Telekom testuje koncept Smart City v Trenčíne
Autor: Slovak Telekom , e-mail: info@telekom.sk Přidané: 27.11.2018
Španielska Barcelona v uplynulom týždni dňoch hostila ôsmy ročník Smart City Expo World Congress, jedno z najväčších podujatí svojho druhu na svete. Viac ako 840 vystavovateľov, zástupcovia z viac ako 700 miest z piatich kontinentov a 400 prezentujúcich tu hľadalo odpovede na otázku, ako zabezpečiť, aby sa mestá stali príjemnejšími miestami pre ľudí v nich – podľa odhadov UN budú do roku 2050 žiť v mestách dve tretiny svetovej populácie, čo si vyžaduje nové prístupy k riadeniu a optimalizácii ich fungovania.


Telekom spolu so svojou dcérskou spoločnosťou PosAm predstavili na veľtrhu technológie nainštalované v rámci pilotnej prevádzky na Palackého ulici v Trenčíne. Nové technológie tu pomáhajú zefektívniť parkovanie, bezpečnosť a komfort obyvateľov a návštevníkov mesta.


Symbióza technológií

Na Palackého ulici bolo v úvodnej fáze nainštalovaných spolu 16 inteligentných LED pouličných lámp, ktoré vďaka senzorom môžu prispôsobovať osvetlenie reálnym podmienkam v meste a optimalizovať tak zdroje. Lampy zároveň slúžia ako WiFi hotspoty poskytujúce bezplatné internetové pripojenie obyvateľom a návštevníkom mesta.

Veľká pozornosť bola venovaná riešeniam pre zefektívnenie parkovania a mobility. Na parkovacích miestach v meste bolo osadených 140 senzorov prepojených s mobilnou aplikáciou ParkDots vyvinutou spoločnosťou PosAm. ParkDots sleduje v reálnom čase obsadenosť parkovacích miest. Aplikácia vodičom skracuje čas pri hľadaní voľných miest, umožňuje jednoduchú platbu a zvyšuje pohodlie. Mestám poskytuje cenné informácie o správaní vodičov a využívaní parkovacích miest, ktoré môžu zužitkovať pri úprave parkovacích politík.

Hoci bol ParkDots uvedený na trh iba v minulom roku, využívajú jeho služby vodiči a samosprávy už v siedmych v slovenských mestách: okrem Trenčína aj Trnava, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Prievidza, Nitra a dostupný je aj v mestskej časti Karlova Ves v Bratislave. Aktuálne ParkDots zabezpečuje služby pre 5-tisíc parkovacích miest a ich počet neustále rastie.


Bezpečnosť na prvom mieste

Inteligentné kamery v Trenčíne dokážu vďaka pokročilej analytike v pozadí automaticky počítať prejazdy áut, cyklistov a chodcov, alebo hoci aj detegovať vyčínanie vandalov. Kamery slúžia aj ako dôležitý zdroj údajov napríklad o návštevnosti kultúrnych podujatí, alebo o tom, či sa zásobovacie vozidlá riadia určeným harmonogramom a nezdržujú sa na námestí dlhšie, ako je to povolené, alebo niekto neporušil prikázaný smer jazdy či prekročil povolenú rýchlosť. Na kontrolu vjazdu vozidiel s povolením slúži samostatná kamera, ktorá okrem EČV monitoruje aj smer ich pohybu a dokonca umožňuje odhaliť vozidlo, ktoré stojí na mieste so zákazom parkovania.

„Moderné technológie nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb a komfort obyvateľov. Samotné technológie sú toho len časťou, prečo je téma SmartCity dôležitá – napríklad zdroje získané z efektívnejšieho parkovacieho systému môžeme investovať do nových parkovacích miest či výstavby nových cyklochodníkov,“ vysvetlil druhý zástupca primátora mesta Trenčín, Patrik Žák.


O spoločnosti Slovak Telekom:

Slovak Telekom je najväčší slovenský multimediálny operátor s dlhoročnými skúsenosťami a zodpovedným prístupom k podnikaniu. Svoje produkty a služby ponúka pod značkou Telekom jednotlivcom, domácnostiam i firemným zákazníkom prostredníctvom pevnej i mobilnej siete. Na trh prináša medzinárodné poznatky, inovatívne riešenia a najnovšie technologické trendy.

Slovak Telekom je súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group. Jej majoritným akcionárom je spoločnosť Deutsche Telekom Europe B.V. s 100% podielom akcií.


Peter Gálik, Sr. špecialista komunikácie, Slovak Telekom

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26647/telekom-testuje-koncept-smart-city-v-trencine/