Předvánoční čas s Prima ZOOM je dobrá volba
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 09.12.2018
Schovejte se do bezpečí domova a vypravte se za teplem, do dalekého vesmíru nebo cestujte zpět do historie. Ukážeme vám, jak se tráví Vánoce v říši zvířat. Prima ZOOM vám nabízí vše. Dokumentární skvosty pro vás: vzrušující seriál Amerika v barvě II se vrací; prozradíme Pravdu o dinosauřích zabijácích; oslní vás německé letecké eso – Rudý baron; čekají vás Vánoce v říši zvířat; představíme vám Muže, který fotil Tutanchamona a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

10. 12., 23.00 – Tajemství vesmíru VI (Katastrofy, které změnily planetu)

Všechny planety v naší sluneční soustavě prožily a přežily katastrofy epických rozměrů. Nesmírné síly nemilosrdného vesmíru je rvaly na kusy zevnitř i zvenčí. Díky pokračování oblíbeného vědecko-populárního seriálu Tajemství vesmíru se vydáme na výpravu zpátky do minulosti a staneme se svědky hrozivých událostí, které násilím změnily planety do podoby, jakou známe dnes. Ničivým silám neunikla jediná z nich, dokonce ani naše Země. Slavný moderátor a osvědčený průvodce Morgan Freeman nás zavede za dalšími Tajemstvími vesmíru v úplně nových epizodách: má Slunce ďábelské dvojče, které jednou za milión let způsobí ničivý chaos? Jak se zrodila sluneční soustava? Co by se stalo, kdyby první lidská výprava na Mars ztroskotala na povrchu Rudé planety? Jaká technologie by byla zapotřebí na cestu ke hvězdám? Odhalte s námi Tajemství vesmíru ve strhujícím dokumentárním seriálu, který vzhlíží do nebes.


11. 12., 21.00 – Amerika v barvě II (Organizovaný zločin)

Vzrušující seriál Amerika v barvě se vrací! Dějiny nejsou černobílé. Díky nejmodernější technice se historické záběry odehrávají v živých barvách přímo před našima očima. Vydejme se společně na vizuálně velkolepou výpravu za nejslavnějšími okamžiky Ameriky. Sledujte příběh o Henrym Fordovi, Thomasi Edisonovi a jejich generaci vynálezců a podnikatelů, která změnila celý svět. Podívejte se, jak kvůli prohibici vznikla mafie a celá země se na několik příštích desetiletí ponořila hluboko do mrazivé atmosféry zločinu a strachu. Prozkoumáme taky mytickou a skutečnou podobu legendárního Divokého západu, zrod surfování na slunné Havaji, mocné rodinné klany Rockefellerových a Kennedyových nebo zlatou éru Hollywoodu a hvězdné zákulisí této legendární „továrny na sny“.


12. 12., 20.00 – Pravda o dinosauřích zabijácích (Kdo s koho)

Tyranosaurus rex: šest tun svalů a ostrých zubů. Jinými slovy – nejslavnější zabiják na světě. Triceratops: obrněný silák velikosti slona s rohatou přilbou. A co velociraptor? Považujeme ho za nejhrozivějšího dinosaura, jaký existoval. Nemilosrdný lovec vyzbrojený dlouhými pařáty stejně ostrými jako porcovací nože dokázal vykuchat kořist jediným silným švihnutím nohou. Nebo tak tito dinosauři aspoň vypadají ve filmech Jurský svět a Jurský park. Jací byli ve skutečnosti? Vypadali opravdu tak, jak si je dnes představujeme? Skutečný velociraptor měl peří, víc než ještěrku připomínal velikého ptáka a zabíjel ještě horším způsobem, než si dokážeme představit. Tvůrci tohoto snímku nechali vyrobit bio-mechanické repliky v životní velikosti a otestovali je v akci. Ocelová hlava tyranosaura, lebka triceratopse i se třemi rohy nebo noha velociraptora, včetně drápů, prošly detailní destruktivní analýzou. Sledujte, jak to probíhalo a na co se přišlo!


12. 12., 21.00 – Orel skalní: Král hor

Letecké záběry páření orlů skalních, souboj mezi orlem skalním a mořským nebo detailní pohled na krmení malých ptáčat. To vše a ještě mnohem více najdete v dokumentu, který je intimním portrétem tohoto velkého opeřeného dravce. Sledujte životní osudy dvou ptáčat od vylíhnutí mezi strmými horskými štíty Vysokých Tater až do dramatické chvíle, kdy musí vyletět z rodného hnízda. Stanete se svědky tragických i komických momentů a zažijete zábavný výlet do korun stromů na pozadí dechberoucí horské krajiny. Budete u toho, až se majestátní král hor takřka nehybně vznese nad svým hustě zalesněným územím, vyhlédne si kořist hluboko v údolí a najednou se vrhne za ní strmě dolů. Sledovat orly skalní v jejich přirozeném prostředí znamená vidět je v celé kráse. Zažijte fantastickou cestu do nebes.


