Událost roku české taneční scény - Jiří Kylián v přímém přenosu ČT
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 09.10.2018
Prkna Národního divadla, čtyři díla světoznámého českého tanečníka a choreografa Jiřího Kyliána a klasické skladby Mozarta, Vivaldiho nebo Stravinského. Česká televize nabídne divákům nevšední umělecký zážitek. Originálně sestavené vystoupení Kylián – Mosty času přinese v přímém přenosu - vůbec prvním, se kterým umělec mimo své domovské působiště souhlasil. Ve čtvrtek 11. října jej od 20:15 odvysílá ČT art.


„Tanec nevyjadřuje jen radost, smutek nebo jiné citové rozpoložení, může být i modlitbou, rituálem, terapií nebo intelektuální strukturou. Tanec má nekonečné množství abstraktního, nebo realistického ztvárnění. A když se dělá profesionálně, je to, jakoby tanečník říkal: Já jsem umělecké dílo,“ říká Jiří Kylián, který se letos stal doživotním členem prestižní Francouzské akademie v oboru choreografie, která tento obor zařadila pouze kvůli němu.

Premiéra baletního představení nazvaného Kylián – Mosty času zahájí novou sezonu Baletu Národního divadla. Choreograf světového významu představí autorský projekt, jenž sestavil ze svých čtyř známých děl - Žalmová symfonie, Bella Figura, Petit Mort a Šest tanců, které doprovodí mimo jiné skladby Wolfganga Amadea Mozarta, Antonia Vivaldiho či Igora Stravinského.

Unikátní vystoupení má navíc v českém kontextu hned několik prvenství. Představení se premiérově objeví na prknech Národního divadla a vůbec poprvé Jiří Kylián souhlasil s realizací přímého přenosu z jiného prostředí, než ze svého domovského Nederlands Dans Theater v Haagu. V neposlední řadě se Jiří Kylián prvně neujme režie přímého přenosu. „Velmi si vážím důvěry, kterou jsem dostal od pana Kyliána. Zodpovědnost je to ale opravdu obrovská, už jen v rámci příprav,“ prozrazuje režisér Martin Kubala.

Během dvou přestávek v rámci představení pak navíc diváci ČT art mohou zhlédnout dokumentární portrét o Jiřím Kyliánovi, který právě Martin Kubala natočil před čtyřmi roky v Haagu.

Představení bude zároveň přenášeno živě na Divadelním náměstí Václava Havla.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize, 9. 10. 2018

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26482/udalost-roku-ceske-tanecni-sceny-jiri-kylian-v-primem-prenosu-ct/