Nejroztomilejší zvířata na Prima ZOOM
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 26.12.2018
Znáte Lumíka? Určitě ano. Fascinující a tajemné zvíře, o kterém se vypráví legendy. My vám ho kompletně odhalíme v napínavém filmu, který navíc získal mnohá ocenění na mezinárodních festivalech v USA, Rusku či Maďarsku. Na světě je ale mnoho různých druhů neuvěřitelných zvířat, avšak jen o několika z nich si myslíme, že jsou něčím zvláštní. Zamilovali jsme si je, protože mají velké oči, huňaté kožíšky nebo se nám líbí, jaké vydávají zvuky, či způsob, jakým se pohybují. Vyrazte za nejroztomilejšími zvířaty na Prima ZOOM.


To nejroztomilejší, nejkrásnější, nejzajímavější, nej… Nabízí Prima ZOOM:

29. 12., 20.00 hod. – Lumík: Malý gigant severu
29. 12., 21.05 hod. – Nejroztomilejší zvířata světa


Lumík: Malý gigant severu (opakování úterý 1. 1. v 16.00)

Každý už jistě někdy slyšel zvěsti o sebevražedném jednání lumíků, severských hlodavců podobných morčatům, avšak o mnoho větších. Proč jen to ta rozkošná zvířátka dělají? Je to vcelku jednoduché, nedělají. Jednou za přibližně čtyři roky prožívají populační explozi, to potom putují za potravou, protože by se tolik zvířat na jednom místě neuživilo. Vyčerpaní lumíci podléhají chorobám a nástrahám náročného terénu. Proto bývá v době populační exploze i větší množství mrtvých zvířat, kvůli tomu asi pověst vznikla. Lumíci žijí v nehostinných podmínkách, a navíc se musejí vyrovnávat se změnami klimatu. Je náročné být lumíkem, lidé to mají přece jen o dost snazší.

Seznamte se proto s norskými lumíky, zřejmě nejvíce nepochopenými, nejzáhadnějšími obyvateli Skandinávského pohoří. Toto není obyčejný dokumentární film, ale ekologický thriller o tom, jak populace lumíků exploduje a způsobí efekt domina v celé severské přírodě. Konec je dramatický a nevyhnutelný. Extrémní výkyvy v populaci lumíků nejsou ničím vzácným. Jeden rok jsou jich všude tisíce, a další rok stěží zahlédnete aspoň jednoho. Jenže proč? Filmaři sledovali toto zvláštní zvíře několik let a získali jedinečnou příležitost nahlédnout do jeho soukromí. Nastal čas odvyprávět pravdivý příběh o malém gigantu. Poznejte jeho story v tomto hojně oceňovaném snímku.

Ocenění:

- Best Film, Animal Behavior Film Festival, USA, 2017
- Award of Excellence: Nature/Wildlife, Accolade Global Film Competition, USA, 2017
- Grand Prix, Save And Preserve Film Festival, Rusko, 2017
- Best Nature Film, International Nature Film Festival, Gödöllő, Maďarsko, 2017


Nejroztomilejší zvířata světa (repríza v úterý 1. 1. od 17.00)

Panda velká je známá jako symbol ochrany přírody. Vypadá spíše jako plyšový medvídek nežli predátor. Za roztomilost může v první řadě kulatější hlava. V dávné minulosti byly pandy masožravé. Poté přešly na odlišnou stravu a tehdy bylo zapotřebí, aby se jejich lebka přizpůsobila a pomohla vytvořit mohutnější žvýkací svaly. Outloň v nás také vzbuzuje příjemné emoce. Hlavně pro jeho krásné velké oči. Ty mají také své opodstatnění. Outloň je noční živočich, který pomocí těchto velkých kukadel nachází stravu. Je to jediný jedovatý primát na světě. Fenek má zase největší uši v poměru k velikosti těla. Je to nejmenší liška. Veliké uši ho dělají velmi roztomilým živočichem. Tyto uši slouží jako lovecká zbraň a také jako chladič. Čím huňatější je zvíře, tím je pro lidi roztomilejší. Například vydra mořská je nejchlupatějším živočichem na světě. Pomocí chlupů se chrání před chladem z vody a uvízlý vzduch uvnitř srsti ji nadnáší.

Někdy si zvíře oblíbíme kvůli jeho chování. Sloni se po narození nějakou dobu snaží marně ovládat svůj malý chobot. Ten se postupně zdelšuje. Ve sloním chobotu je přes čtyřicet tisíc svalů a naučit se ho ovládat, chce trpělivost. Nemotornost některých mláďat je také spouštěčem pozitivních emocí. U tučňáků tato nemotornost zůstává i v dospělosti. Nohy jsou přizpůsobené pohybu ve vodě, kdy tučňák vyvine rychlost až 40 km/h. Touto chůzí si ušetří osmdesát procent energie. Dalším roztomilým stvořením jsou koaly. Ty se pravidelně chladí o kmeny, které jsou studenější o pět stupňů nežli okolí. Smích šimpanzů je velmi podobný tomu našemu, není tedy divu, že na něj reagujeme kladně. Otylka velkooká píská jako plastová hračka, to je pro nás neobvyklé a vtipné. Chrápající kolibřík či předoucí kočka nám také nejsou lhostejní. Poznejte s námi všechny tyto nejroztomilejší divoké mazlíčky.

Ty nejroztomilejší zvířátka najdete jedině na Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní online magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc


Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26741/nejroztomilejsi-zvirata-na-prima-zoom/