Critérium du Dauphiné na Eurosportu
Autor: Media:List CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 01.06.2019
Osmidenní 71. ročník cyklistického závodu Critérium du Dauphiné je pro mnohé špičkové cyklisty tradičně poslední horskou zkouškou na blížící se Tour de France. Na startu by se měl objevit i Zdeněk Štybar, jehož účast na TdF je zatím otevřená. Zatímco loni odstartoval závod prologem ve Valence, letošní úvod je mnohem ostřejší.


Hned na začátku 1. etapy čeká cyklisty stoupání z Aurillacu na Puy Mary do výšky 1589 m. n. m. Už na 34. kilometru tak mají cyklisté první horskou prémii 1. kategorie. Čtvrtá etapa je časovka na 26 km, nahoru a dolů, uprostřed budou jezdci stoupat o více než 300 výškových metrů. Vrchařsky nejnáročnější budou 7. a 8. etapa, závod končí po téměř 1200 kilometrech v Champéry.

Poprvé se jelo v roce 1947, závod tehdy organizoval list Le Dauphiné Libéré a vyhrál ho Polák Edouard Klabinski. Od roku 2010 je organizátorem závodu společnost ASO, která pořádá i Tour de France. Do listiny vítězů se zapsali nejslavnější cyklisté historie – Jacques Anquetil, Raymond Poulidor, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Greg Lemond, Miguel Indurain, Alejandro Valverde, Bradley Wiggins, Chris Froome. Posledně jmenovaný vyhrál tři z posledních šesti ročníků, patří k pěti cyklistům, kteří závod vyhráli třikrát.

V loňském roce se z vítězství radoval jeho týmový kolega Geraint Thomas, který sice nevyhrál ani jednu etapu, ale celkově měl minutový náskok na druhého Adama Yatese. V letech 2012, 2013, 2015, 2016 a 2018 se vítěz Dauphiné radoval vzápětí i z vítězství na Tour de France, což naznačuje sílu pelotonu tohoto osmidenního etapového závodu.

Také letos uvidíme v pelotonu velká vrchařská jména, v předběžné startovní listině jsou mj. Chris Froome, Romain Bardet, Thibaut Pinot, Richie Porte, Steven Kruijswijk, dále Michal Kwiatkowski, Julian Alaphilippe a Tiesj Benoot. O účast na TdF pojede i Zdeněk Štybar v barvách Deceuninck – Quick-Step.

Critérium du Dauphiné vysílá Eurosport na programu Eurosport 2, začínáme v neděli 9. června od 15:15 hod. Komentuje Štěpán Straka.


Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27162/criterium-du-dauphine-na-eurosportu/