Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 14:46:47   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Seriál Humans: Měli by mít i roboti svá práva?

  Autor: AMC/PR.Konektor , e-mail: info@prkonektor.cz Přidané: 10.10.2018


Sci-fi seriál Humans z dílny AMC kromě vzrušujícího pohledu do možné blízké budoucnosti otevírá hned několik dalších důležitých otázek, týkajících se spolužití lidí a humanoidů – robotů s lidskými vlastnostmi. Nakolik jsou roboti podobní lidem a v čem se odlišujeme? A dokážeme spolu fungovat na světě v míru? I to se už brzy dozvíme ve třetí sérii Humans.


Na televizní obrazovky se se svou třetí sérií vrací seriál Humans. Futuristické sci-fi od tvůrců Sama Vincenta a Johnathana Brackleyho bude televizní stanice AMC vysílat od 8. října každé pondělí od 22 hodin. Jeho příběh se odehrává v paralelní současnosti a zkoumá co se stane, když se rozostří hranice mezi lidmi a stroji. Poskytuje vzrušující pohled na vývoj technologií a jejich vliv na společnost.

V nové sérii se ke stálému osazenstvu v podání Gemmy Chan, Kathrine Parkinson, Toma Goodmana-Hilla, Emily Berrington, Colina Morgana, Ivanna Jeremiatha a Ruth Bradley připojí Mark Bonnar jako behaviorální vědec Dr. Neil Sommer.


Když roboti získají vědomí

Do světa Humans se vracíme přesně rok po hromadném probuzení Synthů na konci druhé série. Od takzvaného Dne nula dokáže pět milionů Synthů přemýšlet a cítít. V důsledku napětí v samotné komunitě Synthů hrozí, že harmonie mezi člověkem a strojem nebude moci existovat v žádné podobě.


Oranžové oči – dobré, zelené oči – zlé

Ve třetí sérii přichází na svět nová generace Synthů. Nový druh je stále poslušný, ale odlišuje se svými výraznýma oranžovýma očima. Zelenooká Mia, Niska a Max se pokouší zlepšit obraz Synthů po Dni nula, který přinesl zanedbávání a odmítání základních lidských práv probuzeným robotům. Ale měli by mít Synthové vůbec lidská práva?


Občanka Sophie

Když humanoidní robotka Sophia z dílny americké firmy Hanson Robotics v říjnu 2017 získala občanství v Saudské Arábii jako první robot, který si mohl sám vybrat jakékoliv místo na světě, mnozí lidé byli pobouřeni. Některým vadilo, že má nyní více práv než miliony lidských žen, žijících v té samé zemi. Saudská Arábie je totiž jednou z mála zemí s nejpočetnějším muslimským obyvatelstvem, které uzákoňuje způsob ženského oblékání. Ženy jsou povinny nosit šátek a ajábu, oblečení, které zakrývá ženu až po kotníky. A tomu se Sophia v seriálu nepodřídila. Po dobu svého projevu na pódiu akce Future Investment Initiative na sobě totiž nic takového neměla. Dokonce se nenechala ani doprovázet žádným mužem, což v místních lidech vyvolalo zlost.


Ví robot, že je robot?

Novinář Andrew Ross Sorkin se v rozhovoru Sophie zeptal: „Jsou si roboti vědomi sami sebe a vědí, že jsou roboty?“, na což Sophie odpověděla: „Jak víte, že jste člověk?“. Názory vědců na tuto problematiku se různí. Podle profesora informatiky a strojírenství na univerzitě v Michiganu Benjamina Kuipersa existuje významný rozdíl mezi lidmi a roboty (a dalšími stroji vybavenými umělou inteligencí). Lidská bytost je jedinečná a nenahraditelná osoba s omezenou životností. Roboti (a další AI) jsou naopak výpočetní systémy, které mohou být zálohované, uložené, převzaté nebo zkopírované. Robot není jedinečný ani nenahraditelný, dokonce ani když dosáhne úrovně kognitivních schopností (včetně sebeuvědomění a sebevědomí).

Profesor Husajn A. Abbás z Fakulty inženýrství a informatiky na univerzitě v Jižním Walesu – Canberre si naopak myslí, že roboti jsou sice „jen“ technologie sloužící lidstvu, ale že my lidé máme morální povinnost je chránit a navrhovat tak, aby byli zabezpečení proti zneužití a byli morálně harmonizovaní s lidstvem. Předně by prý měli by získat tato dvě práva: právo být chráněný naším právním a etickým systémem a právo být navrhnutý tak, aby byli důvěryhodní, tj. technologicky vhodní pro svůj účel a kognitivně a společensky kompatibilní (bezpeční, s etickým a právním povědomím atd.).


To, jak bude náš svět vypadat s nástupem vědomých robotů, si zatím můžeme jen představovat. Anebo se podívat na třetí sérii seriálu Humans na televizní stanici AMC.


Jitka Pavlová, Account Manager, PR.Konektor


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.10.2018 • Fotbalová Liga národů se vrací na stanice Sport1 a Sport2
08.10.2018 • Letní olympijské hry mládeže na Eurosportu
07.10.2018 • Přijďte si pro pořádnou podívanou na Prima ZOOM ve 41. týdnu
05.10.2018 • 13. sezónu satelitních přenosů MET: Live in HD zahájí Verdiho Aida v podání superstar Anny Netrebko
05.10.2018 • 112. ročník Paříž – Tours na Eurosportu
30.09.2018 • Ponořte se do světa dokumentů na Prima ZOOM ve 40. týdnu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist