První španělský kanál HDTV zahájil vysílání z družice ASTRA
Autor: PR Press SES Astra , e-mail: info@ses-astra.com Přidané: 08.02.2008
Společnost SES ASTRA, člen skupiny SES (kótovaná na burzách cenných papírů Euronext Paris a v Lucembursku pod titulem SESG) dne 8. 2. 2008 oznámila zahájení vysílání prvního španělského televizního kanálu s vysokým rozlišením z družice ASTRA. Nový kanál HD s názvem Canal+ HD je součástí digitálního paketu placené televize Digital+ operátora Sogecable, který vysílá ze satelitu ASTRA na orbitální pozici 19,2° východně.

Programová nabídka Canal+ HD zahrnuje celovečerní filmy, seriály a sportovní přenosy, např. Mistrovství Evropy ve fotbale 2008, z něhož se bude vysílat 31 utkání zcela ve formátu s vysokým rozlišením HD.

Společnost SES ASTRA v říjnu 2007 oznámila uzavření smlouvy, podle toho operátor Sogecable využívá další transpondér pro digitální televizi a televizi s vysokým rozlišením. Sogecable si touto smlouvou dlouhodobě zabezpečil 11 transpondérů na satelitním systému ASTRA. Společnost SES ASTRA se s provozovatelem Sogecable také dohodla na spolupráci, ve které společnost bude podporovat novou nabídku HDTV. Kooperace zahrnuje společné obchodní a marketingové aktivity pro prodejce, zákazníky a diváky.

Pan Luis Sahun, vrchní ředitel ASTRA Marketing Ibérica řekl: „Vysílání prvního španělského kanálu HDTV z družice ASTRA ukazuje, že naše satelity nabízí vhodnou technologii pro televizi s vysokým rozlišením. Těší nás, že Sogecable jako průkopník na španělském trhu s HDTV si pro vysílání programu CANAL+ HD vybral družici ASTRA.”

Se zahájením programu Canal+ HD bude společnost SES ASTRA vysílat 29 televizních kanálů s vysokým rozlišením. Satelity ASTRA tak nabízí celoevropskou a širokou nabídku kanálů s vysokým rozlišením významných stanic jako je BSkyB, BBC, Discovery, National Geographic, Canal+, M6, TF1 a Premiere. SES ASTRA vychází z toho, že počet kanálů HDTV vysílajících z družice ASTRA se dokonce roku 2010 zvýší na 100.


Markus Payer, SES ASTRA
Ana López, ASTRA Marketing Ibérica




O společnosti SES ASTRA, www.ses-astra.com

Satelitní systém ASTRA představuje přední DTH satelitní systém v Evropě. Poskytuje své služby asi 109 milionům domácnostem, které využívají příjem DTH nebo kabelové vysílání. V současné době má ASTRA 13 satelitů, které přenášejí 1864 analogových a digitálních televizních a rozhlasových kanálů. SES ASTRA také poskytuje multimediální, internetové a telekomunikační služby na satelitní bázi pro firmy, vlády a jejich činnost. Na svých satelitech má dnes k dispozici 29 programů HDTV. ASTRA je tak nejvýznamnější vysílací platformou HDTV v Evropě. Hlavní orbitální pozice ASTRA jsou 19,2° východně, 28,2° východně, a 23,5° východně.

Společnost SES ASTRA je členem skupiny SES (kótovaná na burzách cenných papírů Euronext Paris a v Lucembursku pod titulem SESG). SES je vlastníkem tří předních provozovatelů satelitu - SES ASTRA v Evropě, SES AMERICOM v Severní Americe a SES New Skies, které zabezpečují globální spojení i pokrytí. Skupina také vlastní strategické podíly ve společnosti SES Sirius v Evropě, Ciel v Kanadě a Quetzsat v Mexiku. SES poskytuje špičková řešení v oblasti globální satelitní komunikace prostřednictvím své flotily 38 satelitů na 25 orbitálních pozicích. Další informace o skupině SES je možné najít na stránce: www.ses.com.


SES ASTRA Press, 8. 2. 2007, přeložil Petr Miklík

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2673/prvni-spanelsky-kanal-hdtv-zahajil-vysilani-z-druzice-astra/