DAB+ ve Francii: velké privátní rozhlasové skupiny ukončily blokádu
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 25.11.2018
Blokáda skončila: všechny velké, francouzské privátní rozhlasové skupiny plánují vstoupit do digitální pozemní rozhlasové platformy DAB+. Skupiny M6 (RTL, Fun Radio, RTL2), Lagardère (Europe 1, Virgin Radio, RFM) a NextRadioTV (RMC, BFM Radio, BFM Business) se svými programy se zúčastní výběrového řízení na oba národní multiplexy. Rozhlasové skupiny své žádosti oficiálně potvrdily.


I další národní stanice, jako Radio Classique a Radio Maria patří k žadatelům.

Přitom se nezúčastní privátní lídr na trhu, skupina NRJ Group, která plánuje své programy šířit nikoliv v národním, nýbrž ve vybraných regionálních multiplexech, např. v Bordeaux nebo Toulouse. Mediální úřad CSA brzy zveřejní jména všech žadatelů o licence. Oba národní multiplexy mají být spuštěny v roce 2020 a nabídnou pozici pro celkem 24 stanic. S kompletním pokrytím francouzského území se nepočítá, vysílací síť má zahrnovat aglomerace a nejdůležitější dopravní osy.

Vývoj ve Francii je podobný jako v Německu, kde se dlouhou dobu komerční stanice bránily vstupu do platformy DAB+. Mezitím vysílá většina velkých privátních stanic i v DAB+.


S využitím zdroje: Satnews.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26641/dab-ve-francii-velke-privatni-rozhlasove-skupiny-ukoncily-blokadu/