15 nebo 20%? Zájem o satelit poroste, i když mu průzkumy (některé) tolik nepřejí
Autor: Zd.Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 15.03.2008
Je jasné, že s přechodem na digitální vysílání dojde k mnoha změnám na historicky deformovaném a zakonzervovaném mediálním trhu u nás. Je zřejmé, že i razantní technologický pokrok a rozvoj nových platforem je viditelnou „hrozbou“ pro dominantní hráče na limitovaném trhu i pro snahu udržet dosavadní zavedené poměry.


Ani komplikace s nástupem terestrického vysílání nic nemění na příležitostech pro další platformy a zcela jistě na neodvratné změně podmínek na domácím trhu, v praxi často dokonce naopak. Omezení satelitního příjmu u nás v době před rokem 89 vytvořilo v Evropě nevídané poměry mezi různými formami televizního příjmu.

Změna způsobu příjmu TV programů, kterou přináší brzké ukončení analogu, posiluje zájem o satelit, jak prokazují zkušenosti nejen z Domažlicka, ale především data poskytovatelů satelitních služeb (a nakonec i reakce některých významných televizí) a další propočty. Přestože jde o známý jev různých výsledků průzkumů, které jsou obvyklé v politice a například kolem prezidentské volby se výsledky viditelně lišily, často i dle „zadavatele“. Nárůst satelitní platformy je viditelný i přes různé výše odhadů a výsledků průzkumů. Všechna hodnocení však nárůst satelitu potvrzují, byť v jiné výši.

Další vývoj a akcelerací jiných platforem lze očekávat nejen v souvislosti s pokračující snahou oddalovat či zpomalovat proces digitalizace s využíváním některých dalších nových argumentů, byť pravdě značně vzdálených či zjevně ryze účelových, ale i s aktivitou na poli a rozvoji soutěže ale i konkurence třeba v přístupu k využíváním satelitních (i dalších) platforem. Celkově jsou trendy jasné, ke změnám dochází i na jinak zavedených trzích, jen je zatím těžké odhadnout jaký bude další výhled a změny poměrných podílů v rámci ČR.


Zdeněk Duspiva, duspiva.blogspot.com, 14. 3. 2008

Autor je předseda Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v ČR.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2711/15-nebo-20-zajem-o-satelit-poroste-i-kdyz-mu-pruzkumy-nektere-tolik-nepreji/