Telekom pokryl sieťou NB-IoT pre internet vecí už 88,5% populácie
Autor: Slovak Telekom , e-mail: info@telekom.sk Přidané: 10.12.2018
Telekom výrazne rozšíril pokrytie sieťou NB-IoT pre internet vecí a sprevádzkoval tak úplne prvú IoT sieť v licencovanom pásme s celoslovenským pokrytím. NB-IoT je aktuálne dostupné pre 88,5% populácie a na viac ako troch štvrtinách územia pri základnej úrovni signálu, čo sieť predurčuje pre konektivitu IoT riešení po celom Slovensku.


Rýchle nasadenie siete NB-IoT bolo možné vďaka využitiu existujúcej 4G/LTE infraštruktúry, čo prináša výhodu aj v oblasti kvality a dohľadu siete. Sieť NB-IoT od Telekomu aktuálne zabezpečuje konektivitu pre riešenia Telekomu napríklad parkovacím senzorom aplikácie ParkDots, či meracím prístrojom vodárenských distribučných spoločností.


Čo je to NB-IoT?

Sieť NB-IoT je vhodná pre prenášanie menších objemov dát pri nízkych rýchlostiach (od pár 100 bit/s po 100 kbit/s), čo je potrebné napríklad pre rôzne senzory, vzdialený monitoring, alebo ovládanie zariadení a strojov.

Technológia umožní nasadiť množstvo inovatívnych riešení v priemysle (napríklad v energetike, automobilovom priemysle, strojárstve), v poľnohospodárstve, zdravotníctve, projektoch SmartCity, ale aj v oblasti bežného života (monitorovanie a zabezpečenie domácností, vozidiel, domácich miláčikov a podobne).

Nízka energetická náročnosť prenosov umožňuje extrémne vysokú výdrž batérie – v závislosti od objemu a periodicity dátových prenosov môže zariadenie fungovať bez nabíjania alebo výmeny batérie aj viac ako 10 rokov. Obojsmerná komunikácia navyše umožňuje aktívne riadenie pripojených zariadení.

Medzi ďalšie výhody patrí vysoká penetrácia signálu v budovách, schopnosť pripojiť až niekoľko tisíc zariadení, alebo nízke náklady na modemové čipy.


Licencované pásmo a celosvetový štandard

Značnou výhodou NB-IoT je využitie licencovaného pásma, čo umožňuje dosiahnutie potrebnej stability prenosov, či rovnakú úroveň zabezpečenia akú ponúka 4G. Technológia NB-IoT je zároveň celosvetovým štandardom vyvinutým organizáciou 3GPP, ku ktorému sa prihlásilo už niekoľko desiatok operátorov.



O spoločnosti Slovak Telekom

Slovak Telekom je najväčší slovenský multimediálny operátor s dlhoročnými skúsenosťami a zodpovedným prístupom k podnikaniu. Svoje produkty a služby ponúka pod značkou Telekom jednotlivcom, domácnostiam i firemným zákazníkom prostredníctvom pevnej i mobilnej siete. Na trh prináša medzinárodné poznatky, inovatívne riešenia a najnovšie technologické trendy.

Slovak Telekom je súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group. Jej majoritným akcionárom je spoločnosť Deutsche Telekom Europe B.V. s 100% podielom akcií.


Peter Gálik, Sr. špecialista komunikácie, Slovak Telekom

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26692/telekom-pokryl-sietou-nb-iot-pre-internet-veci-uz-88-5-populacie/