Česká televize připravila ke sto letům státnosti desítky nových pořadů
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 10.10.2018
Česká televize oslaví sto let existence samostatného státu desítkami nových tematických pořadů. V průběhu října a listopadu nabídne ve vysílání premiéry výpravných historických filmů, dokumentů, zpravodajské speciály, tematické pořady pro děti, divadelní hru i koncerty.


„Vznik Československa v roce 1918 je formativním okamžikem ve vývoji naší společnosti. V říjnu tak vyvrcholí speciální vysílání České televize, které se po celý rok věnovalo zásadním historickým výročím. Na všech našich programech se objeví desítky nových pořadů, od filmů, dokumentů přes zpravodajství až po dětské vysílání, které se z různých úhlů vztáhnou k osobnostem a fenoménům, jež vznik samostatného státu provázely. Do příprav těchto pořadů se zapojila řada tvůrců a odborníků a věřím, že dohromady tyto formáty nabídnou divákům komplexní pohled ustavení Československa i události, jež mu předcházely,“ říká generální ředitel Petr Dvořák.

Nové dokumenty a dokumentární cykly České televize nabídnou například portréty osobností, které jsou se vznikem Československa neodmyslitelně spjaty, ale připomenou i neprávem pozapomenuté hrdiny. Režisér a scenárista Jiří Svoboda, souběžně s dvoudílným historickým snímkem Rašín s Ondřejem Vetchým, natočil dokumentární snímek Rodina Aloise Rašína. Turbulentní osud prvního československého ministra financí rozšířil o příběh Rašínovy rodiny a nabízí tak ucelený obraz dějin Československa 20. století. Režisér David Sís natočil „dokumentární detektivku“ Maffiáni, v níž historička Veronika Stehlíková pátrá po stopách členů tajné organizace Maffie, hlavního orgánu českého odboje za první světové války.

Za dokumenty Dva muži v roce jedna a Legie 100 stojí režisér Jakub Tabery. První z nich se zaměřuje na Karla Kramáře a Edvarda Beneše a na roli, kterou sehráli v roce 1919 na pařížské mírové konferenci, kde zastupovali nově vzniklé Československo. Legie 100 je pak třídílný dokumentární cyklus, který Česká televize připravila ve spolupráci s Československou obcí legionářskou. Průvodce cyklem je herec a nadšenec do vojenské historie Jiří Dvořák, který říká: „Je určitě záslužné, že náš pořad vznikl a přál bych mu co nejvíce diváků. Jsem přesvědčen o tom, že nebýt legií, tak Československo neexistuje. Ti kluci totiž na všech frontách vynikali neuvěřitelnou statečností a vojenským umem.“

„Co se týče vzniku republiky, stále dokola se omílá samý Masaryk, TGM, prezident osvoboditel a tak dále. Ale kdyby jistá krásná charismatická madam srdnatému Moravákovi neřekla ‚tady budeš, sloužit téhle zemi, žádná Amerika,' tak by možná republika zůstala jen představou v hlavách několika snílků,“ říká v nadsázce režisér a scenárista Josef Císařovský, který natočil dokument Poslední slova Charlotty Garrigue Masarykové o osudovém setkání TGM s jeho ženou. Dokument nabídne mimo jiné autentická svědectví pravnučky TGM, Charlotty Kotíkové.

Masarykovi se věnuje také „dokumentární road movie“ Jak se boří monarchie, v níž se dvojice renomovaných historiků - Dagmar Hájková a Pavel Helan - vydává po stopách činnosti TGM a jeho spolupracovníků v letech 1914 až 1918 a přibližuje divákům krok za krokem události, které vedly k rozpadu Rakousko-Uherska a vzniku Československa.

Z odlišné – osobní a rodinné – historické perspektivy nahlíží na stoleté výročí dokumenty Narozena 1918 Evy Tomanové a dvojdílný snímek Theodory Remundové Moje století, rozdělený na období 1918–1945 a 1945–2018. Eva Tomanová nabídne příběh letos stoleté paní Vlastimily Šrůtkové. O příběhu „své“ hrdinky říká: „Paní Šrůtková se narodila v říjnu 1918 ve Vídni. Její život je propleten s velkými událostmi naší republiky. V dokumentu vzpomíná na heydrichiádu, okupaci i na svobodu po roce devětaosmdesát.“ Theodora Remundová pak ve dvou dílech svého dokumentu Moje století skládá mozaiku ze životních příběhů pětadvacítky Čechů, kteří se narodili ve stejném roce jako Československo. „Na všech těch stoletých obdivuji jejich energii, vitalitu, moudrost a vesměs pozitivní přístup k životu. Jejich příběhy vytvářejí neuvěřitelně barevný a pestrý obraz století naší státnosti,“ říká kreativní producentka Lenka Poláková, v jejíž tvůrčí producentské skupině oba projekty vznikly.

Aférám, které rezonovaly médii a společností první republiky, se věnuje osmidílný dokumentární seriál Průšvihy první republiky. Protagonisté skandálních příběhů jsou zástupci nejvyšších pater tehdejší politiky, ale i obyčejní lidé, kteří třeba jen na chvíli naivně podlehli svým iluzím a rozčarování z vývoje v nové republice. „Nejvíce mne zaujaly ty případy, které ukazují, že i tehdy to vlastně bylo dost stejné jako dnes. Například korupce v lihové aféře, nebo snaha vyvolat skandál a tím někoho politicky poškodit,“ říká průvodce pořadem, herec Martin Myšička.

Podobně, jako u předchozích „osmičkových“ výročí, i tentokrát originální, zpravodajsky pojatý pořad Dnes před 100 lety nabídne divákům možnost přenést se do dramatických okamžiků dne 28. října 1918. Přinese zpravodajské shrnutí všech podstatných událostí dne zrození republiky. Dění bude rekonstruovat soudobými zpravodajskými prostředky s moderátorem Jakubem Železným, reportéry a historiky. Opět půjde o tři krátké zpravodajské vstupy během dne, které završí hodinový pořad ve 21.00 na ČT1.

Výročí založení Československé republiky bude ve svém vysílání výrazně reflektovat také zpravodajská ČT24, a to hned v několika pořadech a speciálech. Od 15. října bude hlavní zpravodajská relace Události pravidelně ukazovat příběhy reflektující 100. výročí založení republiky a ranní pořad Studio 6 nabídne postupně přehled dobového tisku a příběhy státních symbolů. Sobotní vysílání 27. října bude patřit přímému přenosu slavnostního ceremoniálu z Národního muzea a přísaze nových příslušníků Armády ČR a Policie ČR. V den vzniku samostatného československého státu pak bude ČT24 vysílat celý den od Národního muzea, Obecního domu či z Hradčanského náměstí. Diváci tak v přímém přenosu uvidí slavnostní přehlídky armády, policie, hasičů a záchranky nebo pietní akt na Vítkově. Večer pak odvysílá ČT24 z Pražského hradu slavnostní předávání státních vyznamenání. Speciální vysílání završí od 21.00 hodin exkluzivní debata prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše k 100. výročí založení republiky.

Koncerty, baletem a divadlem se k oslavám připojí také kulturní stanice ČT art. V den výročí přinese přímý přenos představení Studia Ypsilon Říjen 1918 z Obecního domu v Praze, ze sálů, kde se rozhodovalo o vzniku Československé republiky. Smetanova Libuše byla vždy určena především pro slavnostní příležitosti a i dnes je uváděna pouze ve významné dny a o státních svátcích. ČT art, kromě dalších koncertů a představení, nabídne také záznam nového zpracování slavné opery v Národním divadle.

ČT:D k výročí připravilo pět premiérových pořadů. Pavel Zedníček s Naďou Konvalinkovou pořádají výlety s dětmi do roku 1918 v pořadu Skautská pošta, režisérka Maria Procházková představí animovanou verzi státní hymny – Když se řekne naše země, malý Tomáš Masaryk se dětem ukáže jako komiksový hrdina v pořadu Hvězdičky a chybět nebude ani česko-slovenská soutěž Ahoj, republiko. Premiérovými díly pokračuje i netradiční sonda do naší historie v pořadu Dějepic! s moderátorem Tomášem Jeřábkem. Dětský web www.decko.cz pak připravil hru s názvem TGM: Tryskem k republice, která dětem s nadsázkou ukazuje trnitou cestu za svobodou a přitom je humornou formou seznamuje s českými i „masarykovskými“ symboly.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26483/ceska-televize-pripravila-ke-sto-letum-statnosti-desitky-novych-poradu/