Bystřická radnice nechce satelitní antény na obecních domech, postihy však nehrozí
Autor: L.Mašová, Žďárský deník , e-mail: info@zdarsky.denik.cz Přidané: 19.02.2008

Satelitní antény na fasádách a balkonech obecních bytů si nepřejí bystřičtí radní. Rozhodli proto, že k instalaci podobného zařízení je nutné získat územní souhlas a také souhlas majitele nemovitosti. Tedy města.


„Ty talíře u balkonů vypadají strašně. Jedná se nám především o nově opravené domy, u kterých se montáží satelitu poškodí fasáda,“ vyjádřil se bystřický starosta Karel Pačiska.

Lidé, kteří si satelitní přijímače na fasádu již nainstalovali, se však zatím žádného postihu obávat nemusejí. „Když bylo nařízení zveřejněno, lidé se chodili ptát na bytový odbor, a o to nám šlo. Aby byli nájemníci o věci informováni a satelity na domech už nepřibývaly,“ upřesnil místostarosta Josef Vojta.

„Zatím však žádné sankce uplatňovat nehodláme, spíše se tuto záležitost budeme snažit řešit dohodou s nájemníky. Pokud by se však satelity na bytových domech objevovaly i nadále, a to zejména na opravených domech, postihy by zřejmě nebyly vyloučeny,“ dodal místostarosta.

Záležitost je úzce spojena také s připravovanou digitalizací televizní sítě ve městě. V současné době na sídlištích funguje kabelová televize s analogovým signálem a pokud bude zaveden i digitální signál, lidé budou požadovat odpovídající výběr programů za nepřemrštěnou cenu. „Rozhodneme se během dvou měsíců, jakou cestou jít dál. Rozhodně nechceme mít u každého okna satelit, když máme zásuvky, ale zase nechceme lidi příliš finančně zatížit. Protože jinak se zařídí podle svého. A když pro ně bude satelit výhodnější, koupí si ho stejně. Musíme jim nabídnout něco srovnatelného cenou i nabídkou programů, a to rychle,“ upozornil starosta na to, že digitalizace televizního vysílání nebude v dubnu, jak se původně předpokládalo, ale o pár měsíců později.

Obyvatelé bystřických domů vyčkávají, jak se situace vyvine. Někteří se cítí být omezením montáže „talířů“ svazováni, jiným je to vcelku jedno. „Město nechce satelity, protože když pak sjedná smlouvu na digitální vysílání a každý už bude mít svůj vlastní satelit, tak se stejně nikdo nepřipojí,“ prohlásil Karel Kletečka z Bystřice nad Pernštejnem.


Zdroj: Lenka Mašová, ŽĎárský deník, 7. 2. 2008

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2677/bystricka-radnice-nechce-satelitni-anteny-na-obecnich-domech-postihy-vsak-nehrozi/