DVB-T v Polsku: nový vysílač pro Nowy Sącz
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 15.04.2019
V seznamu nových polských vysílacích objektů spuštěných v roce 2019 přibyla věž v Novém Sadci - Nowy Sącz v Malopolském vojvodství. Na přelomu března a dubna 2019 tady vedle televizní retransmisní stanice TSR Nowy Sącz/Chruślice byla postavena nová, téměř dvojnásobně vysoká konstrukce. Stejně jako dřívější objekt patří vysílací společnosti Emitel.


Na věži se nachází antény DVB-T určené pro vysílání multiplexu polské televize TVP a dipól Radia Eska Małopolska. Příjem televizního a rozhlasového signálu v regionu Nového Sadce by se tak měl zlepšit.

Historie stanice TSR Nowy Sącz/Chruślice sahá do roku 1960. Více než 12 let se z něj vysílal první televizní program na 6. kanálu. Objekt byl vzán na milost v roce 2008, kdy z něho zahájila vysílání – tehdy ještě analogově – stanice Telewizja Puls.

O rok později se na věži objevila anténa Radia Eska Małopolska, které vysílalo na stejném kmitočtu 106,8 MHz jako z vysílače Bochnia. O výstavbě nového objektu a demolici dřívějšího informovaly noviny Dziennik Polski již v roce 2010. I přes zahájení prací se to tehdy nepodařilo dovést do konce.


S využitím zdrojů: Krzysztof Sagan, Radiopolska a sadeczanin.info, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27048/dvb-t-v-polsku-novy-vysilac-pro-nowy-s-cz/