Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 23:45:15   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Show Jana Krause – 10. 4. 2019

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 08.04.2019



Režisér David Ondříček, gynekolog Michal Zikán a psí holička Adéla Trepáková se představí v Show Jana Krause. Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte ve středu 10. dubna ve 21.35 hod. na Primě.


David Ondříček – režisér David Ondříček absolvoval Katedru dokumentární tvorby pražské FAMU. Po několika dokumentárních filmech debutoval v roce 1996 filmem Šeptej. Film se stal druhým nejnavštěvovanějším snímkem v České republice v roce 1996, byl nominován na Tiger Award na MFF v Rotterdamu v roce 1997 a vyhrál Promotional Award na Festivalu mladého evropského filmu v Cottbusu. V roce 2000 představil David Ondříček svůj druhý celovečerní film Samotáři, který mu přinesl velký úspěch jak doma, tak v zahraničí. Film Samotáři získal 9 nominací na cenu Český lev, z čehož dvě proměnil. Film rovněž získal tři ceny z Mannheim Heidelberg IFFI v roce 2000, v témže roce získal cenu diváků na MFF v Thessaloniki a MFF ve Varšavě a tři ceny na filmovém festivalu v Plzni. Jedna ruka netleská, třetí celovečerní film Davida Ondříčka, měl premiéru v roce 2003. Byl nominován ve třech kategoriích na cenu Český lev a získal stříbrnou medaili na Houston International Festival v kategorii nezávislých hraných filmů. V roce 2006 David Ondříček uvádí film Grandhotel, který byl vybrán do sekce Panorama na Berlinale. Grandhotel byl nominován na sedm Českých lvů, nakonec si odnesl dva České lvy.


Prof. MUDr. Michal Zikán, Ph.D. – přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce, kde od letošního února funguje unikátní Centrum porodní asistence (CPA), vůbec první v Česku. V Nemocnici Na Bulovce má tak rodička díky CPA nově na výběr. Buď zvolí klasický porod s lékařem, nebo využije služby CPA a porod pouze pod vedením porodní asistentky. O jednu rodičku se stará vždy jedna asistentka, která vede i předporodní péči a příjem k porodu. Centrum má zároveň definována jasná kritéria komplikací porodu, kdy je okamžitě přivolán dostupný lékař. Pro matku i novorozence je tak zajištěna možnost ihned vyřešit případné nepředvídatelné komplikace a kritické stavy. K takovému došlo nedávno při domácím porodu nedaleko Prahy, při kterém zemřel novorozenec. Vír vášní o plusech a minusech domácích porodů znovu rozpoutal zdánlivě nevinný tweet středočeského záchranáře. „Lidi, vy*erte se na domácí porody! Já fakt nechci jezdit na zbytečně mrtvé děti!!!,“ napsal. Podle profesora Michala Zikána jsou během domácích porodů nejvíce ohrožené právě novorozené děti. „Matky jsou devět měsíců těhotné, takže se jejich tělo adaptuje a je na řadu komplikací připravené. Ne že by je ale vždycky zvládlo. Hlavní komplikací u maminky je poporodní krvácení, ale přece jen to žena vydrží, než přijede sanitka a doveze ji do nemocnice. Jsou však samozřejmě komplikace, které je potřeba řešit v řádu minut. U dítěte je to daleko závažnější a my víme, že každý porod, ať už ve zdravotnickém zařízení, doma nebo v porodním domě, s sebou nese nějaká rizika,“ vyjmenovává profesor Zikán. „Každé desáté miminko narozené v nemocnici potřebuje nějakou intervenci a každé sté miminko potřebuje resuscitovat,“ dodává Michal Zikán. Podle něj je také dalším ze zásadních problémů fakt, že porodní asistentka, která bývá přítomna u domácích porodů, tři roky studuje, dostane titul bakalář, ale dál nemá povinnost se vzdělávat. „Vystuduje, deset let u porodu nebude, žádné dítě na svět nepřivede, na žádnou matku nesáhne, a pak se zase může do oboru vrátit. To je například věc, kterou je potřeba změnit,“ zdůrazňuje pan profesor.


Adéla Trepáková – psí holička. Vystudovaná veterinární sestra se rozhodla vytvořit koncept psího salonu, kde se dokonale starají o potřeby psích klientů žijících ve městě. Nabízí jim prý to nejlepší. „Stříhání psů je umění, které je především o detailech. U nás se s poloviční službou nesetkáte,“ říká. A dodává, že mytí a stříhání psů ve speciálním salonu není rozmar, ale pro městská zvířata téměř nutnost, neboť valná část lidí s nimi sdílí byt. Kolikrát ji už její „klient“ pokousal? „To se mi stalo už vícekrát. Minulý rok jsem ale poprvé jela na pohotovost. Přišla ke mně paní s pejskem z útulku, který byl v minulosti týraný. Během stříhání vrčel, což je ale celkem časté. Když jsem mu pak stříhala hlavu, sundala jsem náhubek. A během sekundy mi pejsek prokousnul prst. Od té doby si dávám větší pozor na drobné projevy, gesta psa, například když začne zvedat pysky.“ Na kolik vyjde návštěva salonu, při které psa vykoupe a ostříhá? „Péče o malého psa tady vyjde průměrně na pět nebo šest set korun. Kompletní péče o velkého psa s mytím a vyčesáváním stojí kolem tisícovky. Myslím, že tyto ceny moc neodpovídají fyzické náročnosti této práce a tomu, že člověk pracuje s velkým rizikem pokousání, ale i přenosu různých nemocí. Například v Německu nebo Rakousku si na profesionální péči o psy lidé potrpí mnohem víc a finanční ocenění je tam téměř dvojnásobné.“ S jakým nejšílenějším požadavkem za ní zákazník přišel? „Často se stává, že chtějí úplně oholit třeba kolii. Je smutné, že jim musím vysvětlovat, že takovýto pes se určitě nemá holit. Panuje velký mýtus, že psovi je v létě v jeho srsti vedro. Jenže je to právě naopak – pes má srst právě proto, aby ho chránila před slunečními paprsky.“ Na základě svých zkušeností popírá mýtus, že by si majitelé a jejich psi byli fyzicky podobní, ale povahovou podobnost potvrzuje: „V devadesáti procentech případů jsou si ale pán a pes podobni v povaze. Rčení jaký pán, takový pes skutečně platí. Páníčci totiž předávají své zvyklosti a strachy svým psům. Například klidný pes se v režii přecitlivělého pánečka stává hysterickým. Nebo aktivní pes v režii povaleče se stane flegmatikem, což je ta lepší varianta.“


Premiérový díl Show Jana Krause uvidíte ve středu 10. dubna ve 21.35 hod. na Primě. Jan Kraus, jak ho znáte, v úspěšné show! Aktuální hosté, témata bez cenzury a ta nejlepší late night show každou středu večer na Primě.


Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.04.2019 • Kultoví Susedia najsledovanejším programom pondelka
09.04.2019 • Najväčší Slovák: Príbeh Cyrila a Metoda už v stredu na RTVS
08.04.2019 • Cesta ven vede přes Most!
05.04.2019 • Skupina Markíza bola celodenným trhovým lídrom v každý jeden marcový deň
01.04.2019 • Show Jana Krause – 3. 4. 2019
29.03.2019 • Nových projektů ČT se ujali Holland, Hřebejk, Bebjak, Dornhelm, Zelenka, Brabec, Svoboda či Renč

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist