Jaro na ČT art: pokračování Šumných stop, britcom i mezinárodní koprodukční projekt o evropském filmu
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 09.01.2019
Nová sezóna na ČT art nabídne premiérové pokračování Šumných stop s autorskou dvojicí Lipus – Vávra, mezinárodní koprodukční projekt o evropském filmu CineKino či premiérové zahraniční cykly o designu, opeře a jazzu. Diváci se mohou rovněž těšit na britský komediální sitcom Peep Show vyhlášený jako nejlepší situační komedie nebo na držitele více než tří desítek cen včetně Zlatého glóbu – americký seriál Tohle jsme my. Nedílnou součástí jarního vysílání jsou také premiéry z divadelních, operních a baletních jevišť.


„Stanice ČT art se krátce po odstartování vysílání před necelými šesti lety zařadila na úroveň předních evropských televizních kanálů věnujících se kultuře. Nadcházející jaro opět potvrdí různorodost programového schématu, ve kterém si každý divák najde své oblíbené pořady. Kromě původní české tvorby, kterou zastupuje například pokračování Šumných stop či dokumentární dvojportrét Svěrák a Uhlíř – padesát let spolu, je to také mezinárodní koprodukční projekt CineKino, na němž se Česká televize podílela společně s dalšími evropskými televizními stanicemi. Výsledek společné práce o evropské kinematografii budou diváci sledovat od ledna po dobu deseti pátečních večerů,“ říká k jarnímu schématu ČT art výkonný ředitel Tomáš Motl.

Jarní program ČT art nabídne divákům hned několik premiérových cyklů. Jedním z nich je mezinárodní koprodukční projekt CineKino. „Evropský film, to je víc než sto dvacet let společné filmové historie a přes tisíc nových filmů ročně. Jsou natočeny v různých jazycích, ale všechny nás vtáhnou do světa plného emocí, napětí a humoru. CineKino v deseti kapitolách ukáže silné okamžiky, klíčové chvíle, hlavní tvůrce a poklady kinematografií deseti evropských zemí,“ říká o projektu dramaturgyně cyklu Renata Jarošová. Sedmý díl, věnovaný československé tvorbě, se zaměří například na film Extase, kult osobnosti Miloše Formana či unikátnost českých pohádek.

Od března se diváci mohou těšit na pokračování oblíbeného dokumentárního cyklu Šumné stopy s autorskou dvojicí Lipus – Vávra. „Během měsíčního natáčení v Srbsku vzniklo pět zbrusu nových dílů. Dokončeny byly v první polovině roku loňského roku. S Davidem Vávrou jsme mapovali díla a osudy tvůrců z českých zemí od jižních hranic Srbska až po Dunaj na severu. Velká pozornost je samozřejmě věnována hlavnímu městu Bělehradu, kde je staveb od českých architektů bezkonkurenčně nejvíce,“ říká autor, scénárista a režisér cyklu Šumné stopy Radovan Lipus.

Zájemce o vážnou hudbu jistě potěší středeční španělský cyklus To je opera, jenž diváky během třiadvaceti epizod seznámí s dějinami opery z historického a geografického hlediska. Od dubna budou pondělní večery patřit francouzskému pořadu Design o ikonických předmětech a strojích, které svým designem určovaly dobu i budoucnost, neděle pak Příběhům jazzu. Jarní schéma nabídne v premiéře také dva kritikou ceněné a divácky oblíbené seriály. K britským komediálním sériím, jako jsou Ajťáci, Malá Velká Británie či Mighty Boosh, které Česká televize vysílala již dříve, se na jaře přidá komediální počin Peep Show, jenž Britská akademie filmového a televizního umění ocenila coby nejlepší situační komedii. Název seriálu je odvozen od revoluční formy zpracování, kdy divák svět pozoruje očima samotných protagonistů – Marka Corrigana a Jeremyho Usbornea, dvou sebestředných dvacátníků, kteří sdílejí byt v londýnské čtvrti Croydon. Divák naslouchá jejich myšlenkám a dostává se jim, coby vědomý voyeur, až „na tělo“.

K programu ČT art tradičně patří rovněž celoroční seriály – po Šílencích z Manhattanu a loňském Mystériu sexu své místo na obrazovce zaujme americký televizní seriál Tohle jsme my se Sterlingem K. Brownem, který za seriál získal Zlatý glóbus. Komediální drama sleduje životy manželů Pearsonových a jejich tří dětí. Děj je vyprávěn nelineárním způsobem a volně se pohybuje ve třech časových úsecích. Seriál v originálním znění s českými titulky odvysílá ČT art vždy v úterý.

Své nezastupitelné místo má v jarním programu ČT art také původní dokumentární tvorba. Kromě premiéry filmu Svěrák a Uhlíř – padesát let spolu, je připraven dokumentární portrét Žalman o jedné z nejvýraznějších osobností českého folku, snímek Čechomor 30 let či dokument o divadle, z něhož vzešla plejáda pozoruhodných tvůrců a interpretů a jež představovalo v letech 1969 až 1988 jedinečný fenomén divadelní kultury – Divadlo na okraji. Ze zahraniční dokumentární nabídky představí ČT art na jaře například portréty Karla Lagerfelda, Jean-Paul Belmonda, Johannese Vermeera a mnoha dalších významných osobností rozličných oborů.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26775/jaro-na-ct-art-pokracovani-sumnych-stop-britcom-i-mezinarodni-koprodukcni-projekt-o-evropskem-filmu/