Cesta ven vede přes Most!
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 08.04.2019
Tři herecké hvězdy kultovního seriálu Most! Zdeněk Godla, Klaudia Dudová a Julek Oračko se připomenou ve filmu, který jim nastartoval kariéru. Oceňovaný snímek Petra Václava Cesta ven uvede Česká televize 11. dubna ve 22 hodin na ČT2 u příležitosti Mezinárodního dne Romů. Jde o příběh mladé romské matky, která touží po obyčejném spokojeném životě. Místo toho bojuje s předsudky, dluhy a stereotypy rodiny i komunity, v níž každý hledá vlastní cestu, aby se měl líp.


Natáčelo se v autentickém prostředí, převážně v Ostravě a okolí. Před kameru se postavili z velké části neherci. Mezi nimi i Klaudia Dudová, Julek Oračko a Zdeněk Godla. „Cesta ven byla pro všechny tři prvním hereckým počinem. Petr Václav je našel po castingu, který trval téměř šest měsíců. Vznikl neromantizující film o Romech, který nikomu nestraní. Městský film o současných Romech s velmi silným obsahem. V tom je jeho cennost,“ popisuje kreativní producentka České televize Kateřina Ondřejková, jejíž tvůrčí skupina česko-francouzský snímek koprodukovala.

„Ve filmu není nic vymyšleného. Když se na něj podívá Rom, řekne, že něco takového zažil. Někteří tak opravdu žijí, hlavně hodně mladých,“ doplňuje představitelka hlavní role Klaudia Dudová.

Cesta ven měla premiéru v roce 2014, kdy se představila i v rámci prestižní přehlídky nezávislých filmů na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. Úspěšná byla na české scéně i za hranicemi.


Ocenění Cesty ven:

Český lev 2014: nejlepší film, režie, scénář, herečka v hlavní roli, kamera, střih, zvuk

Ceny filmové kritiky 2014: nejlepší film, režie, scénář, herečka v hlavní roli

filmový festival Finále Plzeň 2015: Zlatý ledňáček za nejlepší celovečerní hraný film

Mezinárodní filmový festival Art Film Fest 2014, Slovensko: vítězný film, cena za nejlepší ženský herecký výkon - Klaudia Dudová

Festival evropských filmů ve francouzském Essonne, 2014: nejlepší ženský herecký výkon - Klaudia Dudová


Cesta ven (2014)

scénář, režie: Petr Václav
kamera: Štěpán Kučera
zvuk: Ivan Horák, Daniel Němec
producenti: Jan Macola, Miloš Lochman, Karel Chvojka – Moloko film
výkonný producent ČT: Jarmila Hoznauerová
kreativní producent: Kateřina Ondřejková

hrají: Klaudia Dudová, David Ištok, Mária Ferencová-Zajacová, Attila Lakatos, Zdeněk Godla, Julek Oračko a další


PR Česká televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27035/cesta-ven-vede-pres-most/