Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 19:33:45   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Dějiny animace: od mrtvého hmyzu k obráncům vesmíru

  Autor: AMC/PR.Konektor , e-mail: info@prkonektor.cz Přidané: 26.10.2018


Dějiny animace sahají daleko před vývoj kinematografie. Lidé se pokoušeli zobrazit pohyb pravděpodobně už od doby paleolitu. Velké popularitě se následně těšily také stínohry nebo Laterna magica. V těchto představeních byly obrazy promítány na plátno a pohybovaly se díky ručnímu posouvání či za pomoci jednoduchých mechanických přístrojů. Dnes se animované filmy vytváří zejména díky počítačové technologii, jejich obliba mezi rozmanitými věkovými kategoriemi diváků ale neklesá.


V roce 1833 představil fenakistiskop strobotický princip moderní animace a poskytl tak základ pro kinematografii. Bylo to první animační zařízení založené na rychle se střídajících za sebou jdoucích obrázků, které vytvářelo iluzi pohybu. Roku 1888 si Charles-Émile Reynaud nechal patentovat svůj vynález s transparentními, ručně malovanými barevnými obrázky na dlouhém perforovaném páse, navinutým mezi dvěma cívkami. Nazval jej optické divadlo. S tím zaznamenal velký úspěch, jeho představení v Paříži sledovalo více něž 500 000 diváků. I přesto nějaký čas trvalo, než se animace adaptovala ve filmovém průmyslu. Jeho počátek je datován zavedením Lumierova kinematografu v roce 1895. Přibližně ve stejném období vznikl v Japonsku také první animovaný film ve stylu anime.

První animovaný film, který se proslavil tradičními animačními metodami, vytvořil v roce 1908 francouzský umělec Émile Cohl a nazval jej Fantasmagorie. Snímek tvořily z větší části záběry na jednoduchou postavičku, která se pohybovala a potkávala různé proměňující se předměty – například lahev s vínem, která se změnila na květ. V některých záběrech se na scéně objevovaly také animované ruce. Každý záběr byl nejdříve nakreslený na papír a následně natočený na negativ, což snímku propůjčilo vzhled tabule s křídovou kresbou.


Fázová animace a mrtví brouci

Autorem prvních animovaných loutkových filmů je polský režisér Ladislas Starevich. Ten začal filmy vytvářet fázovou animací a s použitím mrtvolek hmyzu s nožičkami z drátů, později pokračoval složitými a skutečně expresivními loutkami. Fázová animace (stop motion) je technika, při které se reálný objekt mezi jednotlivými snímky ručně upravuje a posouvá o malé úseky tak, aby animace po spojení vyvolala dojem spojitosti. Hlavní výhodou této techniky je, že umožňuje animovat téměř cokoliv. Nevýhodou je ale velká časová náročnost. Například natočení celovečerního snímku Wallace a Gromit: Prokletí Králíkodlaka technikou stop motion trvalo celých pět let.

Ke známým animovaným filmům, natočených kompletní fázovou animací, patří třeba snímky Ukradené Vánoce a Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Fantastický pan Lišák, již zmíněný Wallace a Gromit nebo také populární seriál Ovečka Shaun. Mezi známé české režiséry používající tuto techniku patří Jan Švankmajer, Karel Zeman nebo Jiří Barta.


Nejznámější myši: Mickey a Jerry

Animovaný film nejvíc proslavil Walt Disney, dokázal totiž oslovit širokou škálu diváků. Díky správnému poměru humoru, dojetí i strachu se tak z animovaného filmu stal vlastně dokonalý film. Disney, americký filmový producent, režisér, scénárista, dabingový umělec, animátor, podnikatel a filantrop, se díky založení společnosti Walt Disney Productions stal jedním z nejznámějších světových filmových producentů. Kromě jiného vytvořil také světoznámou postavičku myšáka Mickehyo (Mickey Mouse), kterému navíc propůjčil i vlastní hlas. Za první animovaný celovečerní film je považován Disneyho snímek Sněhurka a sedm trpaslíků. Rozhodně to byl první film vytvořený kompletně pomocí ručně kreslené animace.

Nejslavnější animovaný seriál Tom a Jerry se prosadil v 50. letech minulého století. Veřejnost si získal hlavně pro svou jedinečnost. V něm, a jemu podobných dílech, použitá animace byla totiž chápána jako nevyčerpatelný zdroj možností, které se za normálních okolností nemůžou uskutečnit, a které ve skutečnosti ruší veškerá pravidla (například když Tom spolkne klavír a jeho tělo přesně kopíruje jeho tvar). Tvůrci kocoura Toma a myšky Jerryho jsou W. Hanna a J. Barbera. Díky nim získal seriál několik ocenění, včetně 7 Oskarů a dalších 6 nominací.


Moderní animace

Žánr animovaných filmů je dodnes nejvýnosnější odnoží filmového průmyslu. Nejrozšířenějším segmentem jsou dnes pohádky pro děti. Vyvinuly se z lidové slovesnosti v podobě krátkých příběhů, ve kterých tradičně vystupují nejrůznější smyšlené postavy, často s kouzelnými nebo nadpřirozenými schopnostmi. Mnoho tradičních pohádek se dočkalo i svého animovaného zpracování, jako příklad poslouží Popelka, Šípková Růženka nebo Kráska a zvíře.

Moderní animované pohádky čerpají ze současných témat a nevyhne se jim ani technologický pokrok. Děti se tak dnes mohou z pohádek těšit od rána do večera, a to i díky speciálním televizním stanicím, určeným právě nejmenším divákům. Například na televizní stanici Minimax je možné od 27.10. od 7:00 premiérově sledovat příhody Barbie a jejích nejlepších kamarádek, včetně pohledného souseda Kena. To vše v animovaném vlogu o dobrodružstvích natočených v novém domě snů její rodiny s názvem Barbie Dreamhouse Adventures.

Akční pohádkovou podívanou je pak na stanici Minimax seriál Voltron. Pětice teenagerů – pilotů pěti robotických bojových lvů, se v seriálu Voltron: Legendární obránci od 8.10. od 21:25 v nových dílech druhé série opět pokusí ochránit vesmír před zlem.

A u fantasy ještě zůstaňme. Noví strážci slunce a měsíce se v seriálu Mune – strážci měsíce od 26.10 od 8:00 na televizní stanici Minimax musí vydat na cestu, získat zpět ukradené slunce čarovného světa a zachránit tak svět před katastrofou.

Hlavní ale je, že ve všech příbězích, naštěstí, vždy dobro vítězí nad zlem.


O AMC Networks International – Central and Northern Europe

AMC Networks International – Central and Northern Europe je součástí AMC Networks International, jednou z předních mezinárodních společnostní na poli televizního vysílání a distribuce tematických televizních stanic soustřeďujících se na Střední a Východní Evropu. Současné AMCNI – Central and Northern Europe portfolio nabízí televizní stanice ve čtyřech žánrech: sportovní: Sport1, Sport2, SportM, dětské: Minimax, Megamax, JimJam; zábavně-vzdělávací: Spektrum, TV Paprika, Spektrum Home a filmové: AMC a Film+. Obsah tematických stanic je vytvářen pro místní diváky, jazykové verze a trhy. Je dostupný v celé řadě platforem včetně HD služeb na vyžádání a verze pro mobilní telefony.

AMC Networks International (AMCNI) je globální divizí AMC Networks a dodavatelem uznávaných zábavních pořadů pro předplatitele ve více než 140 zemích a územích v Africe, Asii, Evropě a Latinské Americe. AMCNI zahrnuje jak globální značky SundanceTV a MGM Channel, tak populární kanály s lokálním významem a různorodým žánrovým zaměřením. Více informací najdete na www.amcnetworks.com/amcni.


O společnosti AMC Networks:

Společnost AMC Networks Inc. (NASDAQ: AMCX) se již více než 30 let věnuje produkci kvalitních filmů a pořadů, vlastní a provozuje několik populárních a oceňovaných značek v oblasti placené kabelové televize. AMC, IFC, SundanceTV, WE tv, a IFC Films produkují pořady, které jsou výrazné, zajímavé, kulturně relevantní a oslovující diváky napříč různými společenskými skupinami. Společnost také provozuje globální divizi, AMC Networks International. Více informací najdete na www.amcnetworks.com.


Jitka Pavlová, Account Manager, PR.Konektor


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.10.2018 • Dnes startuje Světový pohár v alpském lyžování
26.10.2018 • Operní extra třída Jonas Kaufmann v Pucciniho westernové opeře Děvče ze Západu v satelitním přenosu MET: Live in HD v sobotu 27. října
25.10.2018 • Eurosport se v Kataru rozloučí se sezonou superbiků
22.10.2018 • Listopadové programové tipy televizní stanice E!
21.10.2018 • Pozor – přinášíme vám pořádnou várku světových dokumentů na Prima ZOOM!
20.10.2018 • Eurosport vysílá Světový pohár ve stolním tenisu mužů

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist