Satelitní příjem v ČR dosáhl 20% - jaký je podíl jednotlivých platforem?
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 06.02.2008
V závěru ledna se internetový server satCentrum ve spolupráci se známým mediálním odborníkem, ing.Zdeňkem Duspivou, pokusil zmapovat oblast individuálního satelitního příjmu v České republice a dal dohromady počty uživatelů UPC Direct, DIGI TV, TT karet a karet diGITALlink, a „neregistrovaných“ satelitních diváků. Myslíme si, že by vás tato aktuální a autentická čísla mohla zajímat.


Jak uvedl v polovině ledna známý mediální odborník z komise NKS pro digitalizaci ing. Zdeněk Duspiva na své internetové stránce duspiva.blogspot.com, dosáhl podle posledních odborných odhadů satelitní příjem televizního vysílání v České republice 20% obyvatel. Nárůst je spojen zejména v souvislosti s přechodem na digitální vysílání a nabídkou satelitních operátorů v návaznosti na plán ukončení analogového vysílání a v neposlední řadě také ve spojení s potížemi, s blokováním procesu a spory kolem nových licencí a rozšířením programové nabídky terestrického digitálního vysílání.

Protože i my v redakci satCentrum máme také k dispozici různé počty abonentů od providerů, které jsou ale velmi proměnlivé a často protichůdné, zajímalo nás, jak se ing. Duspiva k číslu 20% dopočítal. V závěru ledna jsme proto spolu komunikovali, a nakonec jsme dali dohromady počty, které jsou sice získané přímo od provozovatelů, ale samozřejmě nejsou oficiálními údaji, přesto jde o čísla autentická a aktuální. Myslíme si, že by vás mohla zajímat.


Nejvíce abonentů získala za rok a půl působení na našem trhu placená DTH platforma DIGI TV. Na přelomu roku měla 217 000 uživatelů, přičemž odhadem dalších asi 25 tisíc zájemců bylo předregistrováno na call centru a čekalo na montáž kompletu. Pro zajímavost – na Slovensku, kde byla DIGI TV o 5 měsíců dříve, dosáhl počet abonentů už čísla 297 000. Za úspěchem této původně rumunsko-maďarské satelitní platformy stojí velmi nízká cena měsíční abonence programového balíku. DIGI TV uvažuje o vysílání v HDTV a pro rumunské abonenty už nabízí i PPV (placené programy na přání), nabídku abonentských receiverů rozšířil dualbox pro nezávislé sledování programů na 2 TV, připravuje se PVR receiver s harddiskem. Jedná se o nejrychleji se rozvíjející se DTH platformu ve střední a východní Evropě.

Tradiční poskytovatel „satelitní kabelovky“, společnost UPC ČR, a.s. evidovala ve stejné době na 135 000 platících uživatelů platformy UPC Direct. Na naší mediální scéně působí již od roku 2000, a přestože každým rokem vykazuje mírný nárůst počtu abonentů v řádově jednotkách procent, s konkurencí z východu s agresivně nízkou cenou předplatného se měřit nemůže. Podle informací ze zahraničních serverů není provozovatel platformy spokojen s důležitou orbitální pozicí 19,2° východně kvůli nedostatečné transpondérové kapacitě, a proto uvažuje i o možnosti přechodu na sousední pozici 23,5° východně, kde už vysílají další domácí platformy CS Link a Sky Link. Se současným vysíláním na obou dvou pozicích má už dobré zkušenosti holandský provider Canal Digitaal Satelliet. Myslíme si, že by souběžné vysílání z obou u nás nejpopulárnějších sousedních pozic (pokud by se samozřejmě tato varianta realizovala) mohlo přivést k UPC další zájemce o pestrou programovou nabídku. Nové abonentské receivery už podporují DiSEqC multipřepínače a na trhu jsou k dispozici LNB monobloky 4,3° vhodné i pro stávající ofsetové paraboly o velikosti 60 cm. Také UPC uvažuje o vysílání v HDTV, v současné době už testuje nový PVR receiver s harddiskem, který by měl v brzké době rozšířit nabídku pronajímaných abonentských přijímačů.

V loňském roce se oživil zájem i o individuální satelitní příjem digitálních paketů CS Link a Sky Link. TT Kartu providera TRADE and TECHNOLOGY, a.s. má zaregistrovanou 215 000 diváků, přístupovou kartu diGITALlink konkurenčního providera GITAL, s.r.o. vlastní na 150 000 individuálních příjemců.

Pokud k těmto počtům přidáme odhadem cca 50 tisíc „neregistrovaných“ diváků, kteří sledují digitální satelitní programy bez přístupových karet či případně na jiné, u nás neoficiální karty podmíněného přístupu, bude mít z celkového počtu cca 3 900 000 domácností satelitní přijímač opravdu 20%.

Individuální satelitní příjem tak velmi zdatně dohání konkurenci v kabelových sítích. Ke konci roku 2007 bylo totiž v České republice podle statistik a odhadu na 905 tisíc domácností, které jsou zákazníky různých operátorů kabelových systémů, z celkového počtu 1,5 milionu domácností, které jsou připojitelné. Plně „digitálních“ kabelových domácností (DVB-C) je nyní asi 140 tisíc.


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 6. 2. 2008

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2670/satelitni-prijem-v-cr-dosahl-20-jaky-je-podil-jednotlivych-platforem/