Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 16:42:47   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Pád železné opony? To byla změna poměrů i módních trendů ve východní Evropě

  Autor: PR.Konektor , e-mail: info@prkonektor.cz Přidané: 04.12.2018


V době železné opony byly hranice neprodyšně uzavřeny, a to nejen pro fyzický pohyb, ale také co se týče dovozu věcí a módních trendů. Nabídky obchodů byly velice omezené, stejně jako materiálů. Ženy a dívky si proto nejčastěji šily oblečení samy doma, ty šťastnější měly k dispozici a inspiraci alespoň západní časopis Burda.


Po revoluci došlo k velké úlevě, která se týkala nejen politických otázek, ale i módních. Co dříve nebylo možné, nyní ano. A právě těmto trendům se bude věnovat díl dokumentárního seriálu Tenkrát na východě s Emirem Kusturicou: Móda, který vysílá televizní stanice Spektrum.


Doba fádnosti a uniformity

Kdo měl za socialismu džíny, byl pán. Po tomto nedostatkovém zboží toužil snad každý a není proto překvapením, že vznikaly jejich nejrůznější napodobeniny – kdo by neznal plísňáky! Doba socialismu ve střední a východní Evropě byla dobou fádnosti, uniformity a šedi. Elegance nebo noblesa byla velmi silně potlačována a lidé chodili v podstatě v tom samém. Módě vévodily propínací šaty, zástěry, vesty, svetry a roláky. K určitému posunu došlo v 80. letech, kdy se do módy dostaly neonové barvy, zvířecí vzory, mrkváče s vysokým pasem a všudypřítomné vycpávky.

Po pádu železné opony se změnila i móda. Byly dostupné lepší materiály, přejímaly se vzory ze Západu a ze Spojených států. Občas ale došlo i ke smíchání pozůstatků trendů socialismu a kapitalismu. Popularitě se těšily vytažené bílé ponožky v mokasínech, barevná saka větších konfekčních velikostí, havajské košile, množství kapes a boty na platformě.


Tetovaný člověk? Delikvent!

Tetování i piercing byl za socialismu vnímán delikventně, a i proto byl velice potlačován. Bylo to něco nepřípustného a systémem prezentováno jako typické pro vězně, prostitutky a lidi z okraje společnosti. Porevoluční svobodná doba ale otevřela dveře subkulturám a tetování, piercing, ale i alternativní móda a účesy se mohly začít vyvíjet. Společnost změnila své vnímání a v 90. letech tak začaly vznikat nejrůznější tetovací a alternativní salóny.


Umělé kráse dveře otevřené

Po pádu železné opony došlo také k uvolnění poměrů v oblasti plastických operací, které byly do té doby velmi pečlivě střeženými tajemstvími. Začaly vznikat soukromé plastické kliniky, více či méně odborné, a ženám toužícím po dokonalé kráse se tak začal plnit sen. Začaly se objevovat i ženy toužící po výraznějších změnách a konkrétních stylizacích.

Tato éra zasáhla celou východní Evropu. V Rusku se třeba do podoby Barbie nechala stylizovat Tatjana Tuzova, množstvím plastických operací si dveře do světového showbyznysu chtěli otevřít i Alexander a Irina Shpak. I jejich příběhům se věnuje dokumentární seriál Tenkrát na východě, který odvysílá 6. prosince od 22 hodin televizní stanice Spektrum.


Doba nádechu

Po pádu železné opony se lidem otevřely dveře do světa. Inspirace přicházela ze všech stran, hlavně z televize a módních časopisů, společnost byla tolerantní i k dříve nemyslitelným jevům.


O AMC Networks International – Central and Northern Europe

AMC Networks International – Central and Northern Europe je součástí AMC Networks International, jednou z předních mezinárodních společnostní na poli televizního vysílání a distribuce tematických televizních stanic soustřeďujících se na Střední a Východní Evropu. Současné AMCNI – Central and Northern Europe portfolio nabízí televizní stanice ve čtyřech žánrech: sportovní: Sport1, Sport2, SportM, dětské: Minimax, Megamax, JimJam; zábavně-vzdělávací: Spektrum, TV Paprika, Spektrum Home a filmové: AMC a Film+. Obsah tematických stanic je vytvářen pro místní diváky, jazykové verze a trhy. Je dostupný v celé řadě platforem včetně HD služeb na vyžádání a verze pro mobilní telefony.

AMC Networks International (AMCNI) je globální divizí AMC Networks a dodavatelem uznávaných zábavních pořadů pro předplatitele ve více než 140 zemích a územích v Africe, Asii, Evropě a Latinské Americe. AMCNI zahrnuje jak globální značky SundanceTV a MGM Channel, tak populární kanály s lokálním významem a různorodým žánrovým zaměřením. Více informací najdete na www.amcnetworks.com/amcni.


O společnosti AMC Networks:

Společnost AMC Networks Inc. (NASDAQ: AMCX) se již více než 30 let věnuje produkci kvalitních filmů a pořadů, vlastní a provozuje několik populárních a oceňovaných značek v oblasti placené kabelové televize. AMC, IFC, SundanceTV, WE tv, a IFC Films produkují pořady, které jsou výrazné, zajímavé, kulturně relevantní a oslovující diváky napříč různými společenskými skupinami. Společnost také provozuje globální divizi, AMC Networks International. Více informací najdete na www.amcnetworks.com.


Jitka Pavlová, Account Manager, PR.Konektor


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.12.2018 • Zážitkový kanál Prima ZOOM ve 49. týdnu
01.12.2018 • Arena Sport prinesie Majstrovstvá sveta vo florbale mužov
30.11.2018 • Nabitý start prosince na Sport1 a Sport2: Mistrovství Evropy v házené, čtvrtfinále CHL i Coppa Italia
29.11.2018 • Kusturica dnes na TV Spektrum predstaví diktátorovu čarodejnicu aj liečiteľa z Veľkeho Medera
29.11.2018 • Televízia Arena Sport bude vysielať aj švajčiarsku Super ligu
28.11.2018 • Ester Ledecká se v Lake Louise postaví na start úvodních sjezdů SP alpských lyžařek

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist