Nejvíce domácností v Evropě využívá pozemní televizní vysílání
Autor: České Radiokomunikace , e-mail: info@radiokomunikace.cz Přidané: 16.10.2018
Pozemní digitální televizní vysílání přijímá v Evropě více než 100 milionů domácností, což znamená téměř poloviční podíl v porovnání platforem televizního příjmu (45 %). Na druhém místě je kabelová televize, na třetím místě satelit a nejmenší podíl má televizní vysílání přes internet. Vyplývá to z údajů Broadcast Networks Europe za rok 2017. Jenom v ČR využívá pozemní platformu pro příjem televize téměř 60 % diváků.


Terestrické digitální vysílání (DTT) je páteří Evropského audiovizuálního systému a i nadále zůstane hlavní platformou šíření televizního vysílání. Oproti ostatním platformám mají diváci možnost přijímat jej stále bezplatně. To je důležitý parametr i pro provozovatele televizního vysílání. DTT umožňuje univerzální pokrytí s možností vysílání lokálního obsahu. Pozemní vysílání je rovněž efektivní a spolehlivé pro šíření informací v krizových situacích.

Z průzkumů také vyplývá, že lineární vysílání je nejvyužívanějším způsobem konzumace audiovizuálního obsahu, s tím, že ostatní televizní služby (například VOD) diváci využívají pouze jako doplněk. Pozemní vysílání ve
formátu DVB-T2 využívá inovační strategii pro zachování uživatelského komfortu a přináší divákům nové služby. Rozvíjí se HbbTV (Hybrid Broadcast Broadbad TV) a OTT (Over-the-top) služby.

„Potvrzuje se to, co říkáme už dlouho. Pozemní vysílání je pro televizní diváky určitou základnou, která jim zdarma nabízí široké spektrum nejsledovanějších televizních programů. K tomu menší část domácností využívá různé tematické, obvykle placené, programy typu Netflix a jedna domácnost tak kombinuje více způsobů příjmů televizního vysílání,“ říká ředitel Českých Radiokomunikací (CRA) Martin Gebauer.

I v České republice využívá většina diváků pro příjem televize pozemní digitální vysílání, jde o 57,8 % diváků ve druhém čtvrtletí 2018. Na druhém místě je aktuálně příjem přes satelit, na třetím kabelová televize a nejmenší podíl má IPTV. Řada lidí využívá více televizních přijímačů v domácnosti a na nich různé platformy.

Z posledních průzkumů za druhé čtvrtletí 2018 (výzkum pro Asociaci televizních organizací provedla agentura Nielsen Admosphere) také vyplývá, že lidé více přijímají HD vysílání, a to opět nejčastěji prostřednictvím pozemních sítí.

Pozemní televizní vysílání bude splňovat požadavky konzumentů i televizních stanic i po roce 2020 a zůstává i do budoucna silnou platformou distribuce televize se světlou budoucností.


České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken


Petra Miterová, Tisková mluvčí, Neopublic Porter Novelli

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26505/nejvice-domacnosti-v-evrope-vyuziva-pozemni-televizni-vysilani/