Díky speciálu ke Dni neslyšících získaly Zprávičky evropskou cenu
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 19.11.2018

Pořad Zprávičky ČT :D uspěl v soutěži evropských veřejnoprávních televizí. Speciální vydání ke Dni neslyšících získalo bronz na každoroční výroční konferenci Youth News Exchange (YNE), která se zabývá zpravodajstvím pro děti.


Monotématický díl se nenatáčel jako obvykle ve virtuálním studiu zpravodajství, ale moderátoři, jež spolu mluvili znakovým jazykem, provázeli diváky v terénu. Celý díl byl tak zároveň dabován i tlumočen do znakového jazyka. Ve speciálu se děti kromě doporučení, kde se mohou přiučit znakový jazyk, seznámili s řadou neslyšících osobností či mladou běžkyní se sluchovým postižením.

Odborná porota tak ocenila na speciálu Zpráviček ojedinělý nápad, jak přiblížit malým dětem svět jejich neslyšících vrstevníků. Ostatní televize z Eurovize pak speciál zaujal natolik, že je inspiroval do budoucna k zapojení dětí s hendikepem i do jejich pořadů. První místo v kategorii získala dánská televize DR Ultra.

„Na úspěšném speciálu se podílel celý tým Zpráviček, editor David Bernardy, moderátorka Eva Radilová, která studuje znakovou řeč, odborný poradce Jaroslav Švagr a také žáci ZŠ Výmolova pro sluchově postižené. Se školou pro neslyšící děti spolupracují Zprávičky dlouhodobě na reportážích, které natáčí tamní školní televize. Vysílají se pak v dětském zpravodajství na ČT :D ve znakovém jazyce i dabované pro ostatní dětské diváky,“ vysvětluje dramaturg pořadu Zprávičky Petr Kopecký a dodává: „Zprávičky se snaží pravidelně prezentovat děti s různými hendikepy. Aktuálně se věnují zrakově postiženým dětem v rámci tématu týdne ke Dni nevidomých.“

Výroční konference Eurovize o televizním zpravodajství pro děti se v Edinburghu představilo 16 veřejnoprávních televizí. Poprvé se přidala také kanadská stanice CBC Kids News a australská Behind The News. Zatímco CBC Kids News vznikla teprve letos na podzim, australská Behind The News právě oslavila 50 let vysílání, takže je nejstarším televizním vysílatelem zpravodajstvím pro děti na světě.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26627/diky-specialu-ke-dni-neslysicich-ziskaly-zpravicky-evropskou-cenu/