Osobní prohry i boj s organizovaným zločinem - Rapl Kuneš se vrací
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 04.01.2019
Major Kuneš se jako soukromé očko, taxikář, oběť exekuce i schopný vyšetřovatel stěhuje z Krušných hor do Ústí nad Labem, aby s celou původní partou odhalili síť organizovaného zločinu. První řada Rapla byla nominována na Českého lva, i cenu evropského filmového festivalu Prix Europa.


Tým vyšetřovatelů v čele s „morousem s něžnou duší“ se na obrazovky Jedničky České televize vrátí v pondělí 7. ledna ve 20.05 hodin.

Kuneš je opět v nesnázích. Dočasně mimo službu bojuje s financemi, přivydělává si jako soukromé očko a zdánlivě banální sledovačka nevěrného manžela končí sérií vražd. Jáchymovské detašované pracoviště, které bylo dlouhou dobu trnem v oku byrokratického aparátu, je v rámci restrukturalizace zrušeno a podplukovníka Rohana pověří vedením kriminálky v Ústí nad Labem. Slepičková, Mácha, Lupínek i Kuneš tak spolu budou čelit zločinu nejen v Severních Čechách.

„Děj jsme přestěhovali z Krušných hor do Ústí nad Labem, řeka bude mít v sérii jednu z hlavních rolí. Točit se bude také na Mostecku a podíváme se do Děčína, kde jsme točili Cirkus Bukowsky. Dostaneme se i do Prahy, jeden díl se odehrává na Sázavě a dva dokonce v exotické Černé Hoře,“ vypočítává režisér a scenárista Jan Pachl a dodává: „Leitmotivem druhé série je velmi činorodý zločinec Željko Čubrič, který naší kriminalistickou partu vrhá do přesčasů. V případě Rohana je tu navíc nedořešený motiv osobní pomsty.“

Třináct nových dílů seriálu má být podle tvůrců „kosmopolitnějších“, bude se více soustředit na charaktery obětí kriminálních činů a na prostředí, z něhož vzešly. „Kuneš je ještě svéráznější než dříve, ale zároveň je i humornější. Také výrazně zchudl, nemá už drahé auto, je na něj vypsaná exekuce. Má alergii na plíseň. Nemá žádný poměr a vztah s dcerou se mu příliš nedaří. Dalo by se říct, že je to takový běžný český otec,“ prozrazuje Hynek Čermák.

Natáčelo se 129 dní v Ústí nad Labem, v Karlovarském kraji, na Jičínsku, Příbramsku i v Černé Hoře. „Když pracujete s Honzou Pachlem, tak si můžete být na sto procent jistí, že to náročné bude. Já osobně to ale zbožňuju. Čím vetší extrém, tím líp. A při natáčení druhé řady jsme si extrémních teplot, extrémního vstávání a extrémních situací užili do sytosti,“ popisuje natáčení Lukáš Příkazký. „Úměrně tomu, jak v seriálu zločinci, politici a právníci bohatnou, postavy detektivů z druhé řady Rapla naopak chudnou. V podstatě mají už jen jeden druhého, smysl pro spravedlnost a černý humor,“ říká s nadsázkou spoluautor námětu a kreativní producent Josef Viewegh.

První řada Rapla si vysloužila nominaci na Českého lva i cenu evropského televizního festivalu Prix Europa. V premiéře ji v průměru sledovalo 1,25 milionů diváků s podílem na publiku přesahujícím 30 %. O nákupu práv k vysílání jedná Česká televize s Polskem, Slovenskem a Bulharskem a o natočení vlastní verze seriálu projevili zájem vysílatelé z USA.


Rapl II

námět: Jan Pachl, Josef Viewegh
režie a scénář: Jan Pachl
kamera: Marek Janda
výkonný producent: Jakub Bílý
kreativní producent: Josef Viewegh
hrají: Hynek Čermák, Lukáš Příkazký, Alexej Pyško, Lucie Žáčková, Tomáš Jeřábek, Aneta Krejčíková, Ivo Trajkov a další


Karolína Blinková, tisková mluvčí, Česká televize, Komunikace a PR

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26762/osobni-prohry-i-boj-s-organizovanym-zlocinem-rapl-kunes-se-vraci/