DAB+ v Rakousku: celonárodní multiplex od 28. 3. 2019
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 27.01.2019
Po spuštění provozu regionální sítě DAB+ pro Vídeň v dubnu 2018, dne 28. 3. 2019 bude následovat rakouský spolkový multiplex. Během následujícího období budou pokryty signálem nejdříve hlavní města spolkových zemí a důležité dopravní tepny, při plánovaném celkovém pokrytí asi 83 % rakouského obyvatelstva.


Vysílání se účastní programy Klassik Radio, Radio Energy a Radio 88.6, které lze nyní přijímat v části Rakouska v pásmu VKV. V éteru se objeví další čistě digitální programy Rock Antenne, Radio Maxima, Technikum ONE, Arabella Plus, Radio Maria a ERF Plus. Rakouské rozšiřování celonárodního multiplexu DAB+ bude realizováno ve třech fázích, které zveřejnila vysílací společnost ORS (ORS comm GmbH & Co KG).

Dne 28. 3. 2019 v první fázi proběhne společné spuštění vysílačů Wien/Kahlenberg, Wien/Liesing, Wien/DC Tower, Graz/Schöckl, Linz/Lichtenberg a Semmering/Sonnenwendstein. Signál DAB+ bude moci přijímat téměř 60 % rakouského obyvatelstva - ve Vídni, spolkových zemích Dolní Rakousko, Burgenlandsko, Štýrsko a Horní Rakousko.

Druhá fáze dne 31. 3. 2020 zahrne vysílače Bregenz/Pfänder, Innsbruck/Patscherkofel, Salzburg/Gaisberg a St. Pölten/Jauerling a signálem DAB+ bude pokryto až 75 % rakouských obyvatel.

Třetí fáze DAB+, plánovaná na 22. 9. 2020, umožní příjem ve spolkové zemi Korutansko a další rozšíření příjmu DAB+ ve Štýrsku a Burgenlandsku. Týká se vysílačů Bruck an der Mur/Mugl, Klagenfurt/Dobratsch, Rechnitz/Hirschenstein, Wolfsberg/Koralpe a pokrytí signálem DAB+ v důležitých aglomeracích se tím zvýší na více než 83 % rakouského obyvatelstva.

Pro zúčastněné provozovatele soukromých rádií to přinese nové možnosti na rozhlasovém trhu a pro posluchače výrazně větší nabídku programů.


S využitím zdroje: Tom Sprenger & Stephan Munder, Radiowoche.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26833/dab-v-rakousku-celonarodni-multiplex-od-28-3-2019/