Příjem TV JOJ na TT kartách (vč. odpovědi výkonného ředitele)
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 21.01.2008
Dne 7. 1. 2008 došlo v distribuci programu slovenské TV JOJ k obnově jejího kódování v distribučním paketu v platformě Sky Link na družici Astra 3A (na orbitální pozici 23,5 stupňů východně, frekvence 12,565 GHz, horizontální polarizace, SR 27500, FEC 2/3) v systému CryptoWorks. Vysílání je dostupné majitelům přístupových karet Sky Link a na TT Kartách, na kartách diGITALlink ovšem nikoliv.

Zakódování vyvolalo velký ohlas mezi čtenáři, serveru satCentrum se podařilo obstarat vyjádření výkonného ředitele distributora přístupových karet TRADE and TECHNOLOGY k testovacímu vysílání pro české abonenty.



V pondělí 7. 1. 2008 došlo v distribuci programu TV JOJ v platformě Sky Link na družici Astra 3 k obnově jejího kódování v systému CryptoWorks, první dva dny bylo kódování pouze částečné v odpoledních hodinách, od středy 9. 1. 2008 je už ale vysílání trvale zakódované.

Program této oblíbené slovenské soukromé stanice byl hned dostupný všem abonentům, kteří mají zaregistrované aktivní karty Sky Link distributora TBDS, a.s., beze změny v naladění přijímače, na stávající předvolbě TV JOJ.

Téhož dne, 7. 1. 2008, zpřístupnila tuto stanici i akciová společnost TRADE and TECHNOLOGY, a to všem uživatelům TT Karet, kteří mají aktivovány programy Slovenské televize STV Jednotka a Dvojka. Program televize JOJ je nyní v nabídce TRADE and TECHNOLOGY v testovacím režimu. Majitelé TT Karet musí provést nové naladění transponderu Sky Linku na Astře 3A, aby se jim načetl "virtuální" program TV JOJ_test. Na této předvolbě pak mohou tuto stanici sledovat.


Pro naladění programu použijte tyto hodnoty nastavení:

satelit: Astra (23,5°E)
kmitočet: 12 565 MHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 2/3

TV JOJ: SID 8004, V-PID 404, A-PID 564,
TV JOJ_test: SID 8204, V-PID 404, A-PID 564.


Jak bylo uvedeno v úvodu článku, je program oblíbené slovenské soukromé stanice JOJ nyní z Astry 3A dostupný pouze na karty Sky Link a TT Karty, na přístupové karty diGITALlink však nikoliv, což vyvolalo ze strany majitelů těchto karet dohady, zda není postup konkurenčních distributorů nelegální, jak bylo dokonce uvedeno zda není „pirátský“. Oslovili jsme proto výkonného ředitele akciové společnosti TRADE and TECHNOLOGY, Jaromíra Glisníka, a zde je jeho odpověď pro náš server:

„Děkuji za Váš zájem a za zájem Vašich čtenářů o stanici TV JOJ. Věděli jsme, že mezi uživateli TT Karet má TV JOJ hodně příznivců, velikost ohlasu na zakódování této stanice a na její zpřístupnění na nové předvolbě TV JOJ_test nás však přece jen překvapila. Všem zájemcům o sledování TV JOJ, kteří ji dosud nemají naladěnu, doporučuji přečíst si naši informaci uloženou zde.

Jak se píše v naší zprávě, je TV JOJ nyní v testovacím režimu. Za příjem TV JOJ neplatí uživatelé TT Karet žádné poplatky a nebude tomu jinak ani po ukončení testu. TV JOJ je automaticky a BEZPLATNĚ aktivována na všech kartách, které mají aktivovány programy STV. To platí pro všechny TT Karty Standard a TT Karty Sezóna registrované po 1. prosinci 2007 nebo i dříve, pokud si jejich uživatel předplácí programový balíček MULTI nebo uhradil jednorázový manipulační poplatek za rozšíření programové nabídky o programy Slovenské televize a Nova Cinema.

K problematice distribučních práv TV JOJ pro Českou republiku mohu jen uvést, že pokud se je u některých pořadů nepodaří získat, mohou být tyto pořady uživatelům TT Karet znepřístupněny. To je ovšem pravidlo, které platí u všech slovenských televizních stanic a nejen pro naše karty.“


Tolik k vyjádření nejstaršího distributora přístupových karet pro individuální příjem českých a slovenských programů ze satelitu. TV JOJ je tedy pro české abonenty přístupná legálně, testovací provoz jen vymezuje dosavadní status z pohledu distribučních práv. Kdy dojde k ukončení testování a přechodu na řádný provoz dnes není možné přesně stanovit. Majitelé řádně zaregistrovaných TT Karet ani karet Sky Link se nemusí bát a ani podléhat nátlaku ze strany některých prodejců či konkurence.


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 21. 1. 2008, 09:30 hod.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2660/prijem-tv-joj-na-tt-kartach-vc-odpovedi-vykonneho-reditele/