Změní se GITAL?
Autor: V.Hrubec , e-mail: hrubec@satCentrum.com Přidané: 28.02.2008

V lednu byl jmenován na místo jednatele společnosti GITAL dr. Leoš Pohl, který slíbil „výrazně zlepšit programovou nabídku na kartách diGITALlink a služby poskytované klientům“. Myslíte si, že to „český Murdoch“ (nebo Berlusconi?) pod novým vlastníkem (GmGm) dokáže?


Ve čtvrtek 28. 2. 2008 večer uveřejnil server parabola informaci o novém majiteli druhého distributora přístupových karet pro příjem českých programů ze satelitu - společnosti GITAL a o novém jednateli. Nejedná se o úplně novou věc, tyto změny – vstup nového vlastníka společnosti GmGm a změna jednatele ing.Petráše za dr.Pohla proběhly již v lednu, v redakci satCentrum jsme se o nich dozvěděli již na začátku února.

Protože mezi našim čtenáři jsou i majitelé přístupových karet diGITALlink (i já osobně mám zaplacenou kartu od samého počátku uvedení na trh), chtěli jsme vám přinést podrobnosti a oslovili jsme proto nového jednatele s 10 otázkami k programové nabídce, distribuci, i perspektivě rozvoje do budoucna. Bohužel, přestože od 4. 2. 2008 opakovaně žádáme pana Pohla o vyjádření, jsme neúspěšní. Nereaguje ani na maily, ani nezvedá telefony.

Vypadá to tedy, že se nic nezměnilo v dosavadní jednostranné orientaci společnosti GITAL pouze na jeden „správný“ server, který pravidelně uveřejňuje informace, které jsou jiným nedostupné. Nejen to, celé dosavadní fungování společnosti se mi, aspoň mám takový subjektivní dojem, zdá místy až skoro „virtuální“. Zatímco s obchodním ředitelem GITALu jsem se v minulosti několikrát bez problémů setkal v Ostravě, tehdy u jeho bývalého zaměstnavatele – dnes ovšem už „nepřátelské“ konkurence (aspoň podle jeho vyjádření o „pirátském“ zprostředkování přístupu TV JOJ na TT Kartách), v Praze jsem se s ním na jeho „nové“ adrese setkat nemohl.

A sídlo v Komárově na Berounsku? Místo sídla vedení společnosti, logistiky a skladů – jak mi ho popsal obchodní ředitel, jsem nalezl jen vesnický domek v části obce (s příznačným názvem) Vystrkov, bez označených zvonků a schránky na dopisy, s výběhem pro slepice. Na zvonění nikdo nereagoval, jen za staženou roletou se mi zdálo, jako by se na mne dívala starší žena. Ptal jsem se několika lidí v ulici, nikdo z nich ale netušil, že by zde měla být nějaká firma.

Nechme však stranou existenci či neexistenci kanceláří a kontaktních či dokonce reprezentačních prostor, vždyť mnoho firem u nás i ve světě se rozjíždělo „v garáži“, na tom není nic špatného. Zvláště dnes v době internetu a pokročilé komunikace není problém si založit vlastní firmu „v obýváku“, připravit na internetu krátkou presentaci a funkční obchod, pronajmout si část kapacity u firmy poskytující služby call centra, jednu externí paní účetní a několik mladých zapálených hochů dostupných na mobilu pro poskytování technického supportu. Zbývá pak „jen“ sehnat jednoho zahraničního či domácího partnera, který má vstupní kapitál na nákup zboží a nutných „surovin“ a obchodního partnera pro balení a distribuci zboží k odběratelům. Ještě pár obchodních cestujících a hodně reklamy, podpořené pochvalnými recenzemi a PR články a diskusí na internetu a výsledek je zaručený. Náklady jsou minimalizované a úspěch, pokud se přijde s atraktivní nabídkou a novým či vhodně inovovaným produktem, ten by se měl určitě dostavit. Chce to tedy hlavně nápad, vědět jak, kde a na koho se obrátit – tedy známosti a styky, také určitý volný kapitál a pak už stačí jen reklama a trefit se ve správný okamžik do mezery či slabého místa na trhu.

To se v červnu předminulého roku společnosti GITAL při jejím startu rozhodně podařilo. Na českém trhu existoval faktický monopol jediného distributora přístupových karet Czechlink pro individuální příjem českých programů ze satelitu, kterému kontroval poměrně drahý poskytovatel DTH platformy UPC Direct. Je to možná trochu „nezvyklé“, ale pro český kapitalismus konce 20. a začátku 21. století asi příznačné, že právě zkostnatělý „moloch“ vygeneroval lidi (dokonce v něm zastávající odpovědné vedoucí ředitelské pozice) kteří tam nemohli nebo neuměli lépe podnikat, ale pak z něj odešli a založili si konkurenční firmu, ve které už jim to naopak šlo velmi dobře… Ano úspěšný start společnosti GITAL byl určitě podmíněný znalostmi a zkušenostmi a databází ing. Bujnocha, podepřený novým strategickým místem bývalého kolegy ing.Janků v CS Linku a stmelujícím vizionářstvím a schopnostmi jednatele ing.Petráše.

Musím říci, že je jen dobře, pokud na trhu existuje konkurenční prostředí, které vybízí k soutěživosti a snaze prosadit se a přinášet zákazníkům kvalitní produkt a služby a i nižší cenu. Příchod GITALu bezpochyby znamenal rozšíření programové nabídky CS Linku, což přineslo nárůst počtu abonentů platformy (zatímco pozemní digitalizace stagnovala). Na druhé straně je ale nutno přiznat, že dnešní technická kvalita přenášených programů ze satelitu se už plně podřizuje ekonomickým ukazatelům a kvantita se tak podepisuje na zhoršení parametrů původně velmi kvalitního distribučního paketu.

Ne vždy se jednalo slušně a podle pravidel, ale přiznejme si otevřeně, že po bitvě už se jen málokdo ohlíží, jakými prostředky bylo vítězství dosaženo. Hlavně že se na satelit dostala Nova, což diváci „Nováci“ dovedou ocenit. Více jako například HBO či dokumentární kanál Spektrum, na kterém GITAL chtěl vydělat, až na něj nakonec zůstal sám. Ovšem tyto agresivní způsoby „spolupráce“ s konkurencí se nakonec GITALu nevyplácí, a TRADE and TECHNOLOGY se raději domlouvá se slovenskými kolegy ve Sky Linku. A jak už pomalu prosakuje ze zákulisí, ty hlavní trumfy se teprve ještě budou v Ostravě a Bratislavě vytahovat z rukávu.

Zdá se mi, že GITALu dnes dochází dech, prodej přístupových karet se obrací ve prospěch konkurence, a nic na tom nemění ani zmiňované „pirátské“ výpady. Zřejmě i proto byl v lednu jmenován na místo jednatele dr. Leoš Pohl, který má velký entuziasmus a bohaté mediální zkušenosti. A také zázemí Czech Digital Grup (a platformy DVB-T, včetně odbavovacího pracoviště v areálu ČT na Kavčích Horách). Dr. Pohl prý už slíbil „výrazně zlepšit programovou nabídku na kartách diGITALlink a služby poskytované klientům.“ Uvidíme, co „český Murdoch“ (nebo Berlusconi?) dokáže.

Ovšem mám pocit, že vzhledem k tomu, že zřejmě odmítá navenek komunikovat a bere si 100 dní hájení (ovšem bez znalosti veřejnosti a abonentů, co vlastně chystá), nevypadá to na nějakou změnu GITALu v komunikaci k lepšímu. Tolik mé soukromé postřehy, ne vše je ovšem černé či bílé, situace na našem mediálním dvorku je pro osobu zvenčí často nepřehledná a ztrácí se i přehled, kdo, s kým a proč…


Neuspořádané postřehy, úvahy a názory shrnul Václav Hrubec, 28. 2. 2008


Doplněno 29. 2. 2008:

Děkuji všem, kdo jste dnes, ihned po zveřejnění tohoto příspěvku reagovali, ať už na redakční mail, telefonicky či v diskusi. Určitě jste poznali, že se tentokráte jednalo o autorskou glosu, reagující na delší dobu nahromaděné problémy (ne)komunikace s distributorem karet GITAL, nikoliv o odborný článek, jaký obvykle na našem serveru nacházíte. Povedlo se s ním ale to, co jsem včera večer, kdy jsem ho psal, ani nepředpokládal - ozval se nám na redakční mail, a po té i telefonicky nový jednatel společnosti, dr.Leoš Pohl, se kterým jsem probral některé příčiny a historii "pošramocených" vztahů, a slíbil nám odpovědět na zaslané otázky. Dále slíbil, že se zasadí o to, aby se vztah mezi GITALem a satCentrum napravil a že i čtenáři webu tak budou pravidelně informováni o novinkách v nabídce diGITALlinku. Tuto nabídku samozřejmě vítáme a budeme rádi, pokud budeme moci pro vás přinášet objektivní a vyvážené zpravodajství o všech u nás dostupných platformách, bez upřednostňování jedné či naopak vyřazení druhé (či třetí anebo čtvrté) společnosti. ___ Václav Hrubec

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2689/zmeni-se-gital/