Udržitelný Palacký: parta, která se nedá - dokument z cyklu Nedej se
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 18.05.2019
Plýtvání, rozmařilost a plastové zlozvyky nahradit šetrností vůči planetě, na níž žijeme. Naučit se přemýšlet jinak, žít udržitelněji. Parta podobně naladěných studentů z Olomouce se rozhodla, že začne u sebe. Založila iniciativu Udržitelný Palacký a environmentálně zodpovědnější životní styl postupně nabízí i na univerzitní půdě.


Nápadů mají plno, jeden působivější než druhý. „Lidem se do toho chce, to je podstatné,“ zaznívá v dokumentu ostravského studia České televize.

Na kolejích roznášejí tašky na tříděný odpad. Na komunitní zahrádce uprostřed školy pěstují bylinky a jahody. Provozují Freeshop, kam můžete cokoli přinést a cokoli si zase zdarma vzít. Rozjeli projekt Dolej si, jehož symbol – kapka vody – označuje podniky, kde vám na požádání do vlastní lahve dolijí vodu z kohoutku, jistěže zadarmo. Anebo se rozhodnou, že z okolí zastávky před univerzitou sesbírají cigaretové špačky.

Dramaturg cyklu Nedej se Jakub Slomiany podotýká, že půlhodina o partě z Palackého univerzity se v lecčems vymyká. „Do Nedej se běžně dáváme snímky, které řeší nějaký problém, zádrhel. A tady to všechno perfektně funguje. Našla se partička mladých, kteří vyvíjejí spoustu aktivit a umějí si je sami zorganizovat. Pro mnohé vysoké školy by to mohla být dobrá environmentální inspirace.“

Dokument Udržitelný Palacký z cyklu Nedej se nabídne Česká televize v neděli 19. května v 11:15 na ČT2. Pořad připravila Tvůrčí producentská skupina Lenky Polákové.


Česká televize, TS Ostrava, 17. 5. 2019

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27132/udrzitelny-palacky-parta-ktera-se-neda-dokument-z-cyklu-nedej-se/