Narušitel - Na křídlech za svobodou
Autor: Nikol Klevcovová , e-mail: nikol.klevcovova@gmail.com Přidané: 01.01.2019
Silný a napínavý příběh českého leteckého esa, jeho kamarádů i bezbřehou lásku k létání přináší do kin film Narušitel. Život armádních letců socialistického Československa naplňovaly opojné chvíle svobody v oblacích a přátelství na celý život, z velké části ho ale ničil dozor státní bezpečnosti a jejích udavačů.


Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let. Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on.

Film vznikl na motivy skutečného příběhu armádního pilota Vladislava Baldy, který natočil jeho vlastní vnuk David Balda.

Hudbu pro film Narušitel složil Jiří Janouch a Michal Hrůza, snímek navíc do kin doprovází i píseň a videoklip „Nad světem“ od Michala Hrůzy. V hlavních rolích se představí Jiří Dvořák, Petr Kostka, Pavel Neškudla, Stanislav Zindulka nebo Veronika Arichteva.

„Je to film o útěku za svobodou, o kontrastu mezi službou v armádě a láskou k létání. Chceme nejen vzpomenout na zločiny StB, ale taky ukázat na piloty, kteří to neměli v této komplikované době socialismu jednoduché,“ přibližuje režisér David Balda.

Film z atraktivního prostředí pilotů a letectví využívá velké množství letových záběrů, Jiří Dvořák i všichni další herci byli při natáčení opravdu v letadle a natáčeli poctivě ve vzduchu vysoko nad zemí. „Snažíme se diváka v kině posadit na chvíli přímo do kokpitu a přenést mu ten úchvatný pocit svobody, které létání nabízí,“ dodává Balda.

Narušitel je vedle hereckých tváří jedinečný i v herecké sestavě letadel. Objevuje se v něm totiž řada unikátních strojů, které skutečně brázdily nebe v době, v níž se film odehrává. Letadlo, na jehož křídlech se hlavní hrdina pokusí o přelet hranic, není napodobenina ani kopie, ale opravdový a zachovaný stroj z roku 1953, který k takové cestě za svobodou kdysi posloužil.


Narušitel

ČR - 2018
Délka: 90 minut
Žánr: drama
Režie: David Balda
Hudba: Michal Hrůza, Jiří Janouch
Hrají: Jiří Dvořák, Petr Kostka, Pavel Neškudla, Stanislav Zindulka, Veronika Arichteva, Matěj Anděl, Jan Sklenář, Filip Richtermoc a další

Premiéra: 24. ledna 2019
Internet: www.bontonfilm.cz


Ondřej Kulhánek, ředitel filmové distribuce BONTONFILM

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26753/narusitel-na-kridlech-za-svobodou/