Dva týdny Prima ZOOM dokumentárních příběhů
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 13.01.2019

Budeme lovit, cestovat po zemi i ve vesmíru, poznáte skutečný život Winstona Churchilla a představíme vám nejlepšího psa na světě. Ale to ani zdaleka není všechno. Prima ZOOM je jedinečná směsice zábavy a poznání.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

14. 1., 22.00 – Poslední pozdrav sondy Cassini

Miliardy let od domova. Takřka bez paliva. Prakticky na konci cesty. Po třináctileté misi za tajemstvími Saturnu se sonda Cassini vydala k neodvratnému konci. Shořela v plamenech a stala se součástí planety, kterou předtím pečlivě sledovala a zkoumala. Jejím posledním úkolem bylo zamířit do srdce Saturnu. Snímek oslavuje a shrnuje všechny výjimečné poznatky mise, která změnila pohled na naši sluneční soustavu. Vůbec poprvé jsme si mohli prohlédnout zvláštní nové světy s gigantickými ledovými gejzíry, skryté podzemní oceány, ve kterých by mohl existovat mimozemský život, nebo úplně nový měsíc zanořený mezi velkolepé Saturnovy prstence. Vychutnejte si Poslední pozdrav sondy Cassini a dejte jí sbohem.


15. 1., 22.00 a 22.30 – Divoký život Tima Faulknera III (1. a 2. díl)

Tim Faulkner je ředitelem parku plazů, odborníkem na divokou zvěř a nadšeným ochráncem přírody. Podívejte se, jak vypadá jeho běžný pracovní den. Zápasí s nebezpečným krokodýlem mořským. Přetahuje se s jedovatou pakobrou australskou. Nebo se snaží vymámit protijed z obrovského chlupatého pavouka. To jsou kratochvíle, které expert na divoká zvířata Tim Faulkner považuje za každodenní rutinu. Vydejte se spolu s ním za dalším dobrodružstvím.


16. 1., 22.00 – Lovec zbraní I (Stíhač tanků)

Seznamte se s Paulem Shullem. Špičkový šermíř a pořadatel rock’n’rollových koncertů stojí v čele dokonale sehraného speciálního týmu s mnoha lety zkušeností. O co jim jde? Vypátrat nejlepší kousky! Paul a spol. jsou na stopě nejzajímavějších zbraní v kolekcích sběratelů z celé Severní Ameriky. Buďte si jistí, že je najdou. A že vám prozradí jejich pozoruhodný příběh.


20. 1., 23.00 a 23.30 – Tajemství bioniky (Ptáci; Delfíni)

Bionika je obor zaměřený na uplatňování poznatků ze studia živých organismů při vývoji nových technologií. Pojďme se podívat, jak to ta příroda umí. Lidská snaha dobýt nebe se inspirovala u ptáků. První pokusy vzlétnout končily tragicky, například vášnivý letec Lilienthal, který sestrojil obří křídla, se při jednom z pokusů zřítil z třicetimetrové výšky a zemřel. Právě proto přišla na řadu technika, ke křídlům se připojily motory. Velký technický pokrok dnes nabízí obrovské možnosti, jedno ale zůstává zachováno, a to jsou křídla. Jejich tvar se pro zvýšení rychlosti zkoumal u dravců, podle nich pak konstruktéři vyvíjeli nové, dokonalejší tvary. Dnes jsou prakticky ideální. Do roku 2050 by měla létat v hejnech i civilní letadla, taktéž se jedná o inspiraci z přírody. Delfíni jsou tvorové nejbližší člověku v podmořském světě. Pro svůj pohyb používají echolokaci, díky které se dokážou pod vodou dokonale orientovat. Právě tato schopnost inspiruje člověka například k podvodním robotům, kteří se pod vodou pohybují i díky echolokaci. Člověk se ale také inspiroval delfíním pohybem. Dokáže totiž perfektně urychlit pohyb vodou. Zatím se ale člověku nepodařilo vyvinout takovou látku, která by dokázala natolik snížit odpor ve vodě. Lidem by se tento objev hodil zejména v závodním plavání a ve vývoji ponorek. Speciální plavky umožnily plavcům lepší výsledky, nakonec se ale ve sportu tento oděv zakázal.

Pavučina je pro pavouky jejich život. Potřebují ji k vytvoření přístřeší, používají ji jako dopravní prostředek, lapají do ní svou kořist. To vše umožňují kvalitní vlákna, která jsou jemná, ale odolná a pevná. Člověk proto přemýšlí nad tím, jak může podobnou látku využít ve svém životě. Architekti, designéři i stavitelé po celém světě se snaží napodobit pavučinu, ale zatím se daří jen hrubé napodobeniny. Například konstrukce visutých mostů jsou inspirací z pavoučího života. V poslední době se také pavučinou inspirují stavitelé dětských hřišť, když v tomto tvaru tvoří lanové prolézačky. Pavoučí vlákna se snaží vyrábět člověk v podobě uhlíkových vláken. Stejně kvalitně jako pavouk to ale nedokáže. Jeho vlákna jsou zkrátka jedinečná. Proto se nejdříve člověk pokusil dostat vlákna přímo z pavouků, na výrobu 500 gramů vlákna by ale potřeboval 27 tisíc pavouků, což je příliš náročné. V Americe existují farmy s geneticky upravenými kozami, které produkují mléko s proteinem, který je obsažen v pavoučím vláknu. Z mléka ho pak lze získat. Pavoučí proteiny mohou také v budoucnu posloužit ve výzkumu transplantací lidských orgánů, a dokonce nervů.


21. 1., 22.00 – Turistický průvodce po Marsu

Rudá planet neboli Mars a sen o tom, že na ni člověk poletí, je dnes na dosah ruky. Mnozí vědci dokonce věří, že první člověk, který přistane na Marsu, už je dnes naživu. Ale až tam první průzkumníci dorazí, kde mají přistát? Odpověď na tuto otázku nabízí Turistický průvodce po Marsu. Přední odborníci na Mars dostali příležitost prozradit, kam by zamířili, kdyby měli příležitost, a co by potřebovali, aby to přežili. Díky neuvěřitelným skutečným záběrům a poznatkům ožívají marťanská turistická lákadla přímo před našima očima – od širých plání po vysoké vulkány, hluboká údolí i skryté podzemní jeskyně. Tento film prozrazuje a ukazuje, kde přistát, kde se zabydlet, a dokonce i kde pátrat po stopách mimozemského života. Lepšího Turistického průvodce po Marsu neseženete!


22. 1., 21.00 – Winston Churchill

Nahlédněte do zákulisí slavných proslovů a záběrů, které zachytily objektivy kamer a fotoaparátů. Odhalte skutečnou osobnost jednoho z největších a nejslavnějších politických představitelů Evropy. Dokument Winston Churchill je jako vzrušující biografický film – chvílemi dojemný, zábavný, epický, ale vždy právě takový jako jeho hlavní hrdina. Pečlivě remasterovaný a kolorovaný film čerpá z ohromného množství vizuálních i zvukových archivních záběrů a představuje všestranný portrét Winstona Churchilla na veřejnosti i v soukromí. Nabízí nový, neokoukaný pohled na Churchillovu barvitou, podmanivou a tajuplnou osobnost a odhaluje jeho vztah k moci.


23. 1., 21.00 – Divoký západ Číny

Jaci nejsou žádný obyčejný dobytek. Díky jakům se lidé mohli usadit v dálavách Tibetské náhorní plošiny a jejím okolí. Bez jaků by byla celá tato oblast, která se rozprostírá na ploše 2 000 000 km², naprosto neobyvatelná. Tím pádem jsou jaci jednoznačně nejdůležitějším dobytkem ve střední Asii. Vychutnejte si příběh o cestě jednoho německého vědce a několika jeho čínských kolezích za posledními divokými jaky v Číně. Jejich cíl: zachránit tento vzácný druh. A přitom zjistit, jak nejlépe přenést moderní dobytkářský průmysl do vysokých nadmořských výšek a jak k tomu využít zvíře, které má pro Číňany zvláštní význam.


26. 1., 21.00 – Největší pes na světě

Tito psi nejsou žádní drobečci do kabelky. A jejich majitelé na to musí denně myslet. Německá doga, kterou vlastní Claire z britského Essexu, je tak velká, že když ji vidí jakýkoli potenciální nový přítel, raději okamžitě mizí. Rocko zase dorostl do tak úctyhodných rozměrů, že se musela jeho americká rodina přizpůsobit a začít žít doslova ve velkém, aby se vešel. Velšanka Julie dokonce musela za svou odvěkou posedlost velkými psy zaplatit neméně velkou cenu – ztroskotalo kvůli tomu její manželství. Film Nejlepší pes na světě odhaluje klady a zápory vlastnictví velkých psů, včetně vysokých nákladů, nekonečné péče o mazlíčka, který se neobejde déle než čtyři hodiny o samotě, nebo naprosto zdemolované domácnosti.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky



Připravil: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26789/dva-tydny-prima-zoom-dokumentarnich-pribehu/