Eurosport: Snooker zažije další mistrovství světa
Autor: Media:List CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 18.04.2019
Svět zeleného plátna a barevných koulí má před sebou mistrovství světa. Především pro laiky je právě MS jedinečnou příležitostí ponořit se do světa snookeru a... podlehnout mu. Lepší doba na první kontakt se snookerem není. Vždyť na MS se bude každý hráč, ať už je v divadle Crucible poprvé, nebo naposledy, snažit dostat ze sebe to nejlepší. Snookerový svět napíše během MS další uchvacující příběhy.


Snooker nelze na obrazovkách Eurosportu přehlédnout, lze říci, že Eurosport je domovem snookeru. Více a více diváků se dotazuje do redakce na snooker, více a více diváků začíná snookerové turnaje sledovat.
Snooker se narodil v Indii na sklonku 19. století, ovšem vymysleli ho britští důstojníci. Dodnes je tradiční britskou hrou, vždyť mistrovství světa ještě nedokázal vyhrát žádný hráč, jehož mateřštinou není angličtina. Již dávno ale není pouze britskou hrou, na loňském MS se do osmifinále probojovali kromě hráčů z Velké Británie i dva Číňané.


Komentátor snookeru Tomáš Kejla:

„Česká verze Eurosportu vysílá snooker něco málo přes patnáct let. Já byl od začátku u toho a dobře si pamatuji, jak jsme s Michalem Šímou začínali. Pamatuji si, jak jsme při mistrovství světa věnovali několik přenosů hlavně pravidlům a popisovali úplně všechno. Dnes už je situace odlišná. Stále se najdou noví a noví diváci, kteří se na snooker začali dívat, i jim je potřeba sdělit o čem to je. Není to však v takové míře jako na začátku.“


Proč by měl divák, který dosud snooker nezná, usednout k obrazovce a nadýchat se atmosféry snookerových duelů?

Tomáš Kejla: „Myslím, že snooker je pro tuto uspěchanou dobu oázou klidu, možností se zastavit, nadechnout, odpočinout si. Všichni jsou hezky oblečení, neškorpí se u zápasu, nefaulují a vše se odehrává v tichu na příjemně zeleném plátně. Budete-li snooker pozorněji sledovat, brzy zjistíte, jak distingovaná hra to je.“


Jak je od roku 1977 pravidlem, bude se hrát v divadle Crucible v Sheffieldu, které se díky dlouholeté tradici honosí přezdívkou Mekka snookeru. Snookerová ikona a pětinásobný mistr světa Ronnie O'Sullivan patří mezi největší favority i letos. Od listopadu vyhrál Champion of Champions, poté jeden ze tří turnajů tzv. snookerové trojkoruny – UK Championship, dále v březnu Players Championship a Tour Championship.

Každopádně, Ronnie O'Sullivan je legenda, každý jeho zápas naláká k obrazovkám na milion diváků. Vzpomínáte na jeho nejrychleji zahranou „stočtyřicetsedmičku“ (nejvyšší možný bodový zisk)?

„Trvala 5 minut a 20 vteřin a zahrál ji právě na mistrovství světa.“


Duely nejlepších hráčů snookeru o světový titul můžete sledovat na obrazovkách Eurosportu od 20. dubna do 6. května.


Mistři světa za posledních 10 let:

2009 John Higgins (Skotsko)
2010 Neil Robertson (Austrálie)
2011 John Higgins (Skotsko)
2012 Ronnie O´Sullivan (Anglie)
2013 Ronnie O´Sullivan (Anglie)
2014 Mark Selby (Anglie)
2015 Stuart Bingham (Anglie)
2016 Mark Selby (Anglie)
2017 Mark Selby (Anglie)
2018 Mark Williams (Wales)


Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27058/eurosport-snooker-zazije-dalsi-mistrovstvi-sveta/