Prvním člověkem na Marsu bude Čech. Příprava vesmírné mise se odehraje v nové soutěži na Déčku
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 01.02.2019
Všechny světové mocnosti touží dorazit na planetu Mars jako první, málokdo ale tuší, že jako první na ní přistane Čech. Pod velením vizionáře kapitána Tečky, jeho věrného pobočníka Ducháčka a člena budoucí hvězdné posádky se pomocí vzdělávací soutěže uskuteční přípravná fáze této objevitelské mise. První z celkem šestatřiceti dílů soutěže Už tam budem?, uvede ČT :D v neděli 3. února od 11.35 hodin.


Nová, chytrá, ale především zábavná soutěž Česká televize navazuje na cyklus U6 - Úžasný svět vědy. Každý týden proti sobě postaví dva týmy ze základních škol nebo víceletých gymnázií, které spolu budou zápolit v různých tematických soutěžích, jež otestují nejen vědomosti, ale i přesnost, zručnost nebo fyzickou zdatnost. „Soutěž Už tam budem? odhalí, jak věci fungují nejen na Zemi, ale i mimo naši planetu. Lidstvo míří do vesmíru a první zastávkou má být planeta Mars. Na tuto vesmírnou misi je nutné se dobře připravit. Cílem soutěže je tedy rozšířit vědomosti z různých vědních oborů, které nám cestu na jiné planety a jejich kolonizaci v budoucnu umožní. To vše samozřejmě s nadsázkou a humorem,“ popisuje cyklus kreativní producentka Kamila Teslíková.

„Stále mě překvapuje, kolik tu bylo a je chytrých a geniálních lidí a vědců, o kterých většina z nás ani neví, a přitom s jejich objevy a vynálezy přicházíme do styku denně v běžném životě. Také mě zaráží, jak se po všech našich poznatcích neumíme, coby lidstvo, poučit z minulosti a planetě spíš ubližujeme. Přínos této soutěže tedy vidím v popularizaci vědy a techniky. To nikdy neuškodí, ba naopak. Je důležité znát minulost, znát souvislosti, znát význam i důsledky lidského konání,“ říká herec Karel Zima, který v cyklu ztvárnil postavu Ducháčka.

Soutěž, v níž budou děti pomáhat řešit problémy spojené s plánovanou cestou na Mars, vznikla na základě dlouhodobé spolupráce ČT :D a České asociace science center při podpoře neformálního vzdělávání.


Už tam budem?

scénář: Martin Šimiček, Lenka Carbolová, Eva Hadwigerová
režie: Radek Habada, Roman Motyčka, Jakub Machala
dramaturgie: Kamila Teslíková
kamera: Jiří Berka, Jakub Fabian
kreativní producentka: Kamila Teslíková


Karolína Blinková, tisková mluvčí české televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26852/prvnim-clovekem-na-marsu-bude-cech-priprava-vesmirne-mise-se-odehraje-v-nove-soutezi-na-decku/