Jiří Lábus namluvil nový večerníček - Kokoškovi na cestách vezmou děti kolem světa
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 12.04.2019
Večerníček poprvé se slepicemi jako hlavními aktéry. Pan a paní Kokoškovi s dětmi se divákům představí poprvé před Velikonocemi. Sedm dobrodružných příběhů pozoruhodné slepičí rodinky se odehrává v různých koutech světa. První díl nazvaný Ostrov devíti palem uvede ČT :D a ČT2 ve středu 17. dubna tradičně v 18.45 hod.


„Pokud jste považovali slepice za hloupá stvoření, která se bojí vystrčit hlavu z domácího dvorečku, dokážeme vám, jak moc jste se mýlili,“ říká k novému večerníčku kreativní producentka Barbara Johnsonová. Kokoškovi na cestách zavedou dětské diváky do redakce Slepičích listů, kterým šéfuje pan Krocan. Nejlepším redaktorem a autorem těch nezajímavějších reportáží z celého světa je pan Kokoška. Proto ho domácí listy pravidelně vysílají na pracovní cesty, kam bere i svou manželku, paní Kokoškovou starající se o hrdinného synka, kohoutka Jonáše a malou sestřičku Emičku, která se teprve musí vyklubat z vajíčka.

„U postav Jonáše a Emičky mě trochu inspirovaly moje dvě děti - Jonáš a Ema. Nejvíc se to projevilo u malého kuřátka Emičky, která má na hlavě tři kudrlinky, přesně jako moje dcera,“ popisuje s úsměvem výtvarnice a režisérka Jitka Petrová. Ta dbala při vymýšlení celého zvířecího světa hlavně na to, aby byly postavy pro děti milé a sympatické. Podle Petrové budou jednotlivé díly inspirovány destinacemi, kam se zrovna Kokoškovi vydají: „Máme například dva díly na sněhu, tam je to jasné. Pak se s Kokoškovými jednou vypravíme na Madagaskar, kde je barevnost v zemitých tonech, inspirovaná tamní přírodou. V Amazonii zase hýříme barvami - spousta zeleně, papoušci a barevné žabky.“

Od původního námětu až po finální schvalovací procesy uběhly tři roky. „Animovaná tvorba patří k náročným filmovým technologiím, vyžaduje plný zápal a pracovní nasazení. Večerníček animovalo pět animátorů, ale celkem se realizační tým skládal z dvaceti lidí,“ popisuje dramaturg Miloš Zvěřina. Seriál vznikl v Animačním studiu České televize. Namluvil ho Jiří Lábus, který dodal každé postavě specifický hlasový projev. Vedle nezbytného kvokání a kokrhání hlavních hrdinů se děti dočkají i hudrání od šéfredaktora pana Krocana nebo štěkání psů dingo.

A jistě potěší také závěrečná píseň Slepice jsou nejlepší od Karla Šůchy ze skupiny Laura a její tygři. Zpívat si ji může celá rodina v podvečer mezi 17. a 23. dubnem, kdy se objeví Kokoškovi premiérově na Déčku a ČT2.


Kokoškovi na cestách

námět: Barbora Štolleová
scénář: Jiří Chalupa
režie: Ivo Hejcman, Jitka Petrová
dramaturgie: Miloš Zvěřina
výtvarnice: Jitka Petrová
výkonná producentka: Veronika Trčková
kreativní producentka: Barbara Johnsonová
vypravěč: Jiří Lábus


Karolína Blinková, tisková mluvčí, Česká televize, Komunikace a PR

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27043/jiri-labus-namluvil-novy-vecernicek-kokoskovi-na-cestach-vezmou-deti-kolem-sveta/