Marie Terezie ovládla i Francii - vidělo ji přes milion diváků
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 10.01.2019
Koprodukční velkofilm České televize o životním osudu Marie Terezie zabodoval loni v lednu nejen u diváků v Česku, Rakousku, v Maďarsku a na Slovensku, ale nově i ve Francii. Práva na vysílání koupila stanice Arte, která dvoudílný velkofilm hollywoodského režiséra Roberta Dornhelma, natočený podle českého námětu, odvysílala v rámci svého letošního vánočního vysílání.


Francouzská stanice Arte odvysílala 28. prosince oba díly filmové série mapující život Marie Terezie a dosáhla vysoké sledovanosti. První díl si pustil více než milion diváků, druhý, který v programu následoval, vidělo více než 800 tisíc Francouzů.

Marie Terezie je dosud největší koprodukcí České televize. Velkolepý snímek o životě jedné z nejvýznamnějších žen habsburské monarchie vzešel podle námětu a scénáře České televize a vznikl pod jejím producentským vedením. Česká televize uvedla první dva díly na začátku loňského roku. První díl se s více než 2 miliony diváků stal nejsledovanějším pořadem novoročního dne.

Druhý díl přilákal ještě více lidí, téměř 2,2 milionu, tedy každého druhého diváka, který si daný večer pustil televizi. Neméně úspěšné bylo i vysílání v dalších zemích, například v Rakousku zhlédl každý z dílů přes milion lidí, na Slovensku více než 750 tisíc.

Kromě koprodukčních partnerů a Francie zakoupilo vysílací práva dalších 17 zemí, včetně Německa, Itálie, Portugalska či Španělska.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26780/marie-terezie-ovladla-i-francii-videlo-ji-pres-milion-divaku/