13. 12., 21.00 – Rudý baron

Manfred von Richtofen byl německé letecké eso. Dobře vypadal, pocházel z aristokratické rodiny a během první světové války sestřelil desítky nepřátelských letadel. Proto se mu začalo říkat Rudý baron. Stal se skutečnou mediální hvězdou a idolem. Ale jeho legenda bude zpochybněna – a to hned teď! Jistý německý historik získal přístup do rodinného archivu Richtofenových. Podařilo se mu odhalit dokumenty, které Rudého barona líčí ne jako rytíře nebes, ale jako krutého zabijáka.


13. 12., 23.00 – 24 hodin v divočině III (Bojiště velkých koček)

Prožijte dalších 24 hodin v divočině v pokračování dobrodružného seriálu. Tentokrát zavítáme do království velkých koček, kde jsou gepardi, leopardi, jaguáři, lvi a servalové krály lovu a vládnou ostatním zvířatům z vrcholu potravního řetězce. Vydáme se na rozpálené písky, kde klokani, sloni a surikaty bojují o život s neúprosným nepřítelem: prostředím, ve kterém žijí. Podíváme se také na kamenité bitevní pole ve Skalnatých horách, kde zvířata zatínají zuby ve snaze uhájit loviště, zatímco se jim do kostí zakusují ledové větry. Dokumentární seriál 24 hodin v divočině je jedinečnou podívanou z různých koutů světa, která zvířatům odpočítává čas od rána do večera.


15. 12., 20.00 – Vánoce v říši zvířat

Zima má velice zvláštní magické kouzlo. Je to období tradic a zvyků: sněhuláci se rodí všude po okolí a v některých částech světa se po vánočních trzích k velké radosti dětí prochází Santové. Jinde netrpělivě vyhlížejí Ježíška. Ale pro zvířata zimní radovánky lidí nic neznamenají. Pro ně je zima dobou chudoby. Veverky, divoká prasata, rysové – ti všichni mají vlastní plán a strategii na to, jak nehostinnou a chladnou část roku přežít ve zdraví. Jenže navzdory jejich úžasné schopnosti přizpůsobení je boj o přežití hodně drsný – a často se dá vybojovat jedině s lidskou pomocí.


15. 12., 22.00 – Muž, který fotil Tutanchamona

Margaret Mountfordová vyrazila do egyptského Údolí králů, aby odhalila příběh neznámého hrdiny britské fotografie – Henryho Burtona, jehož záběry vykopávek Tutanchamonova hrobu způsobily ve 20. letech minulého století celosvětovou senzaci. Prochází pozoruhodná místa, kde Burton pracoval, včetně samotné Tutanchamonovy hrobky. Zjišťuje, jakým způsobem Burtonovy fotografie podnítily posedlost egyptskými motivy a udělaly z archeologa Howarda Cartera mezinárodní hvězdu první velikosti. Dokonce i dnešní egyptologové stále pečlivě studují Burtonovy jedinečné snímky. To proto, že aby Burton mohl zachytit nejslavnější archeologický nález dějin, musel posunout hranice fotografického umění.


16. 12., 20.00 – Zimní souboj rekordmanů

Neuplyne rok, aby nějaký špičkový sportovec nepokořil další rekord. Ale opravdu platí, že jsou dnešní rekordmani lepší než ti předchozí? Nebo mají moderní atleti ve skutečnosti výhodu nejmodernějšího vybavení? To se rozhodl zjistit přední sportovní vědec Steve Haake. Vyrazil do Kanady, USA a Německa, aby se setkal s pěti šampiony. Jsou mezi nimi kanadský sprinter Andre De Grasse a kajakář Adam van Koeverden, americká cyklistka Sarah Hammerová, německý plavec Paul Biedermann a oštěpařka Christina Obergföllová. Každý z nich předvádí, jak jim moderní vybavení pomáhá dosahovat nejlepší výsledky. Steve je zároveň přesvědčí, aby soupeřili s některým z legendárních sportovců pouze s jejich dobovou výbavou – v přesné replice běžeckých bot olympijského vítěze Jesseho Owense na trati z 30. let nebo v dřevěném kajaku místo dnešní verze z uhlíkových vláken. Každý z těchto experimentálních závodů má překvapivý výsledek.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky



Připravil: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26691/predvanocni-cas-s-prima-zoom-je-dobra-volba/