Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 07:09:02   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Monty Python: Vianoce v tej najlepšej spoločnosti

  Autor: AMC/PR.Konektor , e-mail: info@prkonektor.sk Přidané: 14.12.2018


Monty Python a Svätý Grál je film z roku 1975, v ktorom sa šestica britských komikov snaží ukázať legendu o kráľovi Artušovi a okrúhlom stole Camelotu z trochu iného uhla. Veľmi originálne, a najmä veľmi vtipne. Podobne aj film Život Briana opisuje počiatky kresťanstva veľmi osobitým štýlom. Užite si predvianočný čas nielen s rozprávkami, ale aj s filmovou klasikou, ktorá sa nezunuje. Sledujte televíznu stanicu AMC a užite si adventný čas v tej najvyberanejšej spoločnosti britského humoru.


Z indickej reštaurácie až na vrchol

Komediálnu skupinu Monty Python založila pätica britských komikov, doplnená o jedného Američana v máji roku 1969 v londýnskej indickej reštaurácii vo štvrti Hampstead. Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin položili základ dnes už legendárneho seriálu Lietajúci cirkus Montyho Pythona, ktorý pôvodne vytvorili pre televíznu stanici BBC. Seriál plný skečov, absurdných situácií aj ucelenejších príbehov sa dočkal štyroch sezón a štyridsiatich piatich častí. Po ukončení nakrúcania v roku 1974 sa skupina komikov vrhla na celovečerné filmy a živé show. Tými najvýraznejšími počinmi sú Monty Python a Svätý grál z roku 1975 a Život Briana z roku 1979. O popularite skupiny jedinečného humoru svedčí aj to, že s financovaním filmov pomáhali hudobní skupiny Genesis, Led Zeppelin, Pink Floyd a George Harrison z Beatles.


Šesť hercov, štyridsaťštyri postáv

Monty Python a Svätý grál sa stal nielen šiestou najlepšou komédiou histórie v britskom prieskume z roku 2006, ale zároveň je opradený mnohými zaujímavosťami. Išlo o naozaj nízkorozpočtové dielo, takže keď herci predstierali jazdu na koni, nebolo to ani tak kvôli recesii, ale proste preto, že na živé zvieratá už nezostali financie. Ústredná šestica zo skupiny Monty Python si rozdelila aj množstvo ďalších rolí, stvárnili spolu 44 postáv. Michael Palin si zahral dokonca úctyhodných dvanásť rôznych postáv, Terry Gilliam vo filme štyrikrát zomrel, komparz tvorili kulisári, technici a všetci, ktorí boli práve poruke. Kvôli obmedzeným zdrojom nebola do filmu zaradený celý rad scén, vrátane veľkej záverečnej bitky alebo nájdenie svätého grálu v obchodnom dome Harrods. Celý tvorivý tím bol navyše počas nakrúcania vystavený nepriaznivému škótskemu počasiu a o nejakom luxuse v zázemí sa tiež nedá hovoriť.


Ružový rytier bozkáva Artuša

„Tento most smie prekročiť len ten, kto mi dá bozk,“ hlásal Ružový rytier, ktorý sa utáboril pred mostom. Anglický kráľ však odmietne, obaja sa začnú preťahovať, až na seba v zápale boja spadnú. Okolo práve prechádza skupina pútnikov a hovorí: „Mohli ste ísť aspoň niekam dovnútra. Vy statkári ste všetci rovnakí.“ Márne premýšľate nad tým, kam túto scénku z filmu zaradiť? Ak si nemôžete spomenúť, nevešajte hlavu. Do finálneho scenára z roku 1974 sa totiž vôbec nedostala. A dôvod? „Keď sme to písali, vládla tu podstatne väčšia homofóbia – alebo skôr akýsi pocit trápnosti vôbec sa témou homosexuality zaoberať,“ vysvetľuje Michael Palin. Tuto zaujímavosť odkryli až nedávno jeho zverejnené archívy. Palin ich dal k dispozícii Britskej knižnici v júni minulého roka. Išlo o desiatky zošitov plných čŕt a poznámok k dielu Monty Pythonov, ale aj o jeho vlastnú súkromnú tvorbu. Knižnica väčšinu z nich skatalogizovala a teraz och poskytuje verejnosti k nahliadnutiu, takže ak patríte medzi skalných fanúšikov, určite si tam urobte výlet.


Na vlne úspechu

Monty Python a Svätý grál sa dočkal obľuby u divákov aj kritiky a tak niet divu, že sa skupina komikov rozhodla pre ďalší počin. Tým bol Život Briana, ktorý mal premiéru v roku 1979. Ani tomuto filmu sa nevyhli problémy s financiami po tom, ako produkčná spoločnosť EMI Films na poslednú chvíľu odstúpila od spolupráce. Pomocnú ruku poskytol člen hudobnej skupiny Beatles a veľký fanúšik Monty Python George Harrison. Ten založil vlastnú produkčnú spoločnosť Handmade Films a nakrúcanie zachránil. Vďaka tomu ho pozorný divák môže uvidieť v malej úlohe. Film paroduje počiatky kresťanstva a príbeh Ježiša. Nie je preto prekvapením, že vzbudil veľkú vlnu ostrej kritiky zo strany náboženských kruhov a v Írsku a Nórsku bol dokonca zakázaný. Skupina Monty Python sa však bránila slovami, že rolu Ježiša brali vážne a s rešpektom. Aj tu ústredná šestica stvárnila množstvo postáv, Michael Palin sa opäť predstavil v 12 úlohách.


Monty Python sa opäť vracia na obrazovky

Ak ste tieto kultové filmy ešte nevideli, mali by ste to rýchlo napraviť, pretože sú prešpikované kvalitným britským humorom. O ich obľube svedčí nielen to, že sa aj po vyše 40 rokoch od vzniku objavujú na predných priečkach rebríčkov popularity filmových komédií, ale aj to, že sa dočkali svojho spracovania aj na doskách, ktoré znamenajú svet. V marci 2005 bol Monty Python a Svätý grál uvedený na Broadwayi, Život Briana bol uvedený v Taliansku. Využite jedinečnú príležitosť pozrieť si legendárne filmy! Monty Python a Svätý grál sledujte 16. decembra o 20:15 hod. a Život Briana iba o týždeň neskôr, teda 23. decembra o 20:15 hod., vždy na televíznej stanici AMC.


O AMC Networks International – Central and Northern Europe

AMC Networks International – Central and Northern Europe je součástí AMC Networks International, jednou z předních mezinárodních společnostní na poli televizního vysílání a distribuce tematických televizních stanic soustřeďujících se na Střední a Východní Evropu. Současné AMCNI – Central and Northern Europe portfolio nabízí televizní stanice ve čtyřech žánrech: sportovní: Sport1, Sport2, SportM, dětské: Minimax, Megamax, JimJam; zábavně-vzdělávací: Spektrum, TV Paprika, Spektrum Home a filmové: AMC a Film+. Obsah tematických stanic je vytvářen pro místní diváky, jazykové verze a trhy. Je dostupný v celé řadě platforem včetně HD služeb na vyžádání a verze pro mobilní telefony.

AMC Networks International (AMCNI) je globální divizí AMC Networks a dodavatelem uznávaných zábavních pořadů pro předplatitele ve více než 140 zemích a územích v Africe, Asii, Evropě a Latinské Americe. AMCNI zahrnuje jak globální značky SundanceTV a MGM Channel, tak populární kanály s lokálním významem a různorodým žánrovým zaměřením. Více informací najdete na www.amcnetworks.com/amcni.


O společnosti AMC Networks:

Společnost AMC Networks Inc. (NASDAQ: AMCX) se již více než 30 let věnuje produkci kvalitních filmů a pořadů, vlastní a provozuje několik populárních a oceňovaných značek v oblasti placené kabelové televize. AMC, IFC, SundanceTV, WE tv, a IFC Films produkují pořady, které jsou výrazné, zajímavé, kulturně relevantní a oslovující diváky napříč různými společenskými skupinami. Společnost také provozuje globální divizi, AMC Networks International. Více informací najdete na www.amcnetworks.com.


Michaela Ivaničová, PR Consultant, PR.Konektor


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.12.2018 • Verdiho La Traviata v satelitním přenosu MET: Live in HD v sobotu 15. prosince
12.12.2018 • Československá filmová společnost: výroba TV pořadů v roce 2019
10.12.2018 • Světový pohár v biatlonu v rakouském Hochfilzenu na Eurosportu
09.12.2018 • Předvánoční čas s Prima ZOOM je dobrá volba
06.12.2018 • CS film: Den s Čestmírem Řandou
04.12.2018 • Pád železné opony? To byla změna poměrů i módních trendů ve východní Evropě

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist