Shání si špaček dříve hnízdo, nebo samičku? Prozradí Ptačí rodinky
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 04.05.2019
Nový třináctidílný cyklus Ptačí rodinky zavede děti do samého nitra ptačích hnízd, ke sledování životních projevů čtyř ptačích druhů v průběhu jedné hnízdní sezóny, od časného jara až do začátku podzimu. Režisér Marián Polák, autor dokumentu Planeta Česko či cyklu Frnk z hnízda, v něm ukazuje, že paralelou k ptačím hnízdům jsou naše domovy a paralelou ptačích rodin ty lidské.


Diváci budou svědky ptačích námluv, stavby hnízda, snůšky vajíček i okamžiků, kdy se vyklubou mláďata. Uvidí také jejich krmení a osamostatnění včetně prvních letů z hnízda. Cyklus doprovodí komentáře Miroslava Táborského a Jitky Ježkové. První díl uvede ČT :D v sobotu 4. května v 9:20 hodin.

„V Planetě Česko jsem se sice zaměřil na celou přírodu, ale ptáci mi vždy byli ze zvířat nejbližší, sám jsem amatérský ornitolog. Jsou atraktivní vizuálně i akusticky a my jsme chtěli představit rodinný život různých všeobecně známých druhů, které žijí v okolí našich obydlí. Takže jsme vybrali poštolku, vlaštovku, špačka a čápa bílého,“ říká režisér Marián Polák. Děti se dozvědí kolik kilometrů musí uletět čáp, aby založil rodinu, kdo sedí na vajíčkách u poštolek, kdo staví hnízdo u vlaštovek anebo zda si shání špaček nejdříve hnízdo, nebo samičku.

Vyobrazené ptačí rodiny jsou zároveň analogií, na které tvůrci ukáží, jak je rodinné hnízdo důležité, a to nejen pro ptactvo. „Cyklus ukáže překvapivé podobnosti i rozdíly mezi naším a ptačím světem a umožní dětem srovnávat, jak vypadá výchova u nich doma a jak v ptačím hnízdě,“ říká kreativní producentka Barbara Johnsonová a Marián Polák ji doplňuje: „Dívejte se kolem sebe, važte si i zdánlivě obyčejných divokých zvířat, které tu žijí s námi, a snažte se je chránit. Je zábavné i poučné sledovat jak žijí, jaké mají rodinné starosti, čím se živí anebo třeba jak jsou ‚jen‘ krásní.“


Ptačí rodinky

scénář: Markéta Fulínová, Marián Polák
režie: Marián Polák, Markéta Fulínová
kamera, střih: Marian Polák
dramaturgie: Jiří Chalupa, Barbora Vlnasová
výkonná producentka: Veronika Trčková
kreativní producentka: Barbara Johnsonová
pořadem provázejí: Miroslav Táborský a Jitka Ježková


Karolína Blinková, tisková mluvčí České teelvize, 2. 5. 2019

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27095/shani-si-spacek-drive-hnizdo-nebo-samicku-prozradi-ptaci-rodinky/