Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 16:53:45   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

ČT přiveze Miloše Formana do Cannes - pocta filmovému velikánovi se odehraje v hlavním programu festivalu

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 01.05.2019


Před rokem svět přišel o Miloše Formana, jednu z nejvýraznějších režisérských osobností. Snímek Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny Forman vs. Forman se k jeho životu vrací koláží často neviděných archivů i autobiografického vzpomínání, které namluvil režisérův syn Petr. Prestižní festival uvede nový dokument v sekci Cannes Classics. Jedná se o první český snímek uvedený v hlavním programu od roku 1991. Film vznikl v česko-francouzské koprodukci České televize, ARTE a společností Negativ a Alegrie.


„Od začátku bylo jasné, že Forman vs. Forman bude ucelený životní portrét. Musí být srozumitelný pro Čechy i cizince. Musí ho pochopit ti, kteří neznají Formanovy filmy a také ti, kterým unikly historické souvislosti. Naší výhodou bylo, že jde o významného a důležitého člověka, který je zároveň neobyčejně charismatickým vypravěčem,“ říká Helena Třeštíková a Jakub Hejna ji doplňuje: „Podařilo se nám dostat k archivům, které nejsou běžně k vidění. Máme záběry z festivalu v Cannes v roce 1968, kde stojí na pláži v plavkách a přemýšlí o roli svobody. Na poslední chvíli jsme se dostali i k záběrům z natáčení Hoří, má panenko! Už jsme byli skoro hotoví, když nám ze Švédska přišla půlhodinová nahrávka, jenom jako bonus k něčemu jinému. A my jsme zbořili celou scénu, a předělali ji tak, abychom mohli zakomponovat tyto nové, naprosto unikátní záběry.“

Forman je zachycen jako tvůrce, jako člověk, filmař ověnčený Oscary za Amadea a Přelet nad kukaččím hnízdem. A zároveň charizmatická osobnost, která se nebojí pochybovat sama o sobě. Zkušenost s totalitním režimem dala Miloši Formanovi do vínku téma konfliktu jedince s institucí, který úspěšně rozvíjel i ve svých amerických dramatech. Zároveň sám neúnavně hledal místo, kde by pocítil svobodu. „Když jsme s kolegyní z ČT Markétou Štinglovou a Madeleine Avramoussis z ARTE hledaly po Václavu Havlovi a Tomáši Baťovi dalšího českého rodáka, který by zaujal české, německé i francouzské diváky, říkaly jsme si, proč vlastně ještě nemáme společný snímek o Miloši Formanovi. Oslovily jsme ho a on měl jedinou podmínku, že film o něm bude režírovat Helena Třeštíková. To jsme rádi splnily a začaly chystat natáčení. Bohužel už v jeho průběhu Miloš Forman zemřel. Film jsme dokončily za podpory jeho nejbližších a věříme, že by se mu líbil,“ říká kreativní producentka ČT Alena Müllerová.

Doprovodné slovo filmu namluvil režisérův syn, divadelník Petr Forman. „Ten komentář na mě vybalili a trochu mě tím zaskočili. Ono to není jenom: Jasně, namluvím to. Jsou to věci, které táta říkal, jeho přímé řeči. Táta měl od přírody krásnej, zvučnej hlas. A navíc uměl vyprávět! Od kohokoli jiného by ty jeho historky zněly nudně, zatímco od něj to byla stejná zábava, jako dívat se na jeho filmy. Vědomí, že mluvím za něj, bylo pro mě k zamyšlení.“

Filmový festival v Cannes patří mezi nejprestižnější filmové festivaly na světě, letos se koná jeho dvaasedmdesátý ročník. Miloš Forman soutěžil dvakrát – v roce 1968 přivezl snímek Hoří, má panenko, jenže ze solidarity s protestujícími studenty byl festival předčasně ukončen. V roce 1971 pak Forman získal Grand Prix, druhou nejvýznamnější cenu, se svým anglicky mluveným debutem Taking Off. Mimo soutěž se promítal i omnibus Viděno osmi (1973) a muzikál Vlasy (1979). V roce 2016 festival uvedl zrestaurovanou verzi Valmonta a loni se v kině na pláži k padesátému výročí promítalo Hoří, má panenko.

Koprodukční snímek České televize Forman vs. Forman je novým počinem v rámci úspěšné mezinárodní spolupráce mezi Českou televizí a francouzsko-německým kulturním kanálem ARTE. Česká televize spolupracuje s ARTE již od roku 2013, a to především na projektech týkajících se společné historie. Vůbec prvním společným dílem byl ceněný dokument Život podle Václava Havla. Jen v loňském roce měla ve vývoji či ve výrobě s ARTE třináct společných projektů.


Forman vs. Forman

scénář: Helena Třeštíková
režie: Helena Třeštíková, Jakub Hejna
střih: Jakub Hejna
producentka: Kateřina Černá
kreativní producentka ČT: Alena Müllerová

Snímek vznikl v koprodukci České televize s ARTE a společnostmi Negativ a Alegrie a za přispění Státního fondu na podporu a rozvoj kinematografie.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.05.2019 • Vysielanie RTVS k MS v hokeji bude pestré a multižánrové
30.04.2019 • Susedia tradične ovládli pondelkový večer, Oteckovia kraľovali podvečeru
30.04.2019 • Stanice skupiny TV Nova minulý týden zaujaly téměř 37 % diváků u TV
30.04.2019 • Atraktívny hokej vyniesol TV Dajto v piatok na pozíciu celodennej trojky na trhu
29.04.2019 • Fascinující příběh dvou bratrů – Albert a Hermann Göringovi
29.04.2019 • Show Jana Krause – 1. 5. 2019

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist