Najväčší Slovák: Príbeh Petra Sagana v RTVS už v stredu
Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 05.03.2019
Ak by sa hlasovalo za najväčšieho športovca slovenskej histórie, mnohí fanúšikovia by ho považovali za jasného víťaza. Jeho športové úspechy a popularita mu v ankete Najväčší Slovák priniesli miesto v Top 10. V stredu 6. marca od 20.30 h RTVS odvysiela dokument a diskusiu o kariére Petra Sagana. Úlohy sprievodcu jeho životom a úspechmi sa ujal športový komentátor a redaktor Marcel Merčiak.


V subjektívnom dokumente ankety Najväčší Slovák prezradí Marcel Merčiak desať dôvodov, prečo by sa práve Peter Sagan mal stať víťazom. A práve víťazstvá sú tomuto športovcovi blízke a má ich na konte azda najviac spomedzi slovenských športovcov. Vo viacerých prípadoch je držiteľom rekordov, ktoré sa budú prekonávať ťažko. V histórii svetovej cyklistiky nikto okrem Petra Sagana nevyhral na svetovom šampionáte v cestnej cyklistike v elitnej kategórii trikrát za sebou. Aktuálne je držiteľom šiestich zelených dresov z Tour De France za víťazstvá v bodovacích pretekoch. Je pravdepodobné, že ďalšie víťazstvá pribudnú aj tento rok. Jeho športové úspechy priniesli mnoho radosti a národnej hrdosti.

Marcel Merčiak sa zapojí aj do diskusie, ktorá bude nasledovať po odvysielaní dokumentu. Spolu s ním sa diskusie o kariére a úspechoch Petra Sagana, ktorú bude moderovať Štefan Chrappa, zúčastnia aj športový manažér Alfonz Juck a redaktor denníka Šport Ľudovít Lučanič. Lučanič mnohé zo Saganových úspechov zažil osobne na vlastnej koži, vrátane troch svetových titulov v Richmonde, Dauhe i Bergene.

„Peter je cyklistickým fenoménom svojej doby. Už ako osemnásťročný vstúpil famózne do pelotónu najlepších svetových cyklistov, nezľakol sa veľkých mien súperov a ani veľkých výziev. Svoje prvé víťazstvo dosiahol necelé dva mesiace po svojom vstupe do najsilnejšieho svetového pelotónu v čase, kedy mnohí nováčikovia ešte len otvárajú oči a snažia sa nasávať atmosféru a hľadať skúsenosti do svojej pretekárskej budúcnosti. Dnes má na svojom konte už viac ako stovku víťazstiev na najslávnejších pretekoch, okrem titulov majstra sveta a šiestich zelených tričiek na Tour de France aj triumfy na najslávnejších monumentálnych klasikách Okolo Flámska a Paríž - Roubaix. A vo svojich 29 rokoch ešte určite nepovedal svoje posledná slovo...," uviedol Ľudovít Lučanič.


Budúci týždeň v stredu 13. marca o 21:55 odvysiela RTVS dokument a diskusiu venovanú Andrejovi Hlinkovi, jeho obhajcom bude Ján Čarnogurský.


RTVS odvysiela desať dokumentov a diskusií každú stredu na Jednotke:

6. 3. - Peter Sagan
13. 3. - Andrej Hlinka
20. 3. - Anton Srholec
27. 3. - Gustáv Husák
3. 4. - Alexander Dubček
10. 4. - Cyril a Metod
17. 4. - Jozef Gabčík
24. 4. - Milan Rastislav Štefánik


Už odvysielané dokumenty:

20. 2. - Juraj Jánošík
27. 2. - Ľudovít Štúr


Diváci môžu hlasovať prostredníctvom SMS zaslanej na číslo 9977 v tvare NAJSLOVAK(medzera)číslo nominovaného:

Alexander Dubček - NAJSLOVAK(medzera)1

Jozef Gabčík - NAJSLOVAK(medzera)2

Andrej Hlinka - NAJSLOVAK(medzera)3

Gustáv Husák - NAJSLOVAK(medzera)4

Juraj Jánošík - NAJSLOVAK(medzera)5

Cyril a Metod - NAJSLOVAK(medzera)6

Peter Sagan - NAJSLOVAK(medzera)7

Anton Srholec - NAJSLOVAK(medzera)8

Milan Rastislav Štefánik - NAJSLOVAK(medzera)9

ĽudovítŠtúr - NAJSLOVAK(medzera)10


Bratislava 4. marec 2019, Rozhlas a televízia Slovenska

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26954/najvacsi-slovak-pribeh-petra-sagana-v-rtvs-uz-v-stredu/