutečně odolná, houževnatá, nenáročná a poslušná. Dá se to samé říct také o Rusech? Co o nich a jejich životním stylu skutečně víme? Vydejte se společně s námi na výpravu do odlehlých částí země, seznamte se s místními obyvateli a zjistěte, co mají společného se svými koňmi, kteří vozili vojáky do bitev, obdělávali pole ještě v průběhu 20. století, a dokonce i dnes zůstávají důležitou součástí každodenního života v některých regionech obrovského ruského území. Koně velké Rusi mají mnoho podob a dokázali se přizpůsobit různorodým podmínkám stejně jako lidé, kteří o ně pečují a žijí i pracují po jejich boku. Jejich oči jsou jako studna do ruské duše.


9. 10., 22.30 a 23.00 – Nejdivočejší město Aljašky (Město psů; Sob polární)

Sledujte neuvěřitelné příběhy lidí a zvířat, kteří žijí bok po boku v jednom z nejzapadlejších a nejdivočejších měst světa: v Anchorage na Aljašce. Tento seriál kombinuje speciální záběry místní unikátní fauny, napínavé rekonstrukce dramatických incidentů i poznatky místních odborníků a je opravdovou pastvou pro oči. Každá epizoda je věnovaná jinému druhu zvířete. Nechybí vlci, medvědi, losi, rysi, bobři ani dikobrazi. Podívejte se, jak se těmto divokým zvířatům podařilo přizpůsobit životu v extrémních podmínkách nejdivočejší metropole naší planety.


10. 10., 20.00 a 20.30 – Srdcaři v Africe (Od Řípu k mysu Dobré naděje; Ráj a peklo zvířat)

Osmidílný seriál o filmařské expedici Srdcaři.cz obytným terénním náklaďákem „MANka“ vznikal v průběhu čtyř let při cestách do Jihoafrické republiky, Namibie, Botswany či Mosambiku. Členy týmu jsou moderátorka Lucie Výborná, režisér Miroslav Náplava, kameramani Ondřej Hošek a Honza Tutoky. Přestože najezdili po jihu Afriky 37 000 km a v obytném voze strávili přes půl roku života, nejedná se o klasickou road movie. V jednotlivých epizodách seriálu se podíváme do hlubin k velkým bílým žralokům, zažijeme pořádný offroadový adrenalin, vyšplháme na třítisícové vrcholky Dračích hor. Srdcaři všechno prožívali na vlastní kůži: potápění ke krokodýlům v deltě Okavanga, spaní v kamenných rondelech pastevců v Lesothu nebo halliburtonovskou jízdu drezínou po opuštěné železnici. Srdcaři se účastnili i zátahu na pytláky. Málokomu se také podaří unikátní monitorování afrických parků a rezervací pomocí motorových paraglidů. Co díl, to pořádná porce dobrodružství, zážitků a poznání. Seriál Srdcaři v Africe je současně poctou nejslavnější české cestovatelské dvojici, Miroslavu Zikmundovi a Jiřímu Hanzelkovi, kteří do Afriky vyrazili v roce 1947.


10. 10., 21.00 – Děti Slunce (Divoké včely)

Včely a motýli hrají důležitou roli v opylování rostlin i plodin. Závisí na nich mnoho lidských i zvířecích životů. Včelí bzukot a pestré barvy motýlích křídel jsou symbolem poklidného života v půvabné venkovské přírodě – na místě, které potěší zraky a pohladí duši. Jenže kvůli ruchu a shonu moderního života často přehlížíme mikroskopické říše v srdci našeho světa. Dokonce zapomínáme, že mezi jejich a naším životem existuje symbióza. Vydejte se do neznámého světa a odhalte tajemství Dětí Slunce. Zjistíte, že ne všechny z 560 různých druhů včel jsou pilné tak, jak se říká. Některé zneužívají jiné druhy hmyzu a další mají vražedné choutky. Motýlů je dokonce více než 4000 druhů, jenže kvůli ztrátě přirozeného prostředí je většina z nich ohrožených. Kdo nebo co může za jejich úbytek? Díky Dětem Slunce si dozvíte, proč je tak důležité tyto krasavce chránit.


10. 10., 23.00 – Pronásledování nacistů (1. část)

Simon Wiesenthal, kterému se podařilo přežít několik táborů smrti, je na stopě svých trýznitelů. Pronásleduje dokonce i šíleného doktora Mengeleho z Auschwitzu. Advokát a historik Serge Klarsfeld, jemuž deportovali a zavraždili otce, zasvětil život pátrání po nacistických vůdcích, které se ještě nepodařilo polapit. Oženil se s Beate, Němkou nežidovského původu, jež odsuzuje mlčení jejího lidu i zákony, kvůli nimž se zločinci dokázali vyhnout trestu. Jejich snaha není marná. Podařilo se jim odhalit a dostat před soud vrahy z gestapa, jako byli Kurt Lischka, Herbert Hagen nebo Klaus Barbie, který má na svědomí smrt významného francouzského odbojáře Jeana Moulina. Jedinečný dokument jako jediný zachycuje napínavý příběh o dlouhém pronásledování uprchlých nacistů od konce druhé světové války v roce 1945 až do současnosti. Sledujte tři výjimečné osobnosti v dosud neuveřejněných záběrech a prožijte několik dekád pátrání, nezdarů, soudních procesů a dramatických zvratů.


11. 10., 20.00 – Krvavá bitva u Jutska

Dne 31. května 1916 britské královské námořnictvo vyplulo střemhlav do ničivé bitvy proti německé císařské flotile. Mezi 151 britskými válečnými plavidly bylo mnoho nejmodernějších lodí. Jejich posádku tvořili muži nejen z Británie, ale také z Irska, Kanady, Austrálie nebo Nového Zélandu. Proti nim stálo 99 německých plavidel. Měl to být velkolepý triumf jako u Trafalgaru. Místo toho se bitva u Jutska stala nejkrvavějším dnem v dějinách královského námořnictva. Během 12 hodin chaosu a zkázy zahynulo více než 6000 spojeneckých námořníků a 14 obřích britských bitevníků skončilo na dně Severního moře. Proč došlo k tak ohromujícím ztrátám na životech? Proč se potopilo tolik lodí? Jaké to bylo toho dne bojovat? A kde přesně dnes leží vraky? Sto let poté historik Dan Snow, inženýrka dr. Shini Somara a dr. Nick Hewitt z Národního muzea královského námořnictva spojili síly, aby našli odpovědi na všechny tyto otázky a uctili památku těch, co padli během největší námořní bitvy všech dob. Přitom se jim podařilo odhalit, že polozapomenutá událost dlouho považovaná za tragickou porážku, je ve skutečnosti klíčovým válečným zvratem. U Jutska se bojovalo o to, kdo zvítězí a prohraje v celé první světové válce.


12. 10., 20.00 – Potápění se žraloky

V tomto dechberoucím filmu se lidé setkávají se žraloky na dotek ruky. Jaké si z toho můžeme vzít ponaučení? A co žraloci? Filmařský pár Emma a Andy Casagrandeovi se odvážili potopit pod hladinu oceánu s největšími žraloky světa. Navštěvují velkého bílého žraloka nechvalně proslulého z krvavého filmového trháku Čelisti, ale i uhlazené žraloky tygří v jejich přirozeném prostředí ve vlnách Karibského moře a Pacifiku nebo u břehů Havaje a Galapág.


12. 10., 23.00 – Po stopách duchů XIII (1. díl)

Tři lovci duchů Zak Bagans, Nick Groff a Aaron Goodwin pátrají po nadpřirozených silách na prokletých místech, vyzbrojení digitálními kamerami s nočním viděním. Ve třinácté sérii paranormálně oblíbeného a úspěšného seriálu vyrazí do nitra temného dolu na zlato v Coloradu, kde došlo k brutální vraždě a který prý obývá zlá entita. Nechají se zamknout přes noc v usedlosti, jež patřila legendárnímu těžařskému magnátu Johnu Mackayovi, a můžou být rádi, že to přežijí. Kromě toho vyšetřují mrazivé případy strašidelných domů v Los Angeles nebo Sacramentu a navštíví prokletý hotel v Nevadě, kde se odváží na třetí patro, kam přes 20 let nikdo nevstoupil.


13. 10., 21.00 – Megeti: Život vlčka

Na „střeše Afriky“ žijí poslední vlčci etiopští na světě. Jejich domovem je jedinečné místo, které vybíhá čtyři tisíce metrů do nebes. Slunce se tady rve s dešťovými mraky o převahu, ledové vichry se prohání mezi listy, a když v noci padne mlha, nic nepřipomíná Afriku. Tento snímek je dramatickým příběhem o životě jedné osamělé samice vlčka. Megeti přišla o svou smečku a náhle se o sebe musí postarat sama. Putuje po vrchovině a hledá nový domov. Je pro ni životně důležité najít novou rodinu. Cestou se dostává do neznámých končin, kde žijí pastevci dobytka i jiní vlci. Snaha dostat se do cizí smečky je riskantní, ale vyhlídce lepších lovišť a většího bezpečí se dá jen těžko odolat. Kamera pečlivě sleduje den za dnem, jak se Megeti snaží sblížit s neznámou smečkou. Díky tomu zachycuje jedinečné a vzácné momenty ze života v divočině. Megeti má nakonec úspěch. Jenže když dorazí jistý nezvaný host, tragédie na sebe nenechá dlouho čekat.


14. 10., 21.00 – Zlatý věk formule 1

Zlatý věk Formule 1 je akční celovečerní film, který představuje půvab, rychlost, nebezpečí a nekonečné vzrušení závodů Formule 1 Grand Prix. Nechte se strhnout příběhem o zlatém věku Formule 1, kdy se z tohoto sportu stala zvlášť nebezpečná zábava. Na konci 60. let získaly závodní vozy dvakrát větší motor a širší zadní křídlo. Díky tomu byly najednou neuvěřitelně rychlé, ale zároveň také nesmírně rizikové. Peníze od sponzorů se začaly hrnout. Závody sledovaly milióny televizních diváků po celém světě. Z řidičů se staly superhvězdy, novodobí gladiátoři, kteří pro zábavu publika riskují životy v ringu. Byli to hrdinové obdaření obrovským charisma a přirozeným talentem, ale mnoho z nich zaplatilo nejvyšší cenu. Cirkus řvoucích motorů a vůně benzínu dodnes přitahuje milióny příznivců. Nebylo tomu jinak ani ve zlatém věku Formule 1, kdy největší a nejslavnější závodníci byli zahrnuti takovou přízní a poctami, že se prakticky vyrovnali nejoblíbenějším rockovým hvězdám. Dokument s pomocí málokdy promítaných archívních záběrů přenese diváky do této průkopnické minulosti, o které nám povypráví nejen Bernie Ecclestone a Max Mosley, ale také dvanáct, ano, čtete dobře, dvanáct někdejších světových šampionů. Seznamte se s těmi, kdo se odvážili hnát až na tenkou hranici mezi životem a smrtí – a změnili tento sport navždy. Rychle se přesvědčíte o tom, že Formule 1 je největší show světa.


14. 10., 22.30 – Génius podle Stephena Hawkinga (Můžeme cestovat v čase?)

Stephen Hawking odhaluje skutečný potenciál lidstva v radikálně přelomovém populárně-naučném seriálu. Tři dobrovolníci plní zábavné psychicky i fyzicky náročné úkoly. Jejich úkolem je vyřešit hádanky, se kterými se potýkali největší géniové lidských dějin. Podaří se jim najít odpovědi na otázky jako: Jsme ve vesmíru sami? Můžeme cestovat v čase? Co jsme zač? Odkud se vzal vesmír? Co tady děláme? Každá epizoda se zaměřuje na jedno z těchto témat. Dobrovolníci musí doslova změnit způsob vlastního myšlení a hledat nápovědu v dějinách vědy. Jejich rádci se stávají málo známí myslitelé jako Aristarchos ze starověkého Řecka, ale i slavní badatelé jako Galileo, Newton, Einstein, nebo dokonce samotný Hawking. Pokud to dokážou a nechají si poradit, čeká na ně doslova prozření.


14. 10., 23.30 – Svět budoucnosti II (Budoucnost zábavy)

Jak bude vypadat budoucnost? Jak se moderní vynálezy a současné objevy podepíšou na každodenním životě roku 2050? Slavní vědci, celosvětové celebrity a nadšenci se i v druhé sérii fascinujícího seriálu ochotně podělí o své sny o budoucnosti. Tentokrát se zaměříme třeba na to, jak budou vypadat města, v čem budeme bydlet a jezdit, čím se budeme živit, co budeme vařit a jíst nebo jak se budeme bavit a léčit.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky



Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26477/prijdte-si-pro-poradnou-podivanou-na-prima-zoom-ve-41-tydnu/