Sjezdařské vrcholy roku – v sobotu Wengen, příští týden Kitzbühel
Autor: Media:List CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 18.01.2019

Není divu, že je sjezd ve Wengenu jedním z nejtradičnějších závodů světa. Trať Lauberhorn, která je pojmenována podle stejnojmenného vrcholu, se jezdí už od roku 1930. Navíc je Lauberhorn v Bernských Alpách délkou 4480 metrů nejdelším sjezdem pořádaným mezinárodní lyžařskou federací FIS.


Tradičně v polovině ledna se diváci Eurosportu těší na jeden z nejnáročnějších sjezdů sezony – wengenský Lauberhorn. A hned o týden později na legendární Hahnenkamm na obávané sjezdovce Streif v rakouském středisku Kitzbühel.

Eurosport 2 vysílá sjezd ve Wengenu v sobotu 19. ledna od 12:00 hod.


V sezoně 2018/19 už mají alpští lyžaři za sebou čtyři sjezdy. První v Lake Louise vyhrál Max Franz, v Beaver Creeku byl neporazitelný Beat Feuz, ve Val Gardeně Alexander Aamodt Kilde, v Bormiu triumfoval již potřetí v kariéře domácí Dominik Paris. Po čtyřech sjezdech vede pořadí sjezdu SP Beat Feuz, který má 260 bodů, druhý Max Franz nasbíral 222 bodů. Úspěch v Bormiu posunul na třetí příčku se 196 body Dominika Parise.

Ve Wengenu je o motivaci postaráno, každý chce ve slavném sjezdu uspět. Favoritem je loňský vítěz, domácí Beat Feuz, loni za ním skončili Aksel Lund Svindal a Matthias Mayer. V minulosti ve Wengenu vyhráli Christoph Innerhofer, Hannes Reichelt, Patrick Küng i Aksel Lund Svindal, který ale letos byl jen jednou na třetím místě, jinak mu stupně vítězů unikají.

Projektantem současné trati ve Wengenu je slavný Bernard Russi, který ji dovedl k dokonalosti. Ihned po startu v nadmořské výšce 2315 m. n. m. čeká na lyžaře „padák“ dosahující až 16°, ale až v závěrečné třetině tratě v Haneggschussu dosahují závodníci nejvyšší rychlosti až 160 kilometrů v hodině (právě tady dosáhl Johan Clarey rekordní rychlosti ve SP 161,9 km/hod). Traťový rekord drží Kristian Ghedina 2:24,23.

Jedním ze symbolů Lauberhornu je Hundschopf, nejstrmější místo na trati (41°), úzký koridor, v němž musejí závodníci objevit tu správnou linii mezi odvahou a respektem k hoře, v nejužším místě je trať mezi skálou a záchrannou sítí široká asi pět metrů. Ještě užší je Kernen-S – až pouhé tři metry – kam najíždějí lyžaři rychlostí kolem stovky za hodinu. Díky délce závodu potřebují nejrychlejší lyžaři nejen odvahu riskovat, dokonalou techniku, ale také vytrvalost. I další úseky tratě (Traversenschuss, Minsch-kante, Silbernhorn Jump) zvedají diváky ze sedadel a přivádějí je k naprostému úžasu hraničícímu se zděšením. Po právu tak Wengen konkuruje Kiztbühelu v souboji o krále sjezdů.


Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26806/sjezdarske-vrcholy-roku-v-sobotu-wengen-pristi-tyden-kitzbuhel/