Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 23.04.2024 - 13:04:21   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Změní se GITAL?

  Autor: V.Hrubec , e-mail: hrubec@satCentrum.com Přidané: 28.02.2008



V lednu byl jmenován na místo jednatele společnosti GITAL dr. Leoš Pohl, který slíbil „výrazně zlepšit programovou nabídku na kartách diGITALlink a služby poskytované klientům“. Myslíte si, že to „český Murdoch“ (nebo Berlusconi?) pod novým vlastníkem (GmGm) dokáže?


Ve čtvrtek 28. 2. 2008 večer uveřejnil server parabola informaci o novém majiteli druhého distributora přístupových karet pro příjem českých programů ze satelitu - společnosti GITAL a o novém jednateli. Nejedná se o úplně novou věc, tyto změny – vstup nového vlastníka společnosti GmGm a změna jednatele ing.Petráše za dr.Pohla proběhly již v lednu, v redakci satCentrum jsme se o nich dozvěděli již na začátku února.

Protože mezi našim čtenáři jsou i majitelé přístupových karet diGITALlink (i já osobně mám zaplacenou kartu od samého počátku uvedení na trh), chtěli jsme vám přinést podrobnosti a oslovili jsme proto nového jednatele s 10 otázkami k programové nabídce, distribuci, i perspektivě rozvoje do budoucna. Bohužel, přestože od 4. 2. 2008 opakovaně žádáme pana Pohla o vyjádření, jsme neúspěšní. Nereaguje ani na maily, ani nezvedá telefony.

Vypadá to tedy, že se nic nezměnilo v dosavadní jednostranné orientaci společnosti GITAL pouze na jeden „správný“ server, který pravidelně uveřejňuje informace, které jsou jiným nedostupné. Nejen to, celé dosavadní fungování společnosti se mi, aspoň mám takový subjektivní dojem, zdá místy až skoro „virtuální“. Zatímco s obchodním ředitelem GITALu jsem se v minulosti několikrát bez problémů setkal v Ostravě, tehdy u jeho bývalého zaměstnavatele – dnes ovšem už „nepřátelské“ konkurence (aspoň podle jeho vyjádření o „pirátském“ zprostředkování přístupu TV JOJ na TT Kartách), v Praze jsem se s ním na jeho „nové“ adrese setkat nemohl.

A sídlo v Komárově na Berounsku? Místo sídla vedení společnosti, logistiky a skladů – jak mi ho popsal obchodní ředitel, jsem nalezl jen vesnický domek v části obce (s příznačným názvem) Vystrkov, bez označených zvonků a schránky na dopisy, s výběhem pro slepice. Na zvonění nikdo nereagoval, jen za staženou roletou se mi zdálo, jako by se na mne dívala starší žena. Ptal jsem se několika lidí v ulici, nikdo z nich ale netušil, že by zde měla být nějaká firma.

Nechme však stranou existenci či neexistenci kanceláří a kontaktních či dokonce reprezentačních prostor, vždyť mnoho firem u nás i ve světě se rozjíždělo „v garáži“, na tom není nic špatného. Zvláště dnes v době internetu a pokročilé komunikace není problém si založit vlastní firmu „v obýváku“, připravit na internetu krátkou presentaci a funkční obchod, pronajmout si část kapacity u firmy poskytující služby call centra, jednu externí paní účetní a několik mladých zapálených hochů dostupných na mobilu pro poskytování technického supportu. Zbývá pak „jen“ sehnat jednoho zahraničního či domácího partnera, který má vstupní kapitál na nákup zboží a nutných „surovin“ a obchodního partnera pro balení a distribuci zboží k odběratelům. Ještě pár obchodních cestujících a hodně reklamy, podpořené pochvalnými recenzemi a PR články a diskusí na internetu a výsledek je zaručený. Náklady jsou minimalizované a úspěch, pokud se přijde s atraktivní nabídkou a novým či vhodně inovovaným produktem, ten by se měl určitě dostavit. Chce to tedy hlavně nápad, vědět jak, kde a na koho se obrátit – tedy známosti a styky, také určitý volný kapitál a pak už stačí jen reklama a trefit se ve správný okamžik do mezery či slabého místa na trhu.

To se v červnu předminulého roku společnosti GITAL při jejím startu rozhodně podařilo. Na českém trhu existoval faktický monopol jediného distributora přístupových karet Czechlink pro individuální příjem českých programů ze satelitu, kterému kontroval poměrně drahý poskytovatel DTH platformy UPC Direct. Je to možná trochu „nezvyklé“, ale pro český kapitalismus konce 20. a začátku 21. století asi příznačné, že právě zkostnatělý „moloch“ vygeneroval lidi (dokonce v něm zastávající odpovědné vedoucí ředitelské pozice) kteří tam nemohli nebo neuměli lépe podnikat, ale pak z něj odešli a založili si konkurenční firmu, ve které už jim to naopak šlo velmi dobře… Ano úspěšný start společnosti GITAL byl určitě podmíněný znalostmi a zkušenostmi a databází ing. Bujnocha, podepřený novým strategickým místem bývalého kolegy ing.Janků v CS Linku a stmelujícím vizionářstvím a schopnostmi jednatele ing.Petráše.

Musím říci, že je jen dobře, pokud na trhu existuje konkurenční prostředí, které vybízí k soutěživosti a snaze prosadit se a přinášet zákazníkům kvalitní produkt a služby a i nižší cenu. Příchod GITALu bezpochyby znamenal rozšíření programové nabídky CS Linku, což přineslo nárůst počtu abonentů platformy (zatímco pozemní digitalizace stagnovala). Na druhé straně je ale nutno přiznat, že dnešní technická kvalita přenášených programů ze satelitu se už plně podřizuje ekonomickým ukazatelům a kvantita se tak podepisuje na zhoršení parametrů původně velmi kvalitního distribučního paketu.

Ne vždy se jednalo slušně a podle pravidel, ale přiznejme si otevřeně, že po bitvě už se jen málokdo ohlíží, jakými prostředky bylo vítězství dosaženo. Hlavně že se na satelit dostala Nova, což diváci „Nováci“ dovedou ocenit. Více jako například HBO či dokumentární kanál Spektrum, na kterém GITAL chtěl vydělat, až na něj nakonec zůstal sám. Ovšem tyto agresivní způsoby „spolupráce“ s konkurencí se nakonec GITALu nevyplácí, a TRADE and TECHNOLOGY se raději domlouvá se slovenskými kolegy ve Sky Linku. A jak už pomalu prosakuje ze zákulisí, ty hlavní trumfy se teprve ještě budou v Ostravě a Bratislavě vytahovat z rukávu.

Zdá se mi, že GITALu dnes dochází dech, prodej přístupových karet se obrací ve prospěch konkurence, a nic na tom nemění ani zmiňované „pirátské“ výpady. Zřejmě i proto byl v lednu jmenován na místo jednatele dr. Leoš Pohl, který má velký entuziasmus a bohaté mediální zkušenosti. A také zázemí Czech Digital Grup (a platformy DVB-T, včetně odbavovacího pracoviště v areálu ČT na Kavčích Horách). Dr. Pohl prý už slíbil „výrazně zlepšit programovou nabídku na kartách diGITALlink a služby poskytované klientům.“ Uvidíme, co „český Murdoch“ (nebo Berlusconi?) dokáže.

Ovšem mám pocit, že vzhledem k tomu, že zřejmě odmítá navenek komunikovat a bere si 100 dní hájení (ovšem bez znalosti veřejnosti a abonentů, co vlastně chystá), nevypadá to na nějakou změnu GITALu v komunikaci k lepšímu. Tolik mé soukromé postřehy, ne vše je ovšem černé či bílé, situace na našem mediálním dvorku je pro osobu zvenčí často nepřehledná a ztrácí se i přehled, kdo, s kým a proč…


Neuspořádané postřehy, úvahy a názory shrnul Václav Hrubec, 28. 2. 2008


Doplněno 29. 2. 2008:

Děkuji všem, kdo jste dnes, ihned po zveřejnění tohoto příspěvku reagovali, ať už na redakční mail, telefonicky či v diskusi. Určitě jste poznali, že se tentokráte jednalo o autorskou glosu, reagující na delší dobu nahromaděné problémy (ne)komunikace s distributorem karet GITAL, nikoliv o odborný článek, jaký obvykle na našem serveru nacházíte. Povedlo se s ním ale to, co jsem včera večer, kdy jsem ho psal, ani nepředpokládal - ozval se nám na redakční mail, a po té i telefonicky nový jednatel společnosti, dr.Leoš Pohl, se kterým jsem probral některé příčiny a historii "pošramocených" vztahů, a slíbil nám odpovědět na zaslané otázky. Dále slíbil, že se zasadí o to, aby se vztah mezi GITALem a satCentrum napravil a že i čtenáři webu tak budou pravidelně informováni o novinkách v nabídce diGITALlinku. Tuto nabídku samozřejmě vítáme a budeme rádi, pokud budeme moci pro vás přinášet objektivní a vyvážené zpravodajství o všech u nás dostupných platformách, bez upřednostňování jedné či naopak vyřazení druhé (či třetí anebo čtvrté) společnosti. ___ Václav Hrubec


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 36   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.03.2008 • RVR dnes udelila licenciu novej TV Lux [ 5 ]
28.02.2008 • Premier League v březnu na Galaxii sport [ 4 ]
27.02.2008 • NHL na Galaxii sport v březnu 2008 [ 4 ]
25.02.2008 • TV Paprika na DigiTV [ 18 ]
22.02.2008 • Galaxie sport – ukončení hradecké etapy [ 3 ]
20.02.2008 • Boxerský duel Kličko – Ibragimov o víkendu v přímém přenosu na Galaxii sport

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 2

  Jsem rád, že se pánové Hrubec a Pohl nakonec 

01.03.2008 07:33 • neregistrovaný
Jsem rád, že se pánové Hrubec a Pohl nakonec domluvili na určité spolupráci, a že i na tomto webu se budeme dozvídat novinky o společnosti Gital.
No a jen tak na okraj pro ty, kteří nás tady informují o tom, kolik slušnosti má konkurenční web a jeké články by konkurenční web neuveřelnil - přečtěte si tohle : http://www.parabola.cz/clanky/2939/je-prijem-tv-jo j-v-cesku-legalni/
Jinak nevidím důvod proč to hrotit, já čtu oba weby a taková je nás myslím většina.
 
 
  ab 

01.03.2008 01:02 • neregistrovaný
to je fakt super jak se tady hází špína na GITAL a na Parabolu.cz, přitom SatCantrum a TaT je to samé v blědě modrém, jako plus serveru parabola a GITALu vídím to že oni mají tolik slušnosti že by neuveřejnili podobný článek o TaT...
 
 
  Gital má novinky 

01.03.2008 00:10 • neregistrovaný
Podívej se na stranky gitalu. Mají zase novinky. Jenom to v jejich ceniku nikde nevidim. Uz tyden hledam to cenove zvyhodneni, kterym se chlubi a nic nevidim. Cenik maji na webu ctvrt roku stary. Chtel bych si vsechno zaplatit, kdyz je to tak vyhodne, ale nevim kolik.
 
 
  naprosto ubohý článek 

29.02.2008 22:40 • neregistrovaný
Ano jeden server má blíže ke Gitalu a druhý zase k TaT - proč např. v "užitečných odkazech" na těchto stránkách je hned nahoře odkaz na TaT a na Gital ani na poslední ikoně?
Ukazovat na někoho prstem a přitom dělat to samé, to je přinejmenším neslušné a neméně tak pokrytecké!
Stačí se jen podívat, kde TaT reklamuje a komu podává přednostně informace, že?
 
 
  No jo hosi,ale proc se konkurencni server zameruje 

29.02.2008 21:27 • neregistrovaný
No jo hosi,ale proc se konkurencni server zameruje vic na Gital :-) to je jasny,protoze tam ma reklamy a z toho je parabola ziva,o T-T se moc nepise nedavaj prachy :-) naprosto jasne!!!
 
 
  Gital 

29.02.2008 20:07 • neregistrovaný
Jiz davno jsem si vsimnul zamereni serveru Parabola. Pouzivam TaT a jsem maximalne spokojen. A vase stranky navstevuji nejvice. Dekuji a preji hodne dobrych clanku.
 
 
  Gitalu nic nechyba. Hadam len Joj a History 

29.02.2008 19:43 • neregistrovaný
Gitalu nic nechyba. Hadam len Joj a History /Viasat alebo Chanel - namiesto st.Spektrum/. A moznost pre zakaznikov priplatit si okrem jednotlivych /dvojic/ aj trojice stanic.
 
 
  Po prostudování všech dostupných informací se 

29.02.2008 17:50 • neregistrovaný
Po prostudování všech dostupných informací se nemohu ubránit pocitu, že GITAL skončí v T-T. Marie.
 
 
  hodne zdaru satcentru 

29.02.2008 17:31 • neregistrovaný
Vypadá to tedy, že se nic nezměnilo v dosavadní jednostranné orientaci společnosti GITAL pouze na jeden „správný“ server, který pravidelně uveřejňuje informace, které jsou jiným nedostupné. - tento „správný“ server mi neumoznuje cist komentare, ani neodpovída na mail, proc tomu tak je. Souhlasim je „správný“ a doufam ze pycha predchazi pad.
 
 
  nacasovani 

29.02.2008 16:28 • neregistrovaný
Re:Pekny clanek-nacasovani na podzim a zimu se nehodi zasa pro montaze, tak kdy je vhodne?
 
 
  Jestli Bujnoch, to nevím, ale slečna Bujnochová 

29.02.2008 14:31 • neregistrovaný
Jestli Bujnoch, to nevím, ale slečna Bujnochová ještě o vánocích objížděla prodejce na Moravě a nabízela jim karty Gital.
 
 
  Novinky Gital 

29.02.2008 13:42 • neregistrovaný
Slysel jsem ze Tomas Bujnoch uz v Gitalu davno nepracuje. Cele se mi to nejak nezda. Ze by zase rozjizdel novou firmu?
 
 
  No spise ty nove budou co si zaregistrovala 

29.02.2008 10:57 • neregistrovaný
No spise ty nove budou co si zaregistrovala MediaVision. A to Jetix, Minimax, Discavery, Animal, NG. Myslim, ze s TV Barrandov a Z1 by ted nedelali takove tajnosti a urcite by to nebylo brano jako trumf, kdyz to budou mit vsichni. Taktez se o tom uz dlouho vi.
 
 
  Osobne sa zacinam bat. Mne osobne sa Gital paci a 

29.02.2008 10:52 • neregistrovaný
Osobne sa zacinam bat. Mne osobne sa Gital paci a so SkyLinkom (TaT) sa skvele doplnuje. uz teraz je to dokopy 25 predvolieb TV programov (aj s Ockom). S technickou kvalitou som spokojny, az na HBO, s tym by mohli nieco urobit. Ocakavam, ze ti slubovane novinky budu nove programy co teraz podostavali licencie na DVB-T.
 
 
  Tu je zase videt propojeni s TaT a taky to nikdo 

29.02.2008 10:27 • neregistrovaný
Tu je zase videt propojeni s TaT a taky to nikdo nijak nerozebira. Ja myslim, ze exkluzivita je v dnesni dobe normalni. A hodne tiskovin si na ni zakladaji. Snad se ale v Gitalu rozsviti a pribudou rozumne programy v rozumne kvalite. Jen prosim ne ty hungaracke s prominutim "sr**ky". Treba takove reklamni kanaly AXN a Hallmark. Je to uplna reklama na madarsko. A vubec me nezajima, ze jako bonus tam mezi ne daji film nebo serial. S tim Spektrem to byl bych rekl pekny prestrel...
 
 
  Pěkný članek... 

29.02.2008 07:45 • neregistrovaný
Opravdu pěkný článek, který tu situaci celkem rozumně shrnul.
Osobně jsem zvědav na připravované změny, i když si myslím, že jejich načasování na jaro a léto je přímo nevhodné (kdo v tuto dobu hledí na televizi...;-)
 
 
Celkový počet komentářů: 36 / zobrazují se: 21 ... 36

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist