Nemáme planetu na jedno použití! Život bez obalu, dokument z cyklu Nedej se
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 02.03.2019
Poslední dobou se v médiích objevují šokující články, fotografie a videa týkající se obrovského množství odpadu, hlavně plastového, který nelze recyklovat a kterým je naše planeta doslova zavalena. Žijeme v konzumní společnosti, jež nás nutí nakupovat a hromadit předměty, a následně je vyhazovat. Nedá se žít i jinak? Sledujte s námi v neděli 3. března v 10:00 na Dvojce dokument „Život bez obalu“, který pro cyklus „Nedej se“ připravila v Tvůrčí producentské skupině publicistiky a dokumentu Lenky Polákové režisérka Natálie Císařovská.


Snažíme se třídit, ale víme vlastně, co se s naším odpadem děje, když nám zmizí z dohledu? „Průměrný Čech vyprodukuje přes 500 kg komunálního odpadu za rok. Z toho se asi 30 % recykluje, něco málo se spálí a většina skončí na skládkách,“ říká ekolog Ivo Kropáček a dodává: „Mnoho z nás si myslí, že zachrání svět a životní prostředí tím, že budeme třídit odpady. Ale na prvním místě by se mělo vzniku odpadu předcházet, produkovat ho co nejméně.“

O tom, že odpad lze výrazně zkrotit, a to i ve městě a s rodinou, v dokumentu hovoří dvě mladé ženy – maminka dvou dětí Ivana Špačková a studentka architektury Barbora Grísová. Obě se snaží žít ve stylu Zero Waste, což by se dalo přeložit jako život bez odpadu. K tomuto životnímu stylu se Ivana i Barbora dopracovaly postupně, obě si uvědomují, že žijeme v době absolutního nad-konzumu a že je opravdu spousta věcí, které k životu nejsou potřebné. Do obchodu se dá jít se vlastními látkovými pytlíčky a nádobkami, do kavárny se svým vlastním hrníčkem. Argument některých lidí, že nákup v bezobalovém obchodě je časově i finančně náročnější, v dokumentu vyvracejí.

Co je Zero Waste? Nejde o žádné sci-fi, ale ani žádný extrém, svůj odpad nemusíte dostat doslova na nulu. Jde o životní styl, jehož zastánci se snaží maximálně minimalizovat tvorbu odpadu, který nejde nijak dál zpracovat (recyklovat nebo kompostovat). Maximálně redukuje použití jednorázových potřeb a plýtvání: od jídla, přes hygienické potřeby až po oblečení, hračky nebo nábytek.

A třeba téma „hračky pro děti“ určitou dobu vyvolávalo napětí v rodině Ivany. Prarodičům se těžko vysvětlovalo, že chce s manželem děti vychovávat jinak. „Když přijede babička, tak nechci, aby jako první děti řekly: Ahoj babi, co jsi mi přivezla? Ale chci, aby řekly: Ahoj babi, jak se máš?,“ říká s úsměvem Ivana Špačková.

Co Barboru a Ivanu s rodinou vedlo ke změně životního stylu? Jak to opravdu mají doma s odpadem? Kterých produktů se vzdaly a bez kterých se neobejdou? Jak je to s plasty, které máme skoro všude kolem sebe? Jak urgentní je nalezení řešení „plastového problému“? To vše a ještě více v pořadu Nedej se: Život bez obalu v neděli 3. března v 10:00 na ČT2.


Zdroj: Česká televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26949/nemame-planetu-na-jedno-pouziti-zivot-bez-obalu-dokument-z-cyklu-nedej-se/