Na ČT art startuje nová hudební talk show - Doupě Mekyho Žbirky
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 15.04.2019
Na deset pátečních večerů se ČT art promění v Doupě Mekyho Žbirky. Legenda československé populární hudby se představí nejen jako zpěvák, ale v roli moderátora společně se svými dvěma hosty zavzpomíná na společná setkání a probere novinky z hudební scény. Prvními návštěvníky nové talk show České televize budou 26. dubna od 21.10 hodin Ondřej Havelka a Jan P. Muchow.


„Miro Žbirka je jedna z iniciačních osobností, kvůli které mě hudba zajímá. Pražský výběr, STP – Soubor Tanečního Popu a Meky byli tři rozhodující interpreti na československé scéně, díky kterým jsem z fotbalového hřiště přešel do zkušebny. Díky nim mě zajímala hudba víc než góly,“ prozrazuje producent a skladatel filmové muziky Jan P. Muchow a velký propagátor swingu u nás Ondřej Havelka jej doplňuje: „Musím se přiznat, že mám velmi rád Mekyho tvorbu. Ve své nejslavnější době napsal tolik krásných melodií a tolik skutečných hitů, že je to úplně neuvěřitelné. Jsou umělci, kteří žijí celý život z jedné písně, ale Miro jich má na rozdávání.“

Postupně se v Doupěti objeví generačně i žánrově pestrá řada hostů. „Pro mě je dobré, když si povídám s někým, koho znám, s kým jsem vystupoval, protože nás spojuje téma. Není to ale nezbytně nutná podmínka. Přivítám i hosty, které znám jen jako interprety. Takovými jsou třeba raper Marpo, zpěvačka Lenny nebo Albert Černý ze skupiny Lake Malawi,“ říká Miro Žbirka. Dalšími budou například Milan Lasica, Lenka Filipová, Jaroslav Svěcený, britský producent posledních dvou Žbirkových desek Rob Cass nebo Petr Marek ze skupiny Midi Lidi.

Natáčení pořadu probíhá v prostorách pražského klubu Doupě. „Když jsme to viděli poprvé, říkali jsme si, že nic podobného bychom asi nikde ve studiu nepostavili. Návštěvníci jsou velmi blízko muzikantům a díky tomu mají daleko větší zážitek. To se snažíme dostat i do kamer, aby to zažili i televizní diváci,“ uzavírá režisér Pavel Jandourek.


Doupě Mekyho Žbirky

scénář: Honza Vedral
režie: Pavel Jandourek
dramaturgie: Michal Utíkal
hlavní kamera: Petr Vejslík
vedoucí produkce: Alexej Guha
výkonný producent: Kateřina Kovářová
kreativní producent: Jiří Hubač
pořadem provází: Miro Žbirka


Miro Žbirka: Diváci se mohou těšit na známé písně v nových aranžích a zajímavé rozhovory

Jak se Vám hraje v klubu Doupě?

Jde vidět, že tento prostor je vytvořen s láskou k hudbě. Dýchá to tu z každého místa. Bicí jsou tu neustále připravené. Myslím, že je to skvělé místo pro natáčení pořadu, ve kterém se snažíme projít všemi hudebními žánry. Dojde dokonce i na klasiku.


Jaký byl klíč výběru Vašich hostů?

Pro mě je dobré, když si povídám s někým, koho znám, s kým jsem vystupoval, protože nás spojuje nějaké téma. Není to ale nezbytně nutná podmínka. Mám i hosty, které znám jen jako interprety. Takový je třeba Marpo. Ale s ním mě zase spojuje moje písnička Undergrant, kterou jsem nahrál v jeho hudebním stylu.


Můžete prozradit ještě nějaké hosty, které si do Doupěte pozvete?

Určitě bych jmenoval Roba Casse, který mi v Abbey Road produkoval Double Album, a zpěváka a textaře Peta Browna, který spolupracoval například s Ericem Claptonem nebo skupinou Cream. Ještě mohu prozradit třeba Ondřeje Havelku, nebo i umělce, s kterými jsem dosud nehrál, jako jsou mladá zpěvačka Lenny nebo skupina Lake Malawi, která chce uspět na Eurovizi.


Pro jednu generaci jste silně spojen i s legendárním pořadem Rhytmick. Jak Vás vlastně baví role moderátora?

To je dobrý postřeh. Ti, kdo neznají Rhytmick, si myslí, že to je pro mě poprvé, co moderuji televizní pořad. Tehdy jsem získal nějaké zkušenosti s moderováním, ale šarmem Doupěte by mělo být i to, že těch zkušeností nemám příliš. Sám vím, že nepředvádím čistě profesionální moderátorský výkon a režisér si možná občas ze mě trhá vlasy. Díky mým zkušenostem ale vím, že vždy se to dá sestřihat.


Proč by měli diváci sledovat Doupě Mekyho Žbirky?

Uvidí zajímavé hosty a uvidí je naživo hrát. Někdy to jsou neobvyklá spojení hudebníků nebo neobvyklé aranže známých písní. Doufám, že se něco dozvědí i v rozhovorech. Třeba Honza Muchow vysvětlí, jak uspěl v Anglii. Pro mě osobně byl unikátní zážitek, když tu zahrál houslový virtuóz Jaroslav Svěcený.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27051/na-ct-art-startuje-nova-hudebni-talk-show-doupe-mekyho-zbirky/