Rozhlasový kolektív z Augusta ´68 získal Cenu mesta Banská Bystrica
Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 04.03.2019
Cenu Mesta Banská Bystrica za rok 2018 dostal kolektív banskobystrického rozhlasového štúdia, ktorý sa podieľal na vysielaní v pohnutých augustových a septembrových dňoch v roku 1968. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva. Ceremoniál udeľovania sa uskutočnil vo štvrtok 28. februára.


Výkonný riaditeľ Štúdia RTVS v Banskej Bystrici Miroslav Debnár vníma ocenenie bývalých rozhlasových pracovníkov ako ďalší významný krok k ucteniu si ich hrdinstva. „Pri tejto príležitosti myslíme predovšetkým na našich kolegov, ktorí vtedy riskovali svoje životy a viacerí z nich zaplatili v čase normalizácie vysokú cenu," poznamenal. V tejto súvislosti spomenul líderku banskobystrického augustového vysielania Otu Plávkovú, riaditeľa Ondreja Bartoša, redaktora Štefana Turňu či hlásateľku Milinu Vlnovú. „Za svoj augustový angažmán museli odísť z rozhlasu, postupne ich odstavili z verejného a novinárskeho života, prenasledovala ich štátna bezpečnosť, násilne ich presťahovali a nemohli sa tvorivo ani občiansky angažovať. Ich životné charakterné postoje sú inšpiráciou aj pre súčasnú mladú generáciu pracovníkov banskobystrického štúdia RTVS," dodal Miroslav Debnár.

Banskobystrické štúdio Československého rozhlasu zohralo v augustových udalostiach 1968 významnú úlohu. Pre obyvateľov bolo jediným zdrojom informácií, ktoré sa šírili prostredníctvom masovokomunikačných prostriedkov. Vojská Varšavskej zmluvy obsadili v skorých ranných hodinách 21. augusta 1968 redakcie tlače, rozhlasu a televízie v celej republike. Banskobystrické rozhlasové štúdio však nenašli, a tak mu darilo vysielať po celý deň správy. Informovali o postupe okupačných vojsk, ale aj o náladách ľudí v uliciach. Okrem toho jeho pracovníci spísali vyhlásenie, v ktorom odsúdili okupáciu a vyjadrili podporu vtedajšiemu ÚV KSČ pod vedením Alexandra Dubčeka. Redaktori čítali vyhlásenia z rôznych podnikov najmä zo stredného Slovenska, desiatky telegramov a zverejňovali telefonáty, v ktorých ľudia vyjadrovali podporu strane a odsudzovali okupáciu.

K 50. výročiu okupácie Československa pripravilo banskobystrické štúdio RTVS dokumentárny film Vlny slobody. V premiére ho vlani 20. augusta uviedla televízna Dvojka. Diváci sa cez spomienky bývalých „rozhlasákov" dozvedeli o dianí v rozhlasovom štúdiu v prvý deň okupácie, o jeho neskoršom obsadení a vysielaní z utajovaných priestorov v ďalších dňoch.

Rádio Regina Stred venovalo pohnutým udalostiam 10-dielny cyklus, ktorý priblížil situáciu v meste pod Urpínom pred, počas a po auguste 1968. Odznelo v ňom aj rozprávanie bývalých rozhlasových kolegov, ktorí okupáciu zažili na vlastnej koži. Poslucháči si z archívu RTVS mohli vypočuť vzácne zvukové nahrávky vtedajšieho vysielania. Minuloročná augustová relácia Večerné reflexie znela práve zo štúdia, do ktorého vnikli ozbrojení vojaci tesne pred polnocou 21. augusta, prikázali okamžite ukončiť vysielanie a pracovníkom opustiť budovu.

Odvážne konanie banskobystrických „rozhlasákov" ocenilo Mesto Banská Bystrica aj pamätnou tabuľou, ktorá zdobí priečelie budovy RTVS v Banskej Bystrici od vlaňajšieho augusta. Pri tejto príležitosti RTVS dalo ako symbol pre svojich bývalých rozhlasových kolegov, z ktorých dnes žije už len sedem, upiecť jadranskú tortu. Rovnakú im priniesla poslucháčka - cukrárka popoludní 21. augusta 1968 ako vďaku za ich odvážnu a vtedy riskantnú prácu.


Rozhlas a televízia Slovenska

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26951/rozhlasovy-kolektiv-z-augusta-68-ziskal-cenu-mesta-banska-bystrica/