Vydejte se v 2. týdnu za světovými zážitky s Prima ZOOM
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 06.01.2019

Odhalíme signály z vesmíru, seznámíme vás s našimi předky, rozkryjeme šifry a konspirace, prozkoumáme velké stavby a budeme cestovat po světě. Užijte si dokumentární svět Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

7. 1., 22.00 hod. – Podivné signály z vesmíru

Jsou mezi námi lidé, kteří mají už několik let podezření, že ve vesmíru nejsme sami. Že tam někde venku žijí jiné inteligentní bytosti, které jsou schopné s námi komunikovat, nebo nás dokonce navštěvovat na Zemi. Možná to zní jako sci-fi, ale právě teď vědci z celého světa intenzivně pátrají po mimozemských signálech. Tak jako manželský pár Duncan Lorimer a Maura McLoughlinová, kterému se v roce 2006 podařilo zachytit záhadné vysílání z vesmíru. Byl to signál tak jasný, že není přisuzován žádnému známému vesmírnému objektu. Způsobila ho srážka neutronových hvězd, nebo civilizace mnohem vyspělejší než naše? Podívejte se, jak pokračuje pátrání, které začalo už před více než 50 lety. Tvůrcům dokumentu se podařilo získat exkluzivní přístup do zákulisí bádání vědeckého týmu zabydleného v prostorách obřího teleskopu v Západní Virginii. Teleskop v městečku Green Bank sleduje signály z Tabbyiny hvězdy, která je tak podivná, že ji podle některých vědců může obklopovat Dysonova sféra – ohromný energetický kolektor vystavěný technicky vysoce pokročilými mimozemšťany.


8. 1., 20.00 hod. – Poslední váleční králové Evropy (Válečná předehra)

Před tisíci lety se jeden viking, jeden Norman a jeden Sas střetli v boji o čest a slávu. Vítěz se měl stát králem malého ostrova na hranici Evropy. Během jediného roku dva z nich zahynuli v bitvě. Třetí triumfoval a získal bohatství a moc, které přesahovaly i jeho nejdivočejší sny. Seriál Poslední váleční králové Evropy využívá poznatků z nejnovější analýzy starověkých dokumentů a odhaluje příběh o chamtivosti a boji za víru. Je to příběh o rodinných svárech i zradě, jež změnila celou Evropu. Vojenský historik Dan Snow se vrhá do víru akce a vyráží na místa, kde se to všechno stalo – do města Caen a vesničky Saint-Valery-Sur-Somme ve Francii, do Norska nebo do britského Stamford Bridge, Hastingsu a Westminster Abbey. Ve světě vikingských drakkarů a válečníků vyzbrojených dlouhými sekerami provádí důležité experimenty. A pomalu, ale jistě skládá dohromady kompletní obraz brutálního dávnověku.


8. 1., 23.00 hod. – Veterinář z Yorkshiru IV (1. díl)

Nové epizody Veterináře z Yorkshiru navazují na obrovský úspěch předchozích tří sérií a vrací se na televizní obrazovku s dalšími napínavými i dojemnými příběhy ze života zaměstnanců, klientů a zvířecích pacientů veterinárního centra Skeldale v britském městečku Thirsk. Našimi průvodci jsou opět veterináři Julian Norton a Peter Wright, kteří kráčejí ve stopách slavného Jamese Herriota. Seznámí nás s pacienty všech velikostí a podob: nechybí prasata, krávy, koně, ovce, oblíbení psi a kočky, ale ani o něco exotičtější zvířata. Veterinář z Yorkshiru je laskavý dokumentární seriál, co vás spolehlivě zahřeje u srdce.


9. 1., 21.00 hod. – Naši předci neandrtálci (1. část)

Neandertálec (homo neanderthalensis) je předvěká forma člověka řazená buď do druhu homo sapiens, nebo poddruhu homo sapiens sapiens. Jeho ostatky byly vůbec prvními prozkoumanými fosiliemi pravěkého člověka. Podívejme se zblízka, jak naši pravěcí předci žili, čím se živili, co je trápilo a proč vymřeli.


11. 1., 23.00 hod. – Šifry a konspirace II (Las Vegas)

Pokračování tohoto pozoruhodného seriálu nám znovu přiblíží tajnou historii světa. Dozvíme se, kdo z amerických Otců zakladatelů byl mistrem klamu, kdo používal sex jako nástroj, kdo tajně opovrhoval Ježíšem a kdo zorganizoval největší zastírací manévr v dějinách Spojených států. Zjistíme, jak došlo ke vzestupu amerických nacistů, kteří ve 30. letech 20. století pořádali masivní shromáždění v Madison Square Garden, plánovali ukrást plány nových válečných zbraní a bojovali s FBI. Kdo postavil pyramidy? Byli to opravdu mimozemšťané? Nebo tato myšlenka ve skutečnosti pochází z hlavy spisovatele Ericha von Dänikena, jehož knížky se vzepřely nejen vědě, ale i náboženství? Jak na ni přišel? Kdo byli jeho nepřátelé? A proč skončil za mřížemi? To všechno, a ještě mnohem více se dozvíte v dalších Šifrách a konspiracích.


13. 1., 20.00 hod. – V zákulisí megaletiště (Závod s časem)

Letiště v německém Frankfurtu odbaví každý den téměř 200 tisíc lidí. Z létání se stala taková rutina, že už si většina cestujících ani neuvědomuje, jak velkého pokroku se lidstvu podařilo dosáhnout. Ale to se teď změní. Vzrušující seriál V zákulisí megaletiště nás zavede na místa, kam mají jinak obyčejní lidé vstup přísně zakázán. Podíváme se všude od přistávací plochy přes terminál až po jednotlivá letadla a odhalíme, jak celé tohle miniaturní, přesto nesmírně složité město vlastně funguje. Díky nejmodernějším technologiím a špičkovým digitálním efektům dokonce nahlédneme do nitra letounů, strojů i mozků lidí, co tady pracují.


13. 1., 21.00 hod. – Ruská výprava s Guyem Martinem (1. část)

Vítejte v zemi nečekaných možností. Oblíbený britský mechanik a televizní dobrodruh Guy Martin vyrazil do Ruska. Vydal se z Moskvy až na Sibiř a jako obvykle se úplně vyhnul známým turistickým atrakcím. Místo nich dal přednost svému srdci a volný průchod svým vášním. Díky tomu zjistil, jak opravdu vypadá místní každodenní život. Mimo jiné se projel s Nočními vlky, kontroverzním motorkářským gangem, který má v oblibě prezident Putin. Anebo si zašel na brigádu do továrny, kde se vyrábí nejoblíbenější ruské exportní zboží – samopal kalašnikov.


13. 1., 23.00 hod. – Stavitelé tunelů

Podzemím asijské metropole Kuala Lumpur se prokopávají mohutné stroje. Jejich úkolem je vykopat takřka dvacet kilometrů tunelů určených pro nový systém městské hromadné dopravy. Říká se mu tady KVMRT a má vnést pořádek do neustálého dopravního chaosu čilého velkoměsta. Jenže kopat v podzemí v podmínkách, které patří k nejhorším na světě, není vůbec jednoduché. Film odhaluje, jak díky tomu vymysleli, zkonstruovali a poslali do práce úplně nový stroj. Podaří se mu zdolat všechny překážky na cestě k budoucnosti dopravy v exotické Malajsii?


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky



Připravil: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26769/vydejte-se-v-2-tydnu-za-svetovymi-zazitky-s-prima-zoom/