Rádio Dálnice pomáhá zvyšovat bezpečnost a plynulost dopravy
Autor: Radio Dálnice , e-mail: info@radiodalnice.cz Přidané: 25.10.2018

Jediné čistě dopravní rádio v České republice navazuje spolupráci s ŘSD, Dopravní policií a BESIPem, jeho zpravodajství se objevuje i v televizi. Rádio Dálnice nyní přichází s dopravním zpravodajstvím v angličtině a rozšiřuje zásah, díky spolupráci s Rádii HEY.


Unikátní dopravní zpravodajství v angličtině spouští jediná, specializovaná, dopravní rozhlasová stanice v České republice, Rádio Dálnice. Dvakrát až čtyřikrát do hodiny tak nabídne aktuální souhrn informací o dopravě pro cizojazyčné účastníky dálničního provozu na našem území. „Česká republika je jednak významnou evropskou tranzitní zemí a jednak se na dálnicích pohybuje, také, určité procento cizinců – řidičů, kteří působí a žijí na našem území. Podobná služba pro ně dosud chyběla,“ vysvětluje Radim Pařízek, provozovatel Rádia Dálnice, proč se komerční rádio pouští do služby, která by byla očekávatelná spíše od veřejnoprávního rozhlasu.

Samotné Rádio Dálnice pokrývá signálem nejvytíženější tuzemskou dálnici D1 od Bohumína až k Rozvadovu, část dálničních směrů na Bratislavu, České Budějovice, Ústí n.L., Liberec či Pardubice. Navíc díky nově navázané spolupráci se sítí rádií HEY ale bude možné jeho dopravní zpravodajství naladit takřka ve všech krajích České republiky. „Rádio HEY přejímá a zařazuje do vysílání náš dopravní program v téměř kompletním rozsahu. Všechny kraje jsou napojeny na dálniční síť a provoz na dálnicích má dopad na okolní infrastrukturu i v obcích napojených na tyto dálnice,“ dodává ředitel Rádia Dálnice Radim Polášek.

„Pro Rádia HEY je spolupráce s Rádiem Dálnice vítaným rozšířením programu, zvláště pak když nemalá část posluchačů věnuje Rádiu Dálnice především během řízení,“ uvádí Miroslav Pýcha, provozovatel sítě Rádií HEY. Programová synergie bude o to zajímavější, že Rádio Dálnice navázalo přímou spolupráci s dopravní sekcí Policie České republiky, ŘSD, BESIP a také dopravním centrem RODOS. Ve vysílání se tak objeví i edukativní pořady, spoty a další příspěvky zaměřené na prevenci a zvýšení bezpečnosti silničního provozu.

Rádio Dálnice dnes disponuje nejmodernějšími technologiemi a propojenými softwary, které umí bezprecedentně rychle k posluchačům dostávat stále aktualizované dopravní informace včetně průběžného vývoje vzniklých dopravních problémů. Také možných východisek z nich k zajištění co nejbezpečnéjší a nejplynulejší dopravní mobility.

Právě radio se k tomuto účelu hodí nejvíce. Řidič nemusí zatěžovat svou pozornost vyhledáváním a prohlížením různých aplikací na displeji svého vozidla či mobilního telefonu, může se plně věnovat řízení a jen prostě poslouchat.

A těm, kde ostatní rádia vysílající dopravní info končí, neboť se nemohou věnovat jen dopravě z důvodu jejich programové skladby, tam teprve Rádio Dálnice se svou jedinou náplní – dopravní informovaností - teprve začíná. V případě důležitosti přerušuje kdykoli ostatní prvky programu počínaje muzikou, která má v tomto médiu doprovodnou roli.

Unikátní dopravní zpravodajství se neomezuje pouze na rozhlasové vysílání. Rádio Dálnice spouští a vyvíjí celou platformu informací, jež se k řidičům dostávají prostřednictvím různých mediatypů. Vedle rádia jde, např. o regionální televizi Info TV Brno a Jižní Morava, jenž připravuje sesterské stanice v Praze a Ostravě, dopravně-informační internetový portál.


O Rádiu Dálnice

Rádio Dálnice je prvním a dosud jediným čistě dopravním rádiem v České republice. Nabízí chytře, přehledně a rychle veškeré informace o dopravě, především pak o situaci na dálnicích. Každých 15 minut vysílá aktuální dopravní zprávy, které doplňuje kdykoli okamžitými vyčerpávajícími vstupy při mimořádných dopravních událostech. Součástí programu je i publicistika, rady za volant a zajímavosti. Rádio Dálnice vysílá česky a anglicky, hudebně se zaměřuje na klasické hity i současný pop. Sídlí v Ostravě a naladit ho lze ze čtyř hlavních vysílačů v Ostravě, Brně, Jihlavě, Plzni a z desítek dokrývačů, které pokrývají dálnici D1. Provozovatelem stanice je společnost Route Radio.


Mgr. Martin Rigler, marketing manažer, Info TV Brno a Jižní Morava • Radio Dálnice

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26536/radio-dalnice-pomaha-zvysovat-bezpecnost-a-plynulost-dopravy/