Poslední Monument roku – Il Lombardia
Autor: Media:List CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 13.10.2018
Giro di Lombardia – oficiálně Il Lombardia a česky Okolo Lombardie – je posledním letošním cyklistickým Monumentem. Tzv. Classica delle foglie morte (Klasika padlých listů) se letos jede dnes, v sobotu 13. října. A tradičně ji vysílá „Domov cyklistiky“ Eurosport. Přenos ve 14:30 hod. na programu Eurosport 1 komentují Štěpán Straka a Martin Hačecký.


Il Lombardia je jedním z vrcholů cyklistické sezony a posledním tzv. Monumentem roku po Milán – San Remo, Okolo Flander, Paříž– Roubaix a Lutych – Bastogne – Lutych. Předcházející čtyři letošní Monumenty vyhráli Vincenzo Nibali, Niki Terpstra, Peter Sagan a Bob Jungels, nikdo tedy nedokázal uspět dvakrát. Loni triumfoval na silnicích Lombardie Vincenzo Nibali a zopakoval tak své prvenství z roku 2015.

Il Lombardia je nejen posledním Monumentem roku, ale i posledním evropským závodem kalendáře World Tour, poté se jede již pouze etapový závod Okolo Kuang-Si v Číně. V listině vítězů Okolo Lombardie jsou nejslavnější jména světového pelotonu, mj. Francesco Moser, Sean Kelly, Bernard Hinault, Roger de Vlaeminck, Eddy Merckx, Felice Gimondi, nejúspěšnějším v historii je pětinásobný vítěz Fausto Coppi.

Na start letošního 112. ročníku se opět postaví všech 18 stájí nejvyšší kategorie World Tour. Trasa závodu se v historii často měnila, první ročník měl start i cíl v Miláně, letos se jede z Bergama do Coma podobně jako v loňském roce. Mezi nejslavnější stoupání na trase posledního Monumentu roku patří Madonna del Ghisallo (754 m. n. m.) a Muro di Sormano (maximum až 25 procent!). Jedním z rozhodujících momentů může být i Civiglio asi 15 kilometrů před cílem. Celkově čeká cyklisty náročných 4000 vystoupaných výškových metrů. Závěr bude proti loňsku změněn, diváci neuvidí poslední stoupání na San Fermo della Battaglia, protože je kvůli nebezpečí sesuvů půdy uzavřena silnice ve Val Fresca.

Okolo Lombardie se jelo poprvé už v roce 1905, závod má tedy více než stoletou tradici. U jeho začátků stál sportovní novinář Tullo Morgagni. Celkem 69 ročníků vyhráli domácí Italové, sedm závodníků vyhrálo na silnicích Lombardie poté, co se stali mistry světa. Okolo Lombardie je společně s Giro d´Italia a dalším Monumentem Milán – San Remo nazýván „italským treblem“. Jen dva závodníci ho dokázali vybojovat a vyhrát všechny tři závody v jednom roce – Fausto Coppi a Eddy Merckx.

Přenos Okolo Lombardie začíná dnes, v sobotu 13. října ve 14:30 hod. na programu Eurosport 1, komentují Štěpán Straka a Martin Hačecký.


Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26498/posledni-monument-roku-il-lombardia/