Svědomí a důvěra stranou - Infiltrace sleduje dění za zdmi nemocnic a nové praktiky šmejdů
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 31.05.2019
Před patnácti lety natočila Česká televize první díl z cyklu Infiltrace. Po jeho odvysílání došlo k nápravě poměrů v mnoha ústavech sociální péče, čehož si všimli i v zahraničí. V loňském roce, po odvysílání dílu Obchod se zdravím, přišlo Ministerstvo zdravotnictví ČR s novým zákonem o léčitelích. Veřejnoprávní Česká televize se ke skrytým kamerám vrací i letos. V dílech věnovaných obchodu se svědomím a s důvěrou. Jak to vypadá s péčí v českých zdravotnických zařízeních? A jaké praktiky vytahují současní šmejdi? Pořád se prodávají pánvičky, hrnce a deky?


Dva nové díly uvede v premiéře ČT1. V pondělí 3. června ve 21.20 a o týden později ve stejný čas.

Při loňské infiltraci v díle Obchod se zdravím vyšly od novinářů desítky článků a reportáží, které vedly k rozšíření povědomí o nefunkčních praktikách v alternativní medicíně. Kritizované centrum Aktip před necelými dvěma měsíci oznámilo konec své činnosti. Spolu se stížnostmi na léčitele přichází stejnou měrou i stížnosti na péči v nemocnicích a ústavech dlouhodobé péče. Lidé jsou naštvaní na lékaře, na nedostatek jejich času, empatie a na omezenou nabídku. Tvůrci zjistili, že základ problému není pouze v nedostatku etiky, ale i finančním podhodnocení. Mezi tím vším se ovšem ukrývá ještě něco horšího, než prostá arogance a nesrozumitelná komunikace. Jde o pochybení jednotlivců, která nemocnice a jejich zřizovatelé zametají pod koberec. Manažerské a právní krytí lékařů a situací, se kterými by obyčejný člověk se svědomím nedokázal žít. Chybí tu kdokoliv, mimo specializovaných advokátů a několika pacientských organizací, kdo by se obětí zastal.

„Nejhorším momentem bylo jednoznačně první setkání s rodinou poškozeného dítěte z Infiltrace: Obchod se svědomím. Tam jsme viděli čisté peklo,“ říká infiltrátorka Ivana Lokajová. „Chci věřit, že po zhlédnutí příběhu malého chlapce, kterému přímo v nemocnici zničili život, se nic podobného v žádné další nemocnici v Česku nebude moci opakovat. Odhalováním nepravostí chceme pomáhat obyčejným lidem, kteří jsou často bezmocní,“ dodává kreativní producentka pořadu Lenka Poláková.

Díl Infiltrace: Obchod se svědomím uvede ČT1 v pondělí 3. června ve 21.20 hodin.


Šmejdi nezmizeli, jsou tu stále

V roce 2013 se rozšířil napříč společností termín šmejdi. Tedy prodejci nesmyslného a předraženého zboží. Po vlně medializace a nových zákonů a nařízení se zdálo, že v tomto odvětví, kde se obchoduje s důvěrou, už nikdo podnikat nebude. Jak ale ukazuje nový díl pořadu Infiltrace, zkušení hráči jsou pořád na scéně aktivní. „Šmejdy jsme považovali za dávno vyřešený problém. Jenže stále víc lidí kolem nás, a vůbec ne důchodců, najednou padá do pasti jejich virtuální podoby, která je skrytá za každým druhým e-mailem a telefonátem,“ říká režisérka Šárka Maixnerová a dodává: „Navíc tu zůstaly oběti po jejich původní takzvané kastrolové podobě. Nikdy se nedobraly satisfakce. Není totiž jak. A o tom není nikde ani slovo.“ Ani toto natáčení nebylo pro Ivanu Lokajovou lehké: „Ze své role jsem musela vystoupit. Po třech dnech práce telefonistky nabízející šmejdí produkty jsem šla za režisérkou Šárkou Maixnerovou a řekla jí, že končím a už nikdy telefonovat nepůjdu!“

Epizodu Infiltrace: Obchod s důvěrou uvidí diváci ČT1 v pondělí 10. června ve 21.20 hodin.


Infiltrace: Obchod se svědomím

námět: Šárka Maixnerová, Ivana Lokajová
scénář: Šárka Maixnerová
kamera: Kryštof E. Maixner, Jakub Šiška
zvuk: Ota Mandelík
střih: Krasimira Velitchkova
výkonná producentka: Olga Grosmannová
dramaturgie a kreativní producentka: Lenka Poláková
infiltrátoři: Ivana Lokajová, Kryštof E. Maixner, Gorazd Jirčík, Kateřina Menclová, Eliška Štefková
komentář: Ivana Lokajová, Jiří Chum


Infiltrace: Obchod s důvěrou

námět: Šárka Maixnerová, Ivana Lokajová
scénář: Šárka Maixnerová
kamera: Kryštof E. Maixner, Jakub Šiška, Krunoslav Kiko Keteleš
zvuk: Ota Mandelík
střih: Krasimira Velitchkova
výkonná producentka: Olga Grosmannová
dramaturgie a kreativní producentka: Lenka Poláková
infiltrátoři: Ivana Lokajová, Petr Rejda
komentář: Ivana Lokajová, Jiří Chum


Karolína Blinková, tisková mluvčí, Česká televize, 30. 5. 2019

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27171/svedomi-a-duvera-stranou-infiltrace-sleduje-deni-za-zdmi-nemocnic-a-nove-praktiky-smejdu/