Giro d´Italia na Eurosportu
Autor: Media:List CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 16.05.2019
Eurosport vysílá Giro d´Italia od 11. května denně ŽIVĚ. Jaké příběhy se zrodí v letošním 102. ročníku? Nechme se překvapit. Bude to nepochybně úchvatné Giro! Takové, jako to loňské. Simon Yates vyhrál tři etapy a rozdával cyklistickou radost, ovšem v etapě do Bardonecchie předvedl Chris Froome heroickou 80 kilometrů dlouhou sólovou jízdu jak z dávných cyklistických časů. A oblékl růžový trikot vítěze.


A letos? Krásnou cyklistickou podívanou si užijeme už v úvodní krátké časovce v Bologni, jejíž závěr tvoří dvoukilometrové prudké stoupání ke svatyni Madonna di San Luca. Parádní start!

Giro d´Italia se jelo poprvé v roce 1909 a přerušily ho pouze světové války. Eddy Merckx vyhrál pětkrát stejně jako v dávnějších dobách Fausto Coppi a Alfredo Binda. Giro bylo vždy tvrdým závodem plným legendárních příběhů, které se dodnes vyprávějí, po jejichž opakování italští tifosi touží. Věřme, že i letošní Giro d´Italia bude dramatické až do závěrečné etapy, do posledních kilometrů. A že budoucí cyklistické generace budou mít o čem vyprávět.

Cizinci se na italských silnicích v minulosti neprosazovali snadno, v posledních osmi letech ovšem dokázal domácí fanoušky potěšit vítězstvím pouze dvakrát Vincenzo Nibali. Proč? Na Giro d´Italia totiž přijíždí každoročně mimořádná konkurence. Letos se na start postaví vítěz z roku 2017 Tom Dumoulin, soupeři Nibaliho a dalšími favority jsou loni dlouho vedoucí Simon Yates, letos v etapových závodech neporažený Primož Roglič a kolumbijský vrchař Miguel Ángel López. Na startu budou pravděpodobně dva čeští cyklisté – Jan Hirt bude v dresu Astany pomáhat v nejtěžších horách Lópezovi, o němž říká, že je již v současnosti nejlepším vrchařem světa, Josef Černý pojede v barvách CCC.

Letošní Giro d´Italia navštíví řadu historických italských míst spojených s rokem 2019, mj. toskánské městečko Vinci, v němž prožil dětství Leonardo da Vinci, od jehož úmrtí letos uplynulo 500 let. Celý ročník se ponese v duchu legendárního Fausta Coppiho, Itálie letos slaví sto let od jeho narození. Peloton zavítá i do Novi Ligure, kde kdysi ve třinácti letech Fausto Coppi začal pracovat jako učeň v lahůdkách pana Merlana. Cyklisté uctí i městečko L´Aquila v regionu Abruzzo, které bylo před deseti lety zpustošeno zemětřesením.

Rozhodujícím prvkem závodu bývají každoročně hory. Od 13. etapy prožijí cyklisté horské peklo, celkem šest etap je zavede do drsných stoupání. Nejvyšším bodem závodu je známý Passo Gavia v nadmořské výšce 2618 metrů. V takových výškách se Giro d´Italia stává vrcholnou sportovní podívanou, v horách navíc budou čekat na cyklisty v jarním termínu zima a sníh. Možná hodně zimy a hodně sněhu. I nejlepší z nejlepších si budou muset sáhnout na dno svých sil.

Giro d´Italia sledujte na Eurosportu od 11. května do 2. června. Eurosport 1 přináší z každé etapy nejméně čtyřhodinové přenosy ŽIVĚ, ve večerních hodinách i dvouhodinový sestřih. Giro d´Italia tradičně společně komentují Štěpán Straka a Martin Hačecký.


Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27126/giro-d-italia-na-eurosportu/