Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 18:12:41   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

CS film: Den s Karlem Kachyňou

  Autor: Československá filmová společnost , e-mail: info@csfilm.cz Přidané: 01.05.2019


Karel Kachyňa, velká osobnost československé a české kinematografie, by se dnes, 1. května dožil pětadevadesáti let. CS film, televize českých a slovenských filmů patřící do skupiny JOJ Group, připomene jeho výročí v neděli 5. května hned šesti filmy. Režisérskou dráhu Karla Kachyni navíc přiblíží ve zvláštním magazínu Filmových novin.


Karel Kachyňa, klasik československého a českého filmu, se narodil 1. května 1924 ve Vyškově. Patřil k prvním absolventům pražské FAMU, kterou ukončil v roce 1951. Nejprve natáčel dokumenty, později již pouze filmy a ve zralém věku se začal věnovat i televizním seriálům. V polovině padesátých let se proslavil filmy Král Šumavy (1959) a Práče 1960). Umělecky nejsilnější snímky své kariéry pak Karel Kachyňa natočil ve druhé polovině šedesátých let: Ať žije republika (1965), Kočár do Vídně (1966), Noc nevěsty (1967) či Ucho (1969).

Po roce 1968 byl nucen točit výhradně nekritické filmy – i ty ovšem převyšují dobový průměr a některé z nich rozhodně patří k nejlepším českým a československým filmům vůbec: Už zase skáču přes kaluže (1970), Zlatí úhoři, (1979), Lásky mezi kapkami deště (1979), Pozor vizita (1981), Sestřičky (1983), Dobré světlo (1986), Smrt krásných srnců 1986) či Oznamuje se láskám vašim (1988). K posledním velkým filmovým počinům Karla Kachyni patří filmy Fany (1995) a Hanele (1999).

Nesmazatelně se zapsal i do televizní tvorby. Za všechny snímky a seriály lze připomenout poetické komorní filmy Městem chodí Mikuláš (1992) a Kráva (1993) a dodnes velmi často reprízovaný televizní seriál Vlak dětství a naděje (1989). Karel Kachyňa zemřel 12. března 2004.

„Smyslem mého života je, kromě lásky, vyjádřit filmem svou přítomnost na tomto světě a usilovat o vzájemnou snášenlivost mezi lidmi,“ Karel Kachyňa


Den s Karlem Kachyňou na CS filmu nabídne:

Ať žije republika (1965, režie Karel Kachyňa, 12:00 hod.). Konec druhé světové války na moravském venkově očima mladého kluka. Olin má od otce za úkol převést do bezpečí jejich kobylu... Hrají: Zdeněk Lstibůrek, Naděžda Gajerová, Vlado Müller, Gustáv Valach, Jurij Nazarov, Iva Janžurová, Jindra Rathová a další


Kam, pánové, kam jdete? (1987, režie Karel Kachyňa, 14:20 hod.). Jan Kolvara sice zapomene tašku se sportovním oblečením, ale přesto se vydává na stokilometrový dálkový pochod se svými kolegy a nadřízeným… Hrají: Karel Heřmánek, Soňa Valentová, Miroslava Pleštilová, Zuzana Geislerová, Oldřich Vlach, Antonín Procházka, Ivan Vyskočil, Václav Babka, Blanka Lormanová a další.


Cukrová bouda (1980, režie Karel Kachyňa, 16:00 hod.). Do téměř opuštěné horské vsi se těsně po válečných bojích nastěhuje mladá vdova se dvěma synky. V kraji však působí nacističtí fanatici… Hrají Jana Švandová, Michal Dlouhý, Miroslav Macháček, Ivan vyskočil, Jiří Kodet, František Němec, Michal Pešek a další.


Filmové noviny magazín – Karel Kachyňa (střihový dokument 2019, 17:30 hod.).


Dnes večer všechno skončí (1954 režie Vojtěch Jasný a Karel Kachyňa 18:00 hod.). Mladý voják se na večírku zamiluje do krásné dívky, aniž by tušil, že je nebezpečnou špiónkou. Za pomoci přátel ji v pravý čas odhalí… Hrají: Eva Kubešová, Josef Vinklář, Otto Lackovič, Antonín Mrvečka, Rudolf Deyl mladší, Vlastimil Brodská, Bedřich Prokoš, Světla Amortová a další.


Lásky mezi kapkami deště (1979, režie Karel Kachyňa, 20:00 hod.). Křehká romance z pražského Žižkova v třicátých letech minulého století. Obuvník Bursík marně bojuje s prodejnami Baťa a jeho dva synové mezi tím dospívají a prožívají první osudovou lásku... Hrají: Vladimír Menšík, Lukáš Vaculík, Jan Hrušínský, Zlata Adamovská, Michal Dlouhý, Rudolf Hrušínský, Eva Jakoubková a další.


Dobré světlo (1986, režie Karel Kachyňa, 22:15 hod.). Tragikomické osudy architekta fotografa Viktora, jemuž se po dvaceti letech rozpadá rodina. Mladičká cikánská dívka v něm probudí touhu po svobodě a nezávislosti, ale akty, které s ní udělal, probudí v maloměstském prostředí vlnu zloby a pokrytectví... Hrají: Karel Heřmánek, Jana Šulcová, Ivana Chýlková, Anna Tomsová, Eva Jeníčková, Marek Vašut, Ilja Prachař, Bořivoj Navrátil, František Řehák a další.


PhDr. František Malina, Československá filmová společnost, člen skupiny JOJ Group


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.05.2019 • Africké hvězdy toto léto na stanicích Sport1 a Sport2, odvysílají mistrovství Afriky – Africký pohár národů
30.04.2019 • Britský humor s brexitem nezmizí- Prima Comedy Central má pro vás rovnou dvojitou dávku
26.04.2019 • Česká premiéra seriálu Vítejte ve Švédsku exkluzivně na programu Skylink 7
26.04.2019 • Nenechte si ujít: seriál Australští lovci humrů na Viasat Explore!
20.04.2019 • 24 hodin Le Mans motocyklů
18.04.2019 • Eurosport: Snooker zažije další mistrovství světa

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist