Prima ZOOM vás ve 13. týdnu zasype dokumenty
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 24.03.2019
Vezmeme vás až na Pluto, potěšíme psí národ spolu s Cesarem Millanem a veterinářem z Yorkshiru, ukážeme vlaky ve válce, odhalíme další tajemství britských hradů, svezeme se na české dokumentární vlně a projedeme se na nejrychlejší motorce na světě. Ano, to vše je Prima ZOOM.


Dokumentární skvosty pro vás: do Hausbotu Petra Horkého přijme tentokrát pozvání nejlepší horolezec světa Adam Ondra; podíváme se na Odhalené Pluto; milovníky čtyřnohých mazlíčků potěšíme seriálem Psí národ Cesara Millana; projedeme se Vlaky ve válce; chytneme si velkou vlnu v českém dokumentu – Choose your wave; čeká na vás Nejrychlejší motorka na světě a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

25. 3., 20.00 – Hausbot Petra Horkého II (Nejlepší horolezec světa Adam Ondra)

Přichází pokračování originální české cestovatelské talkshow režiséra a cestovatele Petra Horkého – Hausbot, kde se představují zajímaví čeští i světoví hosté. Do jakých výšek se dostane s českým lezcem, který se již ve dvanácti letech (2005) zařadil mezi deset nejlepších světových lezců na obtížnost. Adam Ondra je trojnásobný mistr světa a světová média jej nazývají českou senzací sportovního lezení. V září 2017 jako první přelezl novou nejtěžší cestu světa Silence (vlastní projekt obtížnosti 9c) a opět tak posunul hranice lezení.


25. 3., 21.30 – Odhalené Pluto

Agentura NASA, její ambiciózní projekt New Horizons a s nimi i celý svět se před nedávnem dočkaly dramatického vyvrcholení velkolepé devítileté výpravy k poslední neprozkoumané planetě v naší sluneční soustavě: Plutu. Expedice hypermoderní sondy se neobešla bez rozporuplných reakcí ani nutnosti řešit obtížné technologické problémy. Cesta byla dlouhá téměř 5 biliónů kilometrů a vedla kolem Jupiteru, Saturnu a Neptunu až do daleké oblasti známé jako Kuiperův pás. Mise měla jednoznačný úspěch. Poprvé v historii lidstva se člověku podařilo dosáhnout k samotným hranicím sluneční soustavy. Přidejte se k týmu New Horizons, který zkoumá nejnovější údaje a záběry Pluta i jeho okolí. Stanete se svědky bouřlivé debaty o tom, jestli je, nebo není Pluto planetou, a zažijete těžkosti výpravy do dosud neprobádaných končin vesmíru. Ve filmu Odhalené Pluto se znovu odehrávají nejnapínavější momenty celé výpravy. Při pohledu na záhadnou novou planetu dokonce žasnou i přední světoví vědci. Pluto je svět, jaký jsme ještě neviděli.


26. 3., 22.00 – Psí národ Cesara Millana (1. díl)

Cesar Millan a jeho syn Andre křižují Ameriku. Nabízí pomoc všem zoufalým milovníkům psů. Mají v rukávu jednoduché triky, znají řešení i těch nejsložitějších psích problémů a navrch můžou přidat příběhy o úžasných psích hrdinech. V každém městě, kde se zastaví, Cesar vystupuje naživo se svým vyhlášeným pořadem. Pomáhá dokonce i majitelům psů s tak vážnými problémy, jako je posttraumatická stresová porucha nebo separační úzkost. Udělá si také čas na návštěvu zajímavých osobností, jako je Carol Skaziaková, která zachraňuje psy a cvičí je pro policejní službu. Zábavný seriál Psí národ Cesara Millana je plný skvělých příběhů z každého amerického města. Vychutnejte si Cesarovo nadšení a odhodlání pomáhat psům i jejich majitelům z celé země.


26. 3., 23.00 – Veterinář z Yorkshiru V (1. díl)

Kamery sledují veterináře Petera Wrighta a Juliana Nortona, kteří se snaží pomoct obyvatelům Yorkshiru připravit dobytek na největší událost farmářské sezóny. Když se narodí jehně s pěti nohama, Kate potřebuje pomoct. Páv Percy pronikne do obytné čtvrti. Teriér Benji spolknul něco, co neměl, a potřebuje to dostat ven z žaludku. Helen bojuje o život čerstvě narozeného telete, které nebezpečně krvácí. Cenami ověnčená fretka Teddy má problémy s boulí. To je jen několik z mnoha nových dramat z pokračování Veterináře z Yorkshiru. Oblíbený seriál se vrací na televizní obrazovku s dalšími napínavými i dojemnými příběhy ze života zaměstnanců, klientů a zvířecích pacientů veterinárního centra Skeldale v britském městečku Thirsk. Veterinář z Yorkshiru vás spolehlivě zahřeje u srdce.


27. 3., 21.00 – Lengguru: Ztracený svět

Krasový masiv Lengguru v Západní Papui se zrodil náhle a nečekaně během kolize tektonických desek před 11 miliony let. Na hranicích Indického oceánu tak vyrostla nepřekonatelná bariéra, která přetrvala dodnes. Díky tomu se zde vyvinulo mnoho jedinečných přírodních druhů. Jejich domovem je výjimečný ekosystém plný tajemství teprve čekajících na odhalení. Ztracený svět zachycuje veledůležitou expedici na neznámou Papuu. Tým zhruba 50 evropských a indonéských vědců vyrazil na osm týdnů dlouhou výpravu do míst, která ještě nikdy nikdo nenavštívil. Díky tomu se podařilo objevit jednu z nejpestřejších a nejméně známých zón biodiverzity na světě. Co tam našli a zjistili? V mořských hlubinách, nitru podzemních jeskyň, srdci deštného pralesa nebo vysoko na zubatých vrcholcích hor se vědci, dobrodruzi a objevitelé pokusili rozluštit záhady evoluce místních druhů, které jsou už několik milionů let vězni ztraceného světa.


28. 3., 21.00 – Vlaky ve válce (První válka na kolejích)

Vlaky sehrály během posledních 150 let důležitou roli v bojových operacích každého významného vojenského konfliktu. Staly se životně důležitým ozubeným kolečkem ve vojenské mašinérii. Vlaky přesunovaly jednotky, byly přestavěny na pojízdné nemocnice, a dokonce z nich vznikly zbraně bezmála hromadného ničení. V napínavém seriálu Vlaky ve válce se dozvíte více o těchto neuvěřitelných skutečnostech. Čekají vás výjimečné lidské příběhy, technické i vojenské detaily, zasvěcené rozhovory s odborníky, autentické rekonstrukce, dramatické archivní záběry a špičková digitální animace. To vše doplněno fascinujícími historickými souvislostmi.


30. 3., 20.00 – Skryté krásy Kolumbie

Tým 87 filmařů vyrazil na 85 míst rozlehlé jihoamerické země a natočil 150 hodin záběrů. Díky tomu vznikl ambiciózní přírodovědný celovečerní film Skryté krásy Kolumbie. Jeho hlavními hvězdami je 38 různých zvířecích druhů z 20 zdokumentovaných ekosystémů: elegantně smrtící jaguár na lovu. Stříbrná samice baramundi malajského, která rodí potomky doširoka otevřenou tlamou. Rozmnožovací rituály krokodýlů orinockých. Modrý motýl morpho, který se dere z kukly. Migrace kladivounů i s jejich mláďaty. Terej tichomořský pečující o ptáčata. Anebo zářivě zlatá pralesničkovitá žába, co si pochutnává na mravencích. To je jenom několik z mnoha jedinečných a okouzlujících záběrů tohoto snímku. Odhalte je společně s poprvé zaznamenanými piktografy, jež mohou být až 20 tisíc let staré, a nesmírně vzácnou opičkou titi caquetenskou, kterou se konečně podařilo natočit!


30. 3., 23.00 – Tajemství britských hradů II (Edinburgh)

Historik Dan Jones se vrací, aby odhalil tajemství dalších šesti velkých britských hradů. Ať už se jedná o římské kasárny, normanské pevnosti, paláce Tudorovců nebo viktoriánské gotické fantazie, tyto hrady jsou páteří celých britských dějin. Dan se tentokrát vydává na skotský edinburský hrad. Tam se odehrála nechvalně proslulá Černá svatba, která se stala inspirací krvavé Rudé svatby ze Hry o trůny. Na severu Anglie pak Dan odhaluje bouřlivou politickou historii hradu Lancaster, který od druhé poloviny 18. století sloužil jako blázinec. Zastaví se také na nedalekém hradu York, kde byl popraven loupežník Dick Turpin. Ve Walesu se zaměřil na cardiffský hrad ve vlastnictví rodu Buteových, který se z ospalého zapadákova stal světovým centrem exportu uhlí. Nechybí ani hrad Leeds, mezi jehož zdmi propukla milostná aféra, díky které se nakonec zrodila mocná dynastie Tudorovců. V západním Sussexu se Danovi podařilo zjistit, proč se hrad Arundel předával z generace na generaci výhradně ženským dědičkám. Každý z těchto hradů obestírá fascinující historie, jež odhaluje nejen tajemství minulosti, ale i to, jak ovlivnily naše dnešní životy.


31. 3., 20.00 – Choose your wave

Český dokumentární film Choose Your Wave představuje veřejnosti nádherný sport, kterým je surfing. Je to extrémní sport ve všech ohledech, stejně náročný jako vzrušující a krásný. Surfování je zároveň úzce spojené s jednoduchou životní filozofií, která vychází z klasických životních hodnot a lásky k přírodě. Podívejte se do všech možných exotických koutů světa a seznamte se s největšími a nejznámějšími osobnostmi českého surfingu. Tito lidé se rozhodli změnit svůj život a podřídit ho tomu, co milují. Žijí sen svůj i mnoha jiných, ale na kolik je tento stav dlouhodobě udržitelný?


31. 3., 21.00 – Nejrychlejší motorka na světě

Přežil nejnebezpečnější motocyklový závod na světě, vytáhnul to na odrážedle až na stoosmdesátku a projel se po povrchu ledovcového jezera Windermere. Ale na tohle ho nemohlo nic připravit! Guy Martin se připojil k mnohamiliónovému projektu s cílem překonat pozemní rychlostní rekord na motorce. Momentálně je to úctyhodných 605,364 kilometrů za hodinu. Ve Spojených státech se setkává s týmem, který strávil dva roky výstavbou, testováním, upravováním a dalším testováním technologicky nejvyspělejšího motocyklu na světě, pojmenovaného Triumph Rocket. Jakmile je Guy připravený, následuje několik zátěžových zkoušek, a když se důvěrně seznámí s mašinou, jede se na start. Podaří se mu ukočírovat super motorku 21. století a rozjet to tak rychle, jak ještě nikdy nejel? Na to má Guy jednoduchou odpověď: „Chci se stát jezdcem na nejrychlejší motorce na světě.“


31. 3., 23.00 – Plnou parou vpřed (1. díl)

Století páry bylo obdobím výjimečných změn, které úplně změnily tehdejší životní styl – od hospodářství a dopravy přes zdravotní péči až po rekreaci. Tento seriál odhaluje, že svět, v němž dnes žijeme, utvářely železnice. Zachycuje úžasný vývoj železniční přepravy i to, jaké zanechal stopy na naší krajině i celé společnosti. V každé epizodě naskočíme do jedné z klasických lokomotiv a vyrazíme dál po trati. Doprovázet nás budou odborníci, díky kterým se ponoříme do příběhů o tom, jak jsme se díky železnici stali tím, čím dnes jsme. Cestou se zastavíme u konkrétních příkladů dopadu železniční přepravy na společnost a seznámíme se s osobnostmi, které se díky revolučnímu způsobu dopravy zapsaly do dějin. A navíc se dozvíme, jaké to je řídit impozantní historickou mašinu z 19. nebo počátku 20. století.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 24. 3. 2019

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27003/prima-zoom-vas-ve-13-tydnu-zasype-dokumenty/