Okolo Kalifornie - rekordman Peter Sagan jede domů
Autor: Media:List CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 09.05.2019
Od neděle 12. května do soboty 18. května vysílá Eurosport etapový závod Okolo Kalifornie. Všech sedm kalifornských etap nabídne Eurosport divákům ŽIVĚ. Úvod sedmidenního klání obstará „rychlovka“, která nabídne příležitost nejrychlejším spurtérům – 143 kilometrů po rovině, start i cíl jsou v Sacramentu. Bude to první příležitost pro exmistra světa Petra Sagana vyhrát další kalifornskou etapu, už jich má na kontě 16 (loni ale skončil nejlépe třetí).


Již druhá etapa bude pořádnou horskou dávkou, zavede cyklisty až do velehorských výšek, překonají i nejvyšší bod závodu Carson Pass v nadmořské výšce 2615 metrů, cíl je u South Lake Tahoe. Další rozhodující etapou pro celkovou klasifikaci by měla být šestá se závěrečným stoupáním na Mt. Baldy, jeden z tradičních vrcholů závodu. Závěrečná etapa do Pasadeny bude kratší (141 km), o to může být díky dvěma kopcům dynamičtější a dramatičtější. Letošní ročník nemá časovku, celkem čeká cyklisty 1244 kilometrů.

Závod Okolo Kalifornie se jezdí od roku 2006 a je jediným závodem nejvyšší kategorie World Tour v USA. Velkou hvězdou závodu bude tradičně slovenský mistr světa Peter Sagan, který je díky svým výkonům z minulých let v Kalifornii nesmírně populární. Sagan startuje v Kalifornii rád a dá se říci, že jezdí na západ USA téměř jako domů. Vždyť v předcházejících ročnících vyhrál suverénně nejvíce etap ze všech – 16 (Cavendish 10) a 7 dní jel v trikotu vedoucího cyklisty závodu.

V roce 2015 Peter Sagan závod Okolo Kalifornie vyhrál. V prvních třech etapách se mu sice nedařilo úspěšně spurtovat, skončil vždy druhý za Cavendishem (dvakrát) a Skujinšem, pak ale vyhrál čtvrtou etapu a dokonce časovku šestý den a oblékl dres nejlepšího. Ten ztratil v boji s Francouzem Alaphilippem v předposlední královské etapě na Mount Baldy, ale definitivně ho vybojoval ve spurtu závěrečné etapy v Pasadeně. V loňském roce se stal vítězem závodu kolumbijský vrchař Egan Bernal.

I letošní ročník bude mít skvělou konkurenci, na startu budou sestavy 13 týmů World Tour, dále se představí mj. tři domácí prokontinentální týmy. Na start se postaví i stáj Sky, ovšem pod novým názvem Ineos.

Etapy Okolo Kalifornie vysílá Eurosport 1 od 12. do 18. května, vždy od 23 hodin, výjimkou je závěrečná etapa od 21 hodin. Komentuje Petr Nejedlý.


Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27112/okolo-kalifornie-rekordman-peter-sagan-jede-domu